Щось мене це все зачепило...
Корупція у нас значно вище, але вона на нас діє не напряму. Хоча в принципі ми можемо зустрітися з нею і самі.
Кілька прикладів прямої корупції:
Після 9-го класу я вступав в один ліцей. В мене були непогані знання з фізики і математики, я успішно склав іспит, але під кінець мене попросили заплатити "благодійний внесок". В мене не було грошей, тому знайшов інший ліцей.
Так само в університеті 2-3 рази зустрічався с цим, але не сам особисто. Кілька моїх одногрупників, які валили іспит, потім здавали його за допомогою хабаря.
Кілька непрямих прикладів корупції:
Колись міліція брала хабарі у водіїв за порушення правил, і вони йшли не в державну скарбницю. Водії продовжують порушувати правила, а держава не отримувала грошей, які могли би піти на ремонт доріг, по яким ми їздимо на роботу/навчання.
Замість парків, часто будуються торгові центри.
Злодії виходять на свободу із-за гнилої судової системи.
Медицина. Тут 2 проблеми:
1. Якщо щось станеться серйозне, то тоді дуже важко викрутитись. І коли в тебе немає друзів, родичів, хороших знайомих, то нічого не залишається вже.
2. У нас медицина неякісна, тому що недостатнє фінансування, а освіта майбутніх лікарів бажає чекати кращого.
В більшості країн Європи медицина "безкоштова", проте вони платять дуже великі податки на це все. В США платять за страховку. Причому страховки бувать різні і часто не покривають лікування.
Податки:
1. У нас або не платять подакти або платять по мінімуму (зарплата в конвертах) або стараються будь-яким чином схитрити (оформити тебе ФОПом).
2. Певна частина подактів розкрадається.
Екологія:
Про це мабуть думають в останню чергу. Ліси вирубують в Карпатах. Багато шкідливих підприємств, які просто продовжують давати хабаря.
Освіта:
У нас є можливість отримати освіту безкоштовно, але вона неякісна.
Псевдопатріотизм, війна, низкі пенсії, зарплати і т.д. і т.п.
А тепер давайте повернемось до плюсів.
У нас більшість товарів та послуг дешевше.
Наприклад, у нас можна поїсти суші за 50 грн., в Чехії мінімум за 250 грн.
Таксі у нас по Києву максимум 100 грн., у Празі - від 400 грн.
Проїзд в метро у нас (я про Київ) - 4 грн., у Празі - 32 грн., Відень - 2,5 євро, Гамбург - 4 євро.
Продукти, які є у нас значно дешевше (картопля, м'ясо, капуста, помідори і т.п.). В принципі навіть те чого у нас немає дешевше: банани, апельсини і різні фрукти.
Відпочинок у нас дешевше значно: Карпати, Одеса.
У нас багато магазинів, які працюють допізна або цілодобово.
Перукарні, курси, створення сайтів, реклама, і багато всього у нас дешевше, значно. Квартири дешевше, земля дешевше.
Комунальні послуги дешевше.
Авто не дешевше, і ще кілька видів товарів.
У нас є певна свобода, мені зараз складно пояснити що це. Кілька прикладів: в Європі люди багато від чого залежать. Там коли втратив роботу, не так просто одразу знайти нову. Майже всі живуть на кредитах. Це треба самому відчути, трохи поживши в іншій країні.
Мова. Не важливо наскільки добре вони розуміють англійську.
1) Всі сайти, закони, книги, написи, карти будуть не англійською.
2) Люди будуть розмовлять не англійською.
3) Вашу рідну мову ви майже не будете чути.
Це все буде дуже сильно напрягати вас через певний час.
Щодо мови у нас. Українською мовою нам не забороняють спілкуватись. Для багатьох російська є рідною. Багато інформації російською. Не розумію лише тих, у кого українська рідна, і вони спілкуються російською.
Тут всі твої родичі, близькі, друзі, знайомі. Банально часто хочеться обняти та поцілувати маму, або потиснути руку другові. Сходити з татом на рибалку, хоча тобі це зовсім не цікаво. Навіть зустрітись з реплейсерами. По скайпу це не зробиш. І тут вони всі тебе підтримують.
Використовувати мінуси як плюси. Можна поступи в універститет і паралельно вивчати те що тобі цікаво. Можна паралельно працювати. Погана медицина? Більше займатись спортом, правильно харчуватись. Не сидіти дома як овощ.
Тут для тебе все рідне. Будинки, вулиці, площі, кафешки, магазини, люди.