1 Востаннє редагувалося raxp (18.06.2017 20:16:11)

Тема: Супутникові антени своїми руками

1. Офсет

Дзеркало антени виконано з тетрапакiв. Розрахунок був на діаметр 0.6 м, як достатній для прийому трійки sat-лідерів за рівнем сигналу для даного діаметра. Tetra Pak - це 6-шаровий матеріал, що складається на 75% з картону, на 20% - з поліетилену і на 5% - з алюмінієвої фольги. Кріплення листів тетрапакiв здiйснюється термозваркою. До того ж, саме дзеркало буде пофарбовано фарбою-емаллю. Результат більш ніж відмінний.

https://www.youtube.com/watch?v=U2Aozfu-Xn4

Версiя без фону:
https://www.youtube.com/watch?v=SMf1CTwIlVE

Собівартість дзеркала приблизно 8 для 0.6 м (більше діаметр, більша кількість викрійок), випитих вашими домочадцями 1.5...2-х літрових упаковок соку, які зазвичай йдуть в сміття, тобто нульова - плата за сік + вартість електроенергії, поки ви праскою термосварку робите. Готові викрійки можна взяти тут, а можна і використати промисловий офсет як шаблон.

Економічна доцільність

Про неї ніхто не говорить, це хобі і експеримент. Авіамоделісти чого там майструють, французькi аудiофiли лампи видувають :). А навіщо, адже економія сумнівна. Адже є готове, за копійки. Тобто питання риторичне.

Міцнісні обмеження

Основна проблема таких дзеркал не дощ або сніг, а вітрове навантаження. Що втім вирішується певною мірою ребрами жорсткості і додатковим кріпленням. Звичайно, вочевидь, що є міцнісні обмеження, бо не цільний аркуш сталі або алюмінію.

2. Прямофокус

У даному випадку використовується трафарет і фольга (фольгу треба клеїти на більш жорстку поверхню), багато витрат часу і сил. Детальніше 1 2

http://сайт-злодій/img/img7/fs/1.1449081428.png
https://www.youtube.com/watch?v=x3AYZbL9PXw

http://сайт-злодій/img/img7/fs/2.1449081458.png
https://www.youtube.com/watch?v=C9Fw5nrN_eA

2

Re: Супутникові антени своїми руками

та тарілка сама по собі копійки коштує. основна вартість це головки. Але на випадок зомбі апокаліпсису підійде як рішення для сонячних теплоелектростанцій.

Подякували: 0xDADA11C7, BarsicPlus2

3

Re: Супутникові антени своїми руками

Ну "тарілка" (дзеркало) є, тепер лишилося навчитися робити решту.

4 Востаннє редагувалося raxp (03.12.2015 06:37:33)

Re: Супутникові антени своїми руками

та тарілка сама по собі копійки коштує

щоб попередити подібні ремарки, вище текст написаний. Але, як правило, ніхто його не читає :)

робити решту.

конвертер-приймач зробити не проблема, схеми публікувалися ще в ж.Радіо і відомі з 80-х років. Опромінювач теж. Опромінювач для прямофокуса наприклад з легкістю переробляється з офсета і про це є по посиланнях.

p.s.: щодо ціни "головок" (конверторів) - їх ціна якраз копійки в порівнянні з дзеркалом. Причому зауважу, що ціна дзеркала зростає значно > 0.6 м і вже не копійки.

5

Re: Супутникові антени своїми руками

Порадувала тема  :D
Насправді я тульки за те, щоб намагатись робити все своїми руками. Але дійсно - тарілка це не проблема, а ось головки це вже складніше та більш необхідніше. *HI*

6

Re: Супутникові антени своїми руками

Якби ви були в темі, то використовували більш вірний термін - опромінювач, головка це дещо iнше )))

7

Re: Супутникові антени своїми руками

Пробував я таку "тарілку" діаметром 40 см для gsm - не повірите! Глушить під 80%. Без тарілки ловить, з тарілкою - взагі ні -81 дб

8

Re: Супутникові антени своїми руками

Ukrvital написав:

Пробував я таку "тарілку" діаметром 40 см для gsm - не повірите! Глушить під 80%. Без тарілки ловить, з тарілкою - взагі ні -81 дб

А Ви впевнені, що пучок збирався саме там де ви його ловили? :)

9 Востаннє редагувалося Ukrvital (27.02.2019 21:06:33)

Re: Супутникові антени своїми руками

Впевнений. Розрахунок
1м/300мгц.
Тобто, 800 мгц - приблизно 30см - довжина хвилі.
І тарілки 0.5м потрібно вистачити, щоб відбити хоч однин промінь.
Проте, досвід свідчить, що сингал поблизу великих металевих предметів слабне, особливо якщо вони заземлені, бо тоді сигнал не відбивається, а поглинається і входить в землю.
От так детекторний приймач роблять - діод приєднаний до антени, іншим кінцем до навушника, а навушник в землю. Вийняти з землі - перестане ловити, бо напруга тече тільки між двома точками.
Ото, якщо ви заземлили свою тарілку, то можете не сподіватися, що вона буде ловити. Ту, алюмінієву покривають фарбою. Тож її неможливо заземлити, навіть на повітря. Бо вона повністю ізольована. А хвилі відбиває. А якщо Ви робите саморобну з фольги, вона буде заземлена, хоча б на повітря, бо повітря - це земля. Тому, зрозуміло чому в мене не ловило........

Подякували: Chemist-i1

10

Re: Супутникові антени своїми руками

сингал поблизу великих металевих предметів слабне, особливо якщо вони заземлені, бо тоді сигнал не відбивається, а поглинається і входить в землю.

залежить від поляризації хвилі, довжини хвилі і відстані до землі.

робите саморобну з фольги, вона буде заземлена, хоча б на повітря, бо повітря - це земля

http://сайт-злодій/img/img7/fs/zagruzheno.1567769041.jpg

Подякували: leofun01, FakiNyan2