2 181

Re: Росіяни почали наступ

Для того щоб використовувати слова відповідно за призначенням, потрібна елементарна ерудиція. А так - дійсно, непрямим чином флуд західної частини світу біженцями це частина плану мордору аби чинити тиск на інституції які відмовляються співпрацювати з болотами.

2 182

Yola написав:

Втеча - це не усвідомлена співпраця. Це взагалі не співпраця. Так можна сказати, що ухилення від удару це співпраця з нападником.

Той підвид втікачів про які ви згадуєте заслуговує окремого ставлення. Та навіть їх навряд чи можна назвати колаборантами. Мова має бути якомога точнішою. Є явище - є слово, а не натягувати одне слово на купу явищ.

Якщо погодитися на те, що вчиняти дію, яка допомагає ворогу це вже співпраця, то чому не сказати, що те, що ви не достатньо діяльно боролися за Україну, до 24 лютого це був колабраціонізм?

Робити недостатньо для, це вже робити для, а не робити супроти.

2 183

FakiNyan написав:

Робити недостатньо для, це вже робити для, а не робити супроти.

Так, ті хто втік теж нічого не роблять супроти і вони можуть робити щось для, хоч і недостатньо.

Я сам називаю всіх хто виїхав після 1991 коли вже можна було розбудовувати Україну зрадниками. Тобто, я не намагаюсь когось захистити.

Також тут цікаво те, що ви напали на простолюдинів, а не на тих хто тримає цю систему, яка дозволяє таке робити і навіть підштовхує до цього. Виходить, що ви напали на тих кого легше звинуватити. Подібно зараз робить Трамп, коли примушує до "миру" слабшого.

2 184

frz написав:

Результат дійсно той самий - багатодітні батьки законно (і часто морально виправдано - коли це до того ж єдиний годувальник у сім'ї і ще й діти з особливими потребами) виїхали за кордон, тим часом на передку менше людей здатних тримати калаш...

Ви могли б і в Україні доглядати дітей при цьому підтримувати економіку і впливати на внутрішні процеси, хоча б розмовляючи українською.

2 185 Востаннє редагувалося frz (31.03.2025 19:35:23)

Yola написав:
frz написав:

Результат дійсно той самий - багатодітні батьки законно (і часто морально виправдано - коли це до того ж єдиний годувальник у сім'ї і ще й діти з особливими потребами) виїхали за кордон, тим часом на передку менше людей здатних тримати калаш...

Ви могли б і в Україні доглядати дітей при цьому підтримувати економіку і впливати на внутрішні процеси

Бігати з особливими дітьми в сховище під час тривог ще те задоволення, враховуючи що в нас навіть його "на районі" і нема, є лише звичайний підвал (відповідно ще велике питання, чи не стане він спільною могилою замість захисту) в якому більш-менш прибрали, але він часто просто замкнений і сторож бухає невідомо де. Тож мали законне право виїхати - і ним скористалися. Були б зовсім немудрими, якби не скористалися.
Так, до пів року після виїзду український фоп було закрито і відкрито аналог за кордоном, відповідно Україна втратила мої ЄСВ, єдиний податок і військовий збір. Далі сплачую всі комунальні і послуги українських мобільних операторів. Оплачую для дітей онлайн репетиторів, які знаходяться у Львові.

хоча б розмовляючи українською.

В нас особлива ситуація, ми володіємо досконало польською, однак це якось ніяк не впливає на спілкування українською. Ну є типові помилки в вимові дітей, такі ж пригадую були в моєї бабусі яка до 2СВ навчалася в польській системі освіти під Львовом. На роботі використовую англійську.

Ну це так, якби я залишився, то міг би служити в ЗСУ. На передок мене б не відправили через багатодітність, мабуть би потрапив в ТЦК - і після того вже точно б виїхав геть, бо це найненависніша спеціальність.

Тож основна причина це оті тривоги, через які навіть тут за кордоном діти лякаються пожежних, кажуть що це повітряна тривога. Взагалі різких звуків лякаються. Доводиться кожен раз пояснювати, що тут (поки що) такого нема. Хто не міг виїхати з дітьми - співчуваю. Але про те що виїхав - не шкодую. Без мене сім'я б не справилася.

2 186

Запитайте будь-кого і вам розкажуть купу причин чому саме їм треба виїхати чи не воювати і чому це морально.

Кожна людина обирає свій шлях, ну, виїхали, то виїхали, можете робити хоч щось звідти, але оце, що ви кажете, що ваш виїзд був морально виправданий це повне лайно.

2 187

Та ні, була можливість і нею скористалися. Моральний бік, якщо копати глибше - темний ліс. Роблю тут синхронний переклад для біженців, також допомагаю з документами. Щоправда, це було лише перші два роки заточено для українців, а тепер більше для англомовних дуже різних біженців. Для України зараз хіба що вирощую україномовних дітей, але слабо уявляю що ми повернемося, більше уявляю як переїжджаємо від розвитку військових дій ще далі, десь на південний захід.

2 188

обіцяне відео Золкіна з колаборантами (перша частина), в принципі нічого не побачив цікавого

2 189

The Sun - московити розбомбили власну дамбу на кордоні (видиво, en)