2 601

Re: Сьогодні я дізнався

Тісто холодного бродіння (дозрівання)

https://www.stadlermade.com/uk/%D0%BF%D … %BD%D1%8F/

2 602 Востаннє редагувалося frz (27.05.2025 19:54:34)

REISUB команда для убунти (зараз більш актуально просто SUB)

https://www.reddit.com/r/Ubuntu/comment … esponding/

Прихований текст

Дізнався, бо завис комп з важливою задачею, на пінг відповідає. Почав шукати варіанти. Після вказаної команди почав мигати світлодіодом на зовнішньому диску, тому залишив як є - може за якийсь час коректно перезавантажиться без хард резету.

2 603

frz написав:

Для слимаків нормальний час сну від 13 до 15 годин.

Мабуть я трохи слимак.

У слимаків до 12 тис. зубів. За цим показником я сильно не дотягую.

2 604

Shirley Curry, бабця-ґеймер 1936 року народження

https://en.wikipedia.org/wiki/Shirley_Curry

2 605

Евтаназія в Україні заборонена.
Відрізаня яєць тваринам без їх згоди дозволено, а евтаназія людині з її згодою заборонено.

2 606

Ще цікавий парадокс...

Згідно з частиною 6 статті 281 Цивільного кодексу України, штучне переривання вагітності за бажанням жінки може бути проведене до 12 тижнів вагітності. В окремих випадках, визначених законодавством, аборт може бути здійснений на терміні від 12 до 22 тижнів.

Тобто в голові законодавців після 12 (22) тижня це вже людина, штрикання гострим предметом якої вважається вбивством із відповідними правовими наслідками, а от до 12 (22) тижня - ні.

2 607

leofun01 написав:

Евтаназія в Україні заборонена.
Відрізаня яєць тваринам без їх згоди дозволено, а евтаназія людині з її згодою заборонено.

Так, людина має більшу цінність, ніж тварина.

Конституція України написав:

Стаття 3. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Подякували: leofun011

2 608

frz написав:

Ще цікавий парадокс...

Згідно з частиною 6 статті 281 Цивільного кодексу України, штучне переривання вагітності за бажанням жінки може бути проведене до 12 тижнів вагітності. В окремих випадках, визначених законодавством, аборт може бути здійснений на терміні від 12 до 22 тижнів.

Тобто в голові законодавців після 12 (22) тижня це вже людина, штрикання гострим предметом якої вважається вбивством із відповідними правовими наслідками, а от до 12 (22) тижня - ні.

Так, абсурд, але що робити, коли половина населення вважає, що людина - то від зачаття, а половина - що собачі яйця важливіші за людське життя? Якийсь же компроміс має бути.

2 609

Дізнався про показник якості інтернет-зв'язку jitter

ґпт

What is Jitter?
In the context of an internet speed test, jitter is a measure of how inconsistent your internet connection is when it comes to data packet delivery.

When data travels over the internet, it's broken up into little packets. These packets should ideally arrive at a regular, steady pace. But in real life, especially on unstable networks, packets can arrive at uneven intervals.

Jitter = "Wiggle" in Timing
So jitter tells you how much the timing of those packets "wiggles" — how much the delay varies from one packet to the next.

Low jitter (e.g. under 30ms): Great! Smooth video calls, gaming, and streaming.

High jitter (e.g. over 50ms): Not so great. You might see video lag, hear robotic voices on calls, or get lag spikes in online games.

Analogy Time ????
Imagine a bus schedule:

Ideal: Buses arrive every 10 minutes like clockwork.

High jitter: Sometimes buses come after 5 minutes, sometimes after 15. It’s unpredictable and annoying.

Same thing happens with internet packets — and your Zoom call might freeze or glitch if they don’t show up on time.

TL;DR
Jitter = variation in packet arrival times.

Low jitter = stable connection.

High jitter = jumpy/laggy connection.

2 610

jitter один час був для мене дуже неприємною штуокю.
Уявімо аналого-цифровий перетворювач. На його віхд подали синусоїду.
А на віхд тактування відповідно цифровий сигнал — частоту відліків.
І воно у цього цифрового сигналу, у його перепадів — є оцей во (фазовий) джитер.
В результаті відліки по синусоїді беруться не у потрібні моменти часу, а раніше чи пізніше.
Але напруга у цих точках відрізнятиметься від тієї, що мала б бути.
Тобто отримуємо шум, навіть якщо весь інший аналоговий тракт ідеальний.

2 611

Відомий серед рибалок спосіб назбирати хробаків - встромити палку в землю і терти її іншою палкою. Хробаки думають, що це вібрація на ґрунті через дощ і вилізають назовні.

Сам не пробував, але стало цікаво і тому це в мене ще попереду.

2 612

Через всюдисущий пластик і синтетику в разі пожежі вдома мешканець має до 4 хвилин аби втекти. Років 30 тому цей час становив 17 хвилин.

2 613

якщо в це поле повідомлення вставити emoji символи, вони перетворяться на знаки питання.

2 614

ostap34PHP написав:

якщо в це поле повідомлення вставити emoji символи, вони перетворяться на знаки питання.

Деякі базові спрацьовують:

✔ ❗ ✏
(перелік неповний).

2 615

Проблема стосується не емодзі, а всього юнікоду з кодами понад 0xFFFF (клинопис чи єгипетські ієрогліфи так само перетворяться на пари знаків питання, хоч це й не емодзі). «Емодзі» — це просто символи, які з якихось дебільних міркувань у сучасних браузерах відображають дебільнимии кольоровими плямами для дебілів. Деякі з сиволів, що підпадають під визначення емодзі, входять до діапазону BMP (тобто, 0...0xFFFF), тому успішно зберігаються в базі даних форуму, повертаються з неї на форум і відображаються в браузері як дебільні кольорові плями для дебілів. Проте, більшість емодзі розміщено за межами базового діапазону — в UTF-16 такі коди передаються не одним 16-бітним кодом, а парою таких кодів, але якась частина бекенду ці сурогатні коди не підтримує, тому вони замінюються знаками питання.

Подякували: flatliner, leofun01, ostap34PHP3

2 616 Востаннє редагувалося frz (13.06.2025 10:44:13)

Піщані тигрові акули народжують лише по одній дитині з кожної матки. Ембріонів зазвичай є більше, але той ембріон який вже має зуби - з'їдає своїх братів і сестер всередині утроби.

2 617

У моєму осцилографі ядро лінукса 3.19.
Я думав, нижче 4 вже і в embedded нема…

2 618

Під час 2СВ в Штатах використовували солдатів-дальтоніків для пошуку закамуфльованих цілей. Виявилося, що камуфляж працює лише для тих, хто розрізняє кольори.

2 619

frz написав:

Під час 2СВ в Штатах використовували солдатів-дальтоніків для пошуку закамуфльованих цілей. Виявилося, що камуфляж працює лише для тих, хто розрізняє кольори.

Не зовсім так. Камуфляж краще працює на тих, на кого він розрахований. Але дальтоніки мають свої проблеми з камуфляжем. Більшість травоїдних тварин мають зір, еквівалентний одному з типів людського дальтонізму, тому

це досить непоганий камуфляж

https://replace.org.ua/uploads/images/931/fecdbafa1c70042b058c3e0c8f20c781.jpg

Звісно, якщо розробники камуфляжу отримають завдання враховувати його дію на дальтоніків, то він працюватиме і на них.

Подякували: flatliner1

2 620

Країна Тувалу (домен .TV) йде під воду і може зникнути як держава - бо громадяни мають право на подачу гуманітарної візи до Австралії і третина вже це зробила.