41 Востаннє редагувалося Blast (24.07.2014 19:30:45)

Re: ОС майбутнього

Ну так Android і є GNU вільне пз , чому китайці не ставлять WP чи оригінальний IOS на свої телефони , хоче деякі телефона на андроїді з китаю доволі хороші як по збірці так і по характеристиках.

42

Re: ОС майбутнього

reverse2500 написав:

а де ви знаходитесь ? корпорація добра краще знає, картинки є такі і в блогах за кордоном, краще подивіться.
http://arstechnica.com/gadgets/2009/02/ … evelopers/
це сайт хабри ?
більше схоже що дехто клюнув на рекламу де почув слово лінукс

Але не на офіційному сайті, а в блогах.. а ви казали, що розробники казали що Андроїд не лінукс, тож все одно жертва Хабрахабр, хоча і англомовної версії. Хм..

43

Re: ОС майбутнього

Blast написав:

Ну так Linux і є GNU вільне пз , чому китайці не ставлять WP чи оригінальний IOS на свої телефони , хоче деякі телефона на андроїді з китаю доволі хороші як по збірці так і по характеристиках.

так це все тягнеться, коли андроїд мав виходити, тоді випускали лише в Китю більше телефони, iOS, потім вибрали андроїд, тому що не потрібно платити за ліцензію.

там вільно те що товариство кинуло, а так від фірм там одні блоби
чого варто згадати, які дістрібутіви одобрені фондом GNU

44

Re: ОС майбутнього

reverse2500 написав:
Blast написав:

Ну так Linux і є GNU вільне пз , чому китайці не ставлять WP чи оригінальний IOS на свої телефони , хоче деякі телефона на андроїді з китаю доволі хороші як по збірці так і по характеристиках.

так це все тягнеться, коли андроїд мав виходити, тоді випускали лише в Китю більше телефони, iOS, потім вибрали андроїд, тому що не потрібно платити за ліцензію.

там вільно те що товариство кинуло, а так від фірм там одні блоби
чого варто згадати, які дістрібутіви одобрені фондом GNU

Взагалі не зрозумів  .

45

Re: ОС майбутнього

HetmanNet написав:

Але не на офіційному сайті, а в блогах.. а ви казали, що розробники казали що Андроїд не лінукс, тож все одно жертва Хабрахабр, хоча і англомовної версії. Хм..

блогів розробників під андроїд немає ?
з цього видно, що люди не думають як все працює, на питання де менеджер процесів, віртуальна файлова система відповідають,щось не то, жертва ...
ага спацалісти по лінуксу

46

Re: ОС майбутнього

там вільно те що товариство кинуло, а так від фірм там одні блоби

та все просто
от що від ваших корпорацій в ядрі лінукс
от ваші воплі, вільний код, бесплатно от приклад використання безкоштовної і вільної ОСна базі лінукс

47 Востаннє редагувалося HetmanNet (24.07.2014 20:46:29)

Re: ОС майбутнього

Як на мене так краще виглядає, і з офіційного сайту розробників

http://source.android.com/devices/images/system-architecture.png

source.android.com написав:

Application framework

This is the level that most application developers concern themselves with. You should be aware of the APIs available to developers as many of them map 1:1 to the underlying HAL interfaces and can provide information as to how to implement your driver.

Binder IPC

The Binder Inter-Process Communication mechanism allows the application framework to cross process boundaries and call into the Android system services code. This basically allows high level framework APIs to interact with Android's system services. At the application framework level, all of this communication is hidden from the developer and things appear to "just work."

System services

Most of the functionality exposed through the application framework APIs must communicate with some sort of system service to access the underlying hardware. Services are divided into modular components with focused functionality such as the Window Manager, Search Service, or Notification Manager. System services are grouped into two buckets: system and media. The system services include things such as the Window or Notification Manager. The media services include all the services involved in playing and recording media.

Hardware abstraction layer (HAL)

The HAL serves as a standard interface that allows the Android system to call into the device driver layer while being agnostic about the lower-level implementations of your drivers and hardware. You must implement the corresponding HAL (and driver) for the particular piece of hardware that your product provides. Android does not mandate a standard interaction between your HAL implementation and your device drivers, so you have free reign to do what is best for your situation. However, you must abide by the contract defined in each hardware-specific HAL interface for the Android system to be able to correctly interact with your hardware. HAL implementations are typically built into shared library modules (.so files).

Linux Kernel

For the most part, developing your device drivers is the same as developing a typical Linux device driver. Android uses a specialized version of the Linux kernel with a few special additions such as wakelocks, a memory management system that is more agressive in preserving memory, the Binder IPC driver, and other features that are important for a mobile embedded platform like Android. These additions have less to do with driver development than with the system's functionality. You can use any version of the kernel that you want as long as it supports the required features, such as the binder driver. However, we recommend using the latest version of the Android kernel. For the latest Android kernel, see Building Kernels.

Щодо Андроїда, то на блоги і офіційні ресурси підписаний від самої появи. Завжди був принцип: ядро з дровами, поверх набір бібліотек які позбавляють потреби колупатися в дровах, поверх набір серверів які юзають бібліотеки і тут же паралельно паше віртуальна машина (точніше потрібна кількість екземплярів), у віртуальних машинах (у кожного додатка свій екземпляр) пашуть додатки, які отримують доступ до серверів так само як програма на Java до БД MySQL (принцип, але для кожного сервера своя відмінність). Кому скільки який ресурсів визначає ядро. Висновок, ядро більше ніж драйвер. Якщо цікаво до чого дрова до ядра лінукса, то почитай про ядро лінукса:

Ядро Linux підтримує багатозадачність, віртуальну пам'ять, динамічні бібліотеки, відкладене завантаження, продуктивну систему управління пам'яттю і багато мережних протоколів.

На сьогоднішній день Linux — монолітне ядро з підтримкою завантажуваних модулів. Драйвери пристроїв і розширення ядра зазвичай запускаються на «кільці 0», з повним доступом до устаткування. На відміну від звичайних монолітних ядер, драйвери пристроїв легко збираються у вигляді модулів і завантажуються або вивантажуються під час роботи системи.

Якщо виникло питання, навіщо тоді бібліотеки, то вони потрібні щоб зробити універсальний API для серверів які працюють із залізом, тобто пишеш сервер і неїбеш мізки тим з яким залізом він пахатиме, тобто від якого модуля ядра залежатиме, у тебе є бібліотека яка вирішує всі проблеми в розбіжностях. Відповідно виробник заліза пише модуль для ядра, а той хто поєднає це залізо в пристрій пише бібліотеку для роботи із відповідними модулями ядра.
Тож не треба фігні писати, що весь андроїд паше у віртуальній машині, все простіше і побудовано на основі ОС лінукс, просто Гугле все упорядкував, зробив чітким і зрозумілим, одним словом позбувся деякого хаусу що виникає час від часу в лінукс через відсутність контролю. Ну і звісно адаптував під поставлену задачу, прибравши непотрібне на мобільних пристроях.
Простіше кажучи є програми-сервера (сервіси) і є віртуальна машина на якій програма що працює із сервісами так само, як з БД MySQL (сервером). Все це паше на лінуксі на якому навели порядок у структурі. До речі, такий приклад навели розробники перед випуском першого андроїда.

P.S. Я дивуюся як не вийшло у вас що додатки працють у віртуальній машині що працює на андроїді, а сам андроїд у іншій віртуальній машині, яка працює взагалі в паралельній реальності з якої веде червоточина до модулів ядра ядра лінукс, при тому за рахунок зсуву у часі між реальностями модуля працюють без решти частин ядра. Хоча ні, приблизно так у вас і вийшло. Бо ядро лінукс у вас лиш драйвер і розподілом ресурсів не займається. Жах..
P.P.S. Діаграми роблять для узагальненого пояснення, більш точні шукайте не в блогах, а у статтях і документації від розробників.

Подякували: Felis silvestris catus1

48

Re: ОС майбутнього

андроїд підтримує elf, so ?
ти написав про те ядро  що в ОС типу убунту чи дебіан, а не в андроїді.

да, я ніби не знаю для чого бібліотеки, особливo динамічні та статичні. Доречі, ассемблер знаю, не надо мені тут ляля, ядро, ядро ...
АРІ та програми працють через системні виклики, які вже чергу дають роботу ядру, АРІ не працюють з залізом, навіть в віндовсі зараз прямого доступу немає, вже не вийде int 13h як в DOS, простір ядра і юзер спейса це різні області,  Самі гляньте як усе приблизно складено, на всі питання мої не дали відповіді, а уже знають все як працює.

49

Re: ОС майбутнього

Коли пишуть документацію - в першу чергу складають глосарій, або словник.
Отже постарайтесь дати своє пояснення біля кожного слова.

Лінукс - у вашому розумінні це дистрибутив чи просто оболонка, чи просто ще якась штука,
Ядро лінукс - думаю тут всім все зрозуміло що це таке, але все ж таки.
Віртуальна машина - ..
Ubuntu - ..
Windows - ..
iOs - ..
Android - ..


Моє бачення

Прихований текст

Лінукс - характеризує сім’ю операційних систем, які є основані на ядрі лінукс
Ядро лінукс - сама головна частина всіх дистрибутивів (ос) які базавані на лінуксі. Без нього не можливо працювати.
Віртуальна машина - додатковий рівень абстракції який працює з ядром і надає АРІ звязок між програмою і ядром системи (або просто між програмою і ядром)
Ubuntu - дистрибутив Linux сімейства
Windows - не являється лінукс дистрибутивом
iOs - базується на *nix
Android - базується на Linux по моїм баченням

Прихований текст

Наскілкьи я бачу проблему це чи виділяти дистрибутив Android як окремий чи ні. Ну важко відповісти. Скоріш за все можна виділяти його так само як і iOs але все ж таки це linux-based дистрибутив. Бо без ядра він ніщо =)

p.s. Знайшов на сайті андроїда

Building on the contributions of the open-source Linux community and more than 300 hardware, software, and carrier partners, Android has rapidly become the fastest-growing mobile OS.

50

Re: ОС майбутнього

А ще є поняття платформа ОС та користувацький простір. І комплект стандартних бібліотек, гарантованих (чи гарантовано придатних до встановлення) в певній ОС.

51 Востаннє редагувалося tim (25.07.2014 12:01:04)

Re: ОС майбутнього

funivan написав:

Лінукс дистрибутиви в більшій мірі для Десктопів призначені, андроїд - для телефонів заточена ОС. Сумніваюсь що багато народу захоче купувати телефон + встановлювати собі ос)

досить зручно мати одну й ту саму ОС на ПК, ноуті, планшеті, смартфоні :)
+ "хмарне" зберігання потрібних даних, наприклад закладок в браузері, фото, контактів

Всеж є думка, що індустрія дрейфує до наручного пристрою, прототип якого було показано у фільмі Predator з підключенням до базового комп'ютера у персональному шатлі. І питання ОС не принципове :)
головне - реалізація такого рішення, щоб на початковому етапі була інтеграція "наладонника" з настільним(мобільним) комп'ютером.

52

Re: ОС майбутнього

0xDADA11C7 написав:

Дистрибутив лінукс можна поставити на будь-який ПК

Дистрибутив Андроїду можна поставити на будь-який ПК, а смартфони це інша справа. Не порівнюйте кавуни із кавоварками.

чому дистрибутив андроїду не можна поставити на будь-який смартфон?

53

Re: ОС майбутнього

досить зручно мати одну й ту саму ОС на ПК, ноуті, планшеті, смартфоні :)
+ "хмарне" зберігання потрібних даних, наприклад закладок в браузері, фото, контактів

Всеж є думка, що індустрія дрейфує до наручного пристрою, прототип якого було показано у фільмі Predator з підключенням до базового комп'ютера у персональному шатлі. І питання ОС не принципове :)

можливо і зручно, але у них як мінімум будуть різні UI принаймі я для себе так вирішив. Клацати мишкою  і клавою це зовсім інше ніж на планшеті)
А чи доцільно тримати одну ос в якій будуть дуже різні програми за функціональністю, важко відповісти.

Про хмарне зберігання - неоднозначно. Флікр дає терабайт але я сумніваюсь що всі заливають всі свої фотки) Є фото які реально ти не будеш заливати туди, так само як і інші дані. Хмара це добре але перевага коли їдеш у поїзді можеш подивитись фотки на ноуті без інтернету це звісно круче )

Побачимо як воно все складеться, те що не зручно сьогодні може бути зручно завтра за інших умов.

54 Востаннє редагувалося koala (25.07.2014 12:14:40)

Re: ОС майбутнього

А чому дистрибутив Ubuntu не можна поставити на будь-який смартфон? Може, Убунту - не лінукс?

55

Re: ОС майбутнього

А чому дистрибутив Ubuntu не можна поставити на будь-який смартфон? Може, Убунту - не лінукс?

Капець філософія почалася. З таким прогресом ми доведем, що холодильник працює під лінуксом. І взагалі лінукс Всюди і він заполонив світ.

56

Re: ОС майбутнього

можливо ми перекинемось на іншу тему в плані "якою ви бачите майбутню ос" ;) ?

Подякували: tim1

57

Re: ОС майбутнього

koala написав:

А чому дистрибутив Ubuntu не можна поставити на будь-який смартфон? Може, Убунту - не лінукс?

На кікстартері не вистачило грошей , ось і розробку припинили. А на нексуc по моєму можна встановити ту сиро що презентували .
Цікаве відео
http://www.youtube.com/watch?v=iv1Z7bf4jXY#t=114

58

Re: ОС майбутнього

tim написав:
0xDADA11C7 написав:

Дистрибутив лінукс можна поставити на будь-який ПК

Дистрибутив Андроїду можна поставити на будь-який ПК, а смартфони це інша справа. Не порівнюйте кавуни із кавоварками.

чому дистрибутив андроїду не можна поставити на будь-який смартфон?

Іноді причина у відсутності того чи іншого модуля для ядра лінукс для якогось елемента із заліза, але частіше причиною не підтримки є шар HAL, який в більшій мірі є набором бібліотек які виробник смартфона створює під певну комбінацію заліза. Без них навіть при сумісному залізі працювати Андроїд не буде, бо HAL це шар який уніфікує роботу із залізом для програм-серверів.

59

Re: ОС майбутнього

Ні, це була розробка окремого дистрибутива. А я питаю - чому я звичайний дистрибутив не можу поставити на будь-який смартфон?

Прихований текст

Невже через те, що там зовсім інша архітектура як процесора, так і системи завантаження, ані BIOSу, ані UEFI й близько нема, і будь-яка операційна система буде вимушена тримати різні прошивки для різних пристроїв?

Подякували: 0xDADA11C71

60

Re: ОС майбутнього

koala написав:
Прихований текст

Невже через те, що там зовсім інша архітектура як процесора, так і системи завантаження, ані BIOSу, ані UEFI й близько нема, і будь-яка операційна система буде вимушена тримати різні прошивки для різних пристроїв?

Прихований текст

Швидше проблема у відсутності графічної оболонки і потрібного софта для реалізації основних задач смартфона, бо кеди чи гном не поюзаєш на смартфоні, тож треба щось абсолютне інше.