1 Востаннє редагувалося index (26.08.2013 12:17:48)

Тема: Порадьте в яку сторону розвиватися? ASP.NET/PHP/ чи CMS

Всім доброго дня(ночі)!

Я програміст самоучка і програмую коли є бажання і натхнення. Близько року тому я як і будь який програміст-новачок запалився ідеєю створити свою соц. мережу=). Але мабуть на відміну від більшості, я все ж довів діло до якогось таки логічного кінця. Зимою я запустив бета версію. На протязі весни я ще зробив кілька апгрейдів.

Все це діло я зробив на ASP.net MVC. Благо найшов дешевий хостінг під ASP.net. Трохи прорекламувався і люди почали заходити....заходити ....заходити і ще раз заходити. Із збільшенням аудиторії прийшлося перейти на трохи дорожчий хостінг. Зараз в моїй соціалці кількість зареєстрованих користувачів перевалило за 40 000 користувачів. Воно навіть почало приносити мінімальний дохід. (десь колись можна попити пивка)

Але хватить розказувати про хороше.
Тепер виникло ряд питань, про які я навіть близько не думав коли починав все це діло. Хочеться почути думку сторонніх людей. Отож:
1. Сама технологія ASP.Net MVC мені подобається і вона досить зручна, проте коли починаю думати що через рік другий хостінг не зможе витримувати це все діло і прийдеться орендувати сервер...стає страшнувато. Оренда сервера дороге удовольствіє. Купити ліцензію в майрософті і поставити в себе сервер тоже дешевше не получається(((
2. ASP.Net MVC втеорії добре масштабується? але як воно буде на практиці, важко сказати.
3. Останнім часом все частіше думаю про те чи не варто це все діло перенести на PHP, на якийсь з двіжків соц мереж. Можливо хтось з ними зтикався? які враження? чи може краще щось самому написати на якомусь PHP фреймворку?
4. Взагалі на вашу думку куди розвиватися далі? яким напрямком, як не як 40 000 користувачів за пів року це не мало.

З нетерпінням чекаю, порад, критики...
з повагою index

2

Re: Порадьте в яку сторону розвиватися? ASP.NET/PHP/ чи CMS

Мабуть все залежить від того ким ви хочете бачити себе через десяток років. Якщо крутим програмістом .net в солідній фірмі, то ви на правильному шляху. Якщо ж програмістом-одиночкою, то мабуть напрям вибрано не кращий. Подивіться в сторону Php, Ruby on Rails, Python.

40000 аккаунтів це добре, але яке навантаження насправді? Скільки людей в день заходить? Цікаво подивитись на вашу соціалку. Можете ось тут розмістити тему http://replace.org.ua/forum/22/

Щодо хостингу - соц. мережа, це та штука яка повинна мати виділений сервер/сервери. :)
Взагалі можете подивитись в сторону cloud. Для стартапів непогано підходить.

3

Re: Порадьте в яку сторону розвиватися? ASP.NET/PHP/ чи CMS

в день в середньому заходить 1500 унікальних користувачів. Чітко відслідковується що деякі користувачі заходить по кілька разів на день. На самих початках сайт падав, після весняного апгрейда, трохи поправив, начебто політ нормальний.
Стосовно викласти на осудження думаю трошки зарано, днями найшов лазейку в системі безпеки поки не поправлю, точно не покажу).
Ким себе бачу через пару років важко сказати, можливо в якусь і компанію попаду, проте нажаль зараз рівень англійської не позволяє йти програмістом)

Також є ще 3 друга яким трохи цікавий проект, двоє це пхп-ки. Можливо варто попробувати спільними зуссиллями? Але тоді точно треба переїжати на PHP.

Що порадити писати на якомусь PHP фреймворку, чи можливо краще писати модулі до вже готових двіжків соціалок. Чесно кажучи дивився трохи на двіжки, але щоб оприділитися в чиюсь користь то важко.

4

Re: Порадьте в яку сторону розвиватися? ASP.NET/PHP/ чи CMS

Якщо є програмісти на PHP, то краще переходити на PHP :)
По своєму досвіду скажу, що був один сайт, який був написаний на asp. Там потрібно було лише змінити Title і скільки часу на це все витратили. Поки знайшли вихідні тексти, потім поки поставили Visual Studio. Це жах просто. Через кілька місяців взагалі вирішили переписати все на PHP :)
Я би з використанням фреймворка робив, але поменше використовуйте різні штуки, які можуть серйозно навантажувати сайт.

5

Re: Порадьте в яку сторону розвиватися? ASP.NET/PHP/ чи CMS

Для мене не складає проблеми десь щось поміняти, я його сам написав, і старався максимально поділити на модулі...так що щось поміняти займає не багато часу.
Стосовно переходу можливо і перейдемо
Стосовно фреймворка, то вже від давно придивляюся до Yii фреймворка, чи може щось краще  є?

6

Re: Порадьте в яку сторону розвиватися? ASP.NET/PHP/ чи CMS

кажуть, якщо починати думати про PHP, то краще одразу дивитися на python ;)

7

Re: Порадьте в яку сторону розвиватися? ASP.NET/PHP/ чи CMS

Аргументуйте, чому не на рубі або ноде джіес?

8

Re: Порадьте в яку сторону розвиватися? ASP.NET/PHP/ чи CMS

Очі.завидющі написав:

Аргументуйте, чому не на рубі або ноде джіес?

python менше жере ресурсів, ніж рубі і менший бардак з бібліотеками , а в тих гемах чорт ногу зломить з їхніми версіями.
документація , так виглядає,  в пітоністів краще поставлена.
але моя думка - то думка  повного дилетанта - я ще тільки приглядаюся до пітонівського web2py.

9

Re: Порадьте в яку сторону розвиватися? ASP.NET/PHP/ чи CMS

Зараз придивляюся до двіжка Instantcms. Там скоро має вийти нова оновлена версія, дивився відео ставив на локалку бету, дивиться симпатично. Використовує memcash. Поки що тільки позитивні емоції. Можливо хтось з ним стикався? Хоча про першу версію не найкращі відгуки. Тільки от реліза я думаю місяця два не буде. Прийдеться чекати.