1

Тема: Зберігання продуктів харчування

Через неправильне зберігання частину продуктів доводиться викидати.
Деколи сам не знаю - що і як краще зберігати.

2

Re: Зберігання продуктів харчування

Не купувати більше ніж потрібно?...

3 Востаннє редагувалося comport (13.10.2021 00:30:06)

Re: Зберігання продуктів харчування

Восени овочі та фрукти дешеві, потім ціни зростають через тривалість та вартість зберігання.
Все рівно треба мати деякий запас продуктів вдома.

Подякували: cheappi3861

4

Re: Зберігання продуктів харчування

Ягоди можна заморожувати (і сподіватися що тривалого відключення електрики не буде). Я так роблю. Навіть придбав додаткову невелику морозилку і забив її ягодами. Тепер до літа маю можливість просто виймати потрохи і кидати в чай.

Морозилку цю придбав колись вживану, бо основний холодильник вийшов з ладу серед літа і потрібно було терміново щось знайти на час ремонту. Чув що люди купують морозилки високі аж до стелі, бо це найпростіший спосіб зберігати продукти. Сучасні моделі мають ще й можливість зберігати холод впродовж 8 годин без електроенергії.

Яблука можна засушити на компот в спеціальній сушці, вартість приладу від 800 грн. Потім запакувати в вакуумний пакет. Або ж просто зав'язати в декілька звичайних пакетів. Поки що цим не займаюся, але хотів би почати. Хоча готова сушка на компот влітку теж продається і ціни не те щоб кусаються. Тобто можна просто придбати і зав'язати в пакети. Там можуть завестися хробачки, але для мене це не проблема, я вважаю їх безкоштовним м'ясом.

Про гречку та інші крупи лише чув краєм вуха, що можна обробити в мікрохвильовці від паразитів і тоді щільно закрити в скляні банки. Цінність інформації сумнівна, допоки не знайду підтвердження.

Наскільки я знаю, такі продукти як олія можуть довгий час стояти, тобто є варіант придбати більше в сезон коли вона дешевша. Але особисто я не вживаю так багато олії щоб робити запаси.

5

Re: Зберігання продуктів харчування

Що до круп, цукру, солі та борошна, інших сипучих продуктів - можна зберігати в пет-пляшках. 1,5, 2, 5, 6, 10  літрів і більше. Для дрібних пляшок можна зробити лійку - горло від такої ж пляшки. А з кришки зробити перехідник для кріплення тої лійки.

6 Востаннє редагувалося frz (13.10.2021 09:50:16)

Re: Зберігання продуктів харчування

На жаль, в крупах і в борошні особливо масово заводиться міль (пробував, перевірено). Тому необхідна попередня термічна обробка щоб вбити існуючих паразитів, а потім - щільна кришка аби не з'явилися нові. Можливо, потрібна буде навіть наступна термічна обробка через деякий час.

Це має сенс задля резервного накопичення харчів, скажімо для того щоб безпечно мешкати взимку у віддаленому регіоні, де можливі сильні снігові замети і розмиття ґрунтових доріг під час дощів/відлиги.

----

Для проживання ж у квартирі в великому місті це трохи завеликий клопіт. Хіба що на випадок бадабуму, але тоді потрібен значно ширший асортимент, який не обмежуватиметься продуктами харчування. І насправді на випадок бадабуму перше що треба зробити аби вижити - виїхати чимшвидше подалі геть з великого міста; вимкнення основних комунікацій і неможливість встановлення альтернативних, плюс скупчення людей і гарантоване мародерство з іншими звірствами зробить турботу про харчі найменшою складністю. Дрова, газовий балон, сонячні батареї, генератор, льох, огорожа - це те що дозволить у віддаленому місці прожити трохи довше ніж у місті.

----

Для "зберігання" свіжого листя салату потрібен особливий пристрій - вертикальна ферма. Ось це підійде і для малогабаритної квартири. Ферма шириною лише пів метра і висотою на ціле вікно задовольнить потребу в салаті цілий рік. За умови, що організоване нічне освітлення і постійне крапельне зрошування. Ці пристрої досить дорогі, якщо купувати готові, однак на те ми й інженери щоб змайструвати щось таке самостійно. Ще не пробував, та вважаю що щось таке мені під силу. Хоча час від часу придивляюся до дешевших готових виробів.

7

Re: Зберігання продуктів харчування

Дізнався, що є холодильники, що працюють на пропан-бутані, без електрики. Абсорбційні, аміачні. Також вони ж можуть додатково працювати від 220/12 вольт. Недолік - вони не бувають но фрост, треба розморожувати.

Корисно для прифронтових територій, в разі тривалих аварій.

8 Востаннє редагувалося frz (14.08.2022 03:08:54)

Re: Зберігання продуктів харчування

comport написав:

Дізнався, що є холодильники, що працюють на пропан-бутані, без електрики. Абсорбційні, аміачні. Також вони ж можуть додатково працювати від 220/12 вольт. Недолік - вони не бувають но фрост, треба розморожувати.

Корисно для прифронтових територій, в разі тривалих аварій.

Тут де я мешкаю, масово використовується послуга обміну газових балонів - порожній на повний, доплата 750 - 800 грн в еквіваленті, заправки вистачає на місяць в газовій плиті без духовки сім'ї з 5 чол.
Знайомій сім'ї з 3 чол. з духовкою вистачає теж на місяць.

Зручно в контексті такої холодильної техніки. А ще чув краєм вуха про електрогенератори на газі.

Також у цьому регіоні серед звичайних людей популярні газ-голдери (gaz-holder), в даному випадку мова про великі цистерни що встановлені стаціонарно на поверхні ділянки. Дозволяють зробити запас газу на рік. Досі чув лише про підземні рішення. Однак, як сказали сусіди, підземні через вищу корозію потребують частішого техогляду. При цьому чисто суб'єктивно - наземні виглядають не надто естетично, нагадують газову автомобільну заправку.

З точки зору економічної доцільності, сонячні батареї з акумуляторами плюс зеленим тарифом, схоже, виграють - бо газ став зброєю в руках держави-терориста запоребрика. А переорієнтація на західні джерела принесла зростання цін.

Та задля диверсифікації підійде.

9

Re: Зберігання продуктів харчування

frz написав:

З точки зору економічної доцільності, сонячні батареї з акумуляторами плюс зеленим тарифом, схоже, виграють - бо газ став зброєю в руках держави-терориста запоребрика. А переорієнтація на західні джерела принесла зростання цін.

Та задля диверсифікації підійде.

Ну ті холодильники і на дровах мали б працювати (якщо піролізний газогенератор прикрутити), і взагалі від будь-якого джерела тепла.