Почав навчати родичку, котра неайтішник від слова "зовсім". Ну як навчати... Змусив зареєструватися на codecademy. Ну як змусив... Набридав поки не зареєструвалася. Розказав що мова R нескладна для неайтішників, ну це я зрозумів коли спробував пройти декілька завдань на тому ж курсі; оскільки з перших же кроків там не було архискладних математичних рівнянь, то вирішив що це вона зможе подолати.
Пройшло декілька тижнів. Потім декілька місяців. Набридав, набридав... Почалися запитання типу "а чому треба писати формулу саме на цій стрічці"? А я звідки знаю чому. Кажу - це розуміння прийде пізніше, зараз просто треба виконувати завдання без відповіді на це запитання. І так пройшло ще декілька місяців.
Нарешті сьогодні я запросив її в zoom, змусив зайти на codecademy з розшареним скріном. Звісно, забула пароль від codecademy і не могла зайти. Пояснив, як відновити пароль. Відновила. Зайшла на сайт, перейшла на курс, відкрила наступне після виконаного завдання (не пригадую, можливо це було четверте завдання). Знову запитання - а чому треба писати формулу саме на цій стрічці?
```{r}
# писати формулу тут
```
Ну я без руля чому тут, кажу це markdown, а детальніше "до атомів" розжує хіба що розробник цієї мови, якщо вдасться з ним зустрітися десь в чаті, і він при цьому буде не надто зайнятий, в гарному настрої, не п'яний і т.д. Мовляв, щоб пройти цей курс, не потрібно знати відповідь на це запитання. А якщо поставити ціль спершу знайти відповідь на це запитання, то проходження наступного завдання знову відкладеться на N місяців.
Вмовив, пройшли разом три завдання. Далі попрохав пройти самостійно хоча б одне наступне і тоді дати мені знати.
Якби це не була дорога мені людина, то я би таким не мучився. Просто шкода дивитися як було вкладено купу зусиль, отримано архи-високий науковий ступінь і зараз животіти на якісь буквально 5 тисяч грн зарплати, з яких ще півтори тисячі (дослівно) нещодавно здали на подарунок якомусь там начальнику. При цьому колектив - буквально гадюшник, де над нею насміхаються що користується не останньою моделлю айфону (бо не бере хабарів).
Не перемикайтесь, ставте вподобайки (ні), підписуйтеся на канал.