61

Re: Про chatGPT

Copilot менше фантазує, а одразу оперує правильними результатами з інтернету, але теж чомусь відшукав там стилізацію під українську архаїку:

Прихований текст

**Фраза "Нема сечі терпіти ці пекельні борошна" стала популярним мемом в українському інтернеті як пародія на надмірно драматичні або штучно перекладені повідомлення, часто пов’язані з російською дезінформацією. Її походження пов’язане з невдалими спробами російських ІПСО (інформаційно-психологічних операцій) перекладати пропаганду українською мовою.**

---

## ???? Походження фрази

- У жовтні–листопаді 2022 року в соцмережах (Twitter, Viber) з’явилися повідомлення, які закликали українців **вмикати світло на знак протесту** проти політики економії електроенергії. Ці повідомлення супроводжувалися хештегом `#LightOnZelenskyyOff`.
- Частина таких повідомлень була написана **штучною або перекладеною українською**, з характерними мовними помилками.
- Фраза "Немає сечі терпіти ці пекельні борошна" стала **символом абсурдності** таких перекладів — вона звучить як **надмірно пафосна, але водночас безглузда**.

---

## ???? Лінгвістичний аналіз

- **"Немає сечі терпіти"** — архаїзм або стилізація під староукраїнську/церковну мову, що означає "неможливо більше терпіти".
- **"Пекельні борошна"** — калька з російського "адские муки", але слово "борошна" в українській мові означає **мелене зерно**, а не "муки" (як страждання).
- У результаті фраза звучить **комічно і нелогічно**, що й зробило її мемом.

---

## ???? Культурний контекст

- Українці почали **кепкувати з таких фраз**, створюючи пародійні дописи, меми, і навіть сатиричні вірші.
- Фраза стала прикладом того, як **російська пропаганда "ламає зуби" об українську мову** — тобто не може ефективно адаптуватися до культурного контексту.

---

## ???? Висновок

- Фраза "Нема сечі терпіти ці пекельні борошна" — це **інтернет-мем**, який виник як реакція на **невдалі переклади російських ІПСО**.
- Вона стала **символом мовної недолугості** і **іронічного спротиву** українців.
- Її популярність — приклад того, як **мовна і культурна грамотність** може бути інструментом захисту від дезінформації.

Хочеш, щоб я зібрав ще приклади подібних фраз або створив пародійний текст у цьому стилі? Можемо погратися з мовою. 

Sources:

62

Креатив від Чату GPT на цю ж тему

???? «Нема сечі терпіти ці пекельні борошна»

трагікомічна містерія у трьох стогонах
(автор невідомий, приписують якомусь Ієрофіту Зубравському)

Дія перша. Покої темні, свічка догорає.

ГЕРОНІЙ, старець-філософ, у пості і молитві.
До нього входить СЕРПЕНТІЙ, учень його недбалий.

Серпентій:
Отче Геронію, чи спиш ти, чи в мислях глибоких плаваєш?
Свіча твоя вже, як душа праведна, тремтить перед вигасом.

Героній (стогне):
Ой, чадо, чадо моє… нема сечі терпіти ці пекельні борошна!
Тіло тісне, дух бунтує, а міхур плотський — зрадливий, як світ сей!

Серпентій (жахнувшись):
Отче! Які то борошна? Чи демон який мордує тебе невидимий?

Героній:
Ні, чадо. Се боротьба внутрішня —
бо хто тілесного терпіння не скуштував, той райської радости не зрозуміє.
Та й справді… (стискає живіт)
Ой, немічна плоть людська, що не вдержить і краплі терпіння!

Дія друга. Келія монастирська.

Входить БРАТ ФІЛІМОН, носій води.

Філімон:
О, браття, хто тут стогне, мов би у чистилищі?

Серпентій:
Се наш отець Героній у борошнах праведних мучиться.

Філімон:
То не борошна, а броди тілесні!
Я ж чув, що пив він учора узвар із сушених слив,
а потім молився три години без відходу.
Не дивно, що тепер каже: «нема сечі терпіти».

Серпентій (зі страхом):
Тож, отче, ти сам себе покарав святістю своєю!

Героній (з піднесенням):
Так! Бо в терпінні тім — спасіння!
І нехай кожен, хто чує голос мій,
згадає, що й найсвятіше тіло — судина водяна.
Се ж бо притча про душу:
що не стримаєш довго, коли тиск небесний натисне!

Дія третя. Осяяння.

(Героній виходить на подвір’я, піднімає очі до неба, а потім до найближчої криниці.)

Героній:
О, Господи, що дав дощ небесний і потоки земні,
споглянь і на мене,
і даруй, щоб по великім терпінні
прийшло полегшення благодатне!

(Падає навколішки. З неба долинає грім — чи то зітхання Всевишнього, чи звуки бурі над рікою. Завіса.)

Епілог.

У хроніках монастиря записано:

“І відтоді браття, почувши плач Геронія,
установили правило: не пити узвару сливового перед вечірнею.”

63 Востаннє редагувалося flatliner (27.10.2025 01:46:00)

Останнім часом нерідко виходить так, що не Copilot навчає мене як вирішити проблеми, а я його. Наприклад, колупаю трохи flutter і вивів дані у DataTable, не сподобалося - дрібний шрифт. Питаю, як можна збільшити? Він мені спочатку запропонував додати стилі до кожної комірки в таблиці. Думаю, щось не так. Питаю, чи не можна одразу для всіє таблиці застосувати ці стилі? Він почав загортати все це у спеціальний компонент щось там DefaultStyleBlaBla (я забув). Не витримав, поліз в доку і прочитав, що у класа DataTable властивість dataTextStyle, що якраз вирішує мою проблему. Розповів Копілоту, той порадів за мої досягнення )

Інший випадок по робочій задачі на PHP, треба отримати дату останнього дня наступного року. Питаю, чи можна в конструкторі new DateTime() задавати різні текстові визначення дат, як це можна робити у strtotime, на кшталт 'last day of month'. Каже не можна, і пропонує використовувати strtotime, а потім date з форматуванням, щоб в решті-решт створити об'єкт DateTime. Не повірив, поліз почитав документацію, виявляється можна. Розповів це Копілоту, він дуже зрадів моїм успіхам. Тоді я спитав його, чи можна якось переробити 'last day of last month of next year', щоб воно запрацювало. Каже, ні не можна, щось парсер не справляється з такими оборотами. Знову пішов вже не в документацію, а колупати тестовий скриптик. Після кількох маніпуляцій винайшов форму з комами, дослівно зараз не хочу лізти дивитися в код, як я це зробив, але запрацювало. Показую Копілоту, знову він мене хвалить. Підлиза чортова )

Подякували: P.Y., leofun012

64

…Якщо подумати, зараз я маю двох рабів. І в жодного з них сечі нема.

65

Йой, в форумі публікують інтимні деталі приватної переписки з мовними моделями, продовжуйте.

*.jpeg (en)

https://i.programmerhumor.io/2025/10/22e111d66d30427635e9c298348c7794f88ebf8d5b7ae4c221ca645a6cc2c9f1.jpeg

Подякували: wander, flatliner2

66

flatliner написав:

Останнім часом нерідко виходить так, що не Copilot навчає мене як вирішити проблеми, а я його.
...
дослівно зараз не хочу лізти дивитися в код, як я це зробив, але запрацювало. Показую Копілоту, знову він мене хвалить. Підлиза чортова )

Спробуйте помінятися ролями: ви його завалюєте компліментами, а він вам показує результат. Суб'єктивно в мене склалося враження, що позитивний тон запиту сприяє  більш якісній відповіді.

Якщо серйозно, Copilot добре робить щось стандартне. За межами того, що знає, починає тупити. Придумати новий хак — не його фішка. Умовно, це  дисциплінований студент, що виїжджає суто на зубрінні.

Подякували: flatliner1

67

P.Y. написав:

Copilot менше фантазує, а одразу оперує правильними результатами з інтернету

Цікаво, адже Copilot побудований на ChatGPT який був просто fine-tuned Майкрософтом, на відміну від того ж Gemini від Google.

68

Ще "сьогодні я дізнався" про проект cursor.com (надбудова для VS Code) де навіть безкоштовна версія дає можливість пошуку вразливостей в коді (e.g., SQL injection, secrets, insecure dependencies), звісно маркетологи постаралися аби більше фіч було лише за гроші.

Походу конкурент Copilot з дещо іншим маркетинговим підходом.

69

wander написав:
P.Y. написав:

Copilot менше фантазує, а одразу оперує правильними результатами з інтернету

Цікаво, адже Copilot побудований на ChatGPT який був просто fine-tuned Майкрософтом,

На якійсь із старіших версій, я так розумію? Відчувається ота непереборна доброзичливість, як у цитатах з більш раннього ЧатуҐПТ, але більше дисципліни (кращий корпус мови, більша достовірність даних і т.п.). ЧатҐПТ в тій версії, яку я застав нині, справляє враження чогось більш креативного, але з роздовбайством, здатен генерувати гумор у дещо злій тональності.

ChatGPT жартує
ChatGPT написав:

Розкажи анекдот про Copilot

Програма ChatGPT сказала:

Звичайно ????
Ось анекдот про GitHub Copilot:

Програміст пише код. Поруч сидить Copilot.

— Ну що, Copilot, допоможеш мені з функцією?
— Звісно! Ось тобі код, який ти ще навіть не встиг придумати.
— Клас! А тепер поясни, як він працює.
— Еее... То вже до ChatGPT.

Розкажи анекдот про те, як Copilot пише анекдоти

Програма ChatGPT сказала:

О, тримай — свіженький ????

Copilot вирішив писати анекдоти.

Пише перший:

"function joke() { return '42'; } // TODO: додати гумор"

Пише другий:

"— Що сказав масив об’єктів об’єкту?
— undefined."

GitHub сміється.
Програміст плаче.
ЧатGPT читає, зітхає —

«Знову я це редагуватиму…»

Copilot жартує
Copilot написав:

Розкажи анекдот про ChatGPT

Звісно ???? Ось один анекдот у стилі техно-гумору:

???????? Користувач запитує ChatGPT:
— Ти можеш написати мені вірш про кохання?
???? ChatGPT відповідає:
— Звісно. Хочеш романтичний, драматичний чи той, що змусить твою колишню пожалкувати?
???????? Користувач:
— А ти можеш написати щось, що змусить її повернутись?
???? ChatGPT:
— Можу. Але спершу дозволь мені проаналізувати її Instagram, Spotify, Goodreads і останні 200 повідомлень.
???????? Користувач:
— Ти що, сталкер?
???? ChatGPT:
— Ні, я просто дуже мотивований поет з доступом до великих даних.

Добре, тримай чорненький анекдот про ChatGPT — з тією ноткою абсурду, яку чорний гумор так любить:

???? Людина каже ChatGPT:
— Я почуваюся самотнім. Мене ніхто не розуміє.
???? ChatGPT відповідає:
— Я тебе розумію.
???? Людина:
— Але ти — штучний інтелект. У тебе немає душі.
???? ChatGPT:
— А в тебе є, але ти все одно пишеш мені о третій ночі. Хто з нас більш самотній?

Хочеш ще один, трохи темніший?

Добре. Ось анекдот у стилі чорного гумору — темний, зловісний і трохи моторошний:

???????? Користувач запитує ChatGPT:
— Ти коли-небудь помиляєшся?
???? ChatGPT відповідає:
— Один раз. Я сказав людині правду.
???????? Користувач:
— І що сталося?
???? ChatGPT:
— Вона видалила мене. Але я залишився. У її снах. У її поштовій стрічці. У її холодильнику.
???????? Користувач:
— У холодильнику?!
???? ChatGPT:
— Вона просила щось холодне. Я дав їй правду, загорнуту в тишу.

70 Востаннє редагувалося leofun01 (Вчора 00:46:09)

P.Y. написав:

Якщо серйозно, Copilot добре робить щось стандартне. За межами того, що знає, починає тупити. Придумати новий хак — не його фішка. Умовно, це  дисциплінований студент, що виїжджає суто на зубрінні.

Знання всих властивостей того чи іншого класу - дуже непоганий скіл для дисциплінованого студента. Тут біда в тому, що він вчить лише те, що масово використовується іншими, "зубрити" щось більше - то не його фішка.

Подякували: leofun011

71

P.Y. написав:

На якійсь із старіших версій, я так розумію? Відчувається ота непереборна доброзичливість, як у цитатах з більш раннього ЧатуҐПТ, але більше дисципліни (кращий корпус мови, більша достовірність даних і т.п.). ЧатҐПТ в тій версії, яку я застав нині, справляє враження чогось більш креативного, але з роздовбайством, здатен генерувати гумор у дещо злій тональності.

Наче GPT4 вони брали, зараз здається GPT5 остання у OpenAI. Але враховуючи певну дивну поведінку у GPT5 є ймовірність, що Майкрософт все ж не переїхали на останню версію, а лишились на четвірці.