1

Тема: Як купити/зібрати собі робота?

Коротше ідея така - є робот, який вміє пересуватися вздовж рядків городу (можливо живлячись від електромережі, як тролейбус, а можливо який сам вміє шукати резетку і підзаряджатись), оснащений камерою, можливо лампочкою для роботи вночі, і бойовим лазером / ножиком чи ще чимось летальним для шкідника гільгоспкультури).

Камера передає зображення на якийсь сервер, на сервер заходять гравці в шутер "весела ферма" і клацають по тих місцях зображення на якому є колорадський жук. Робот отримує координати, наводить туди лазер/ножик, і вбиває паразита. Далі робот посувається на пару сантиметрів вперед і дає нове зображення.

В результаті маємо достатній набір даних для того аби вчити робота самому знаходити жуків.

Потім можна довчити його впізнавати будяки, лободу та інші бур'яни.

Питання - який бюджет такого проекту, які компоненти потрібні і де їх взяти?

P.S. Останнє що я робив руками - це вирізав з фанери зайчиків за трафаретом у п'ятому класі, тому було б класно якби вже були якісь готові платформи що їздять (я такі бачив але не знаю як вибрати) і систему для наведення інструмента (може щось схоже на це: https://i.pinimg.com/originals/30/1f/a5 … 6933f4.jpg, тільки без столешні звичайно).

P.P.S Ще я тут щойно подумав що може варто почати з робота лого-черепаха, тобто по-суті такого ж, але з фломастером і без засобів для руху по городу і захисту від води. Десь є готові лого-черепахи до яких можна причепити камеру аби почати з сервера? :)

2

Re: Як купити/зібрати собі робота?

Ага мікрософт тоже так думала, випистили бота в чат. Так добрі люди його такого навчили.
Я боюсь, що якщо ви його даште людям в інтернеті навчати, то першим ділом вони порубають все корисне що росте і будуть ним годувати всяких шкідників, примусово.

Подякували: 0xDADA11C7, NaharD, P.Y., leofun01, Torbins5

3

Re: Як купити/зібрати собі робота?

Купіть собі інженера, платіть менше ніж двірнику, огородіть його робоче місце колючим дротом, годуйте баландою безкоштовно в обід і побільше роботи на нього наваліть, щоб 8-годинний робочій день здавався йому вихідним, зарплатню варто затримувати хоч трохи, а його робочій комп'ютер не має містити будь-яких натяків на професійне ПЗ -- а ще краще взагалі FreeDOS, хай сам вінду з торентів встановлює і CAD систему. Він потім ще буде хизуватися перед колегами, які в подібних умовах працюють, що він сам знає як з торентів встановлювати ПЗ і налаштовувати охвісну мережу. Всю цю політику варто здобрювати розповідями в дусі неоклясичної економічної школи - побільше згадувати про конкуренцію, ринок праці, що його ніхто не утримує і треба краще працювати. Погано, якщо він працюватиме сам в приміщенні, варто замислитися над бухгалтерією з Касперським і 1С, щоб клімактерична стара блядь звалювала на нього свою роботу. Повірте, це додасть йому лише наснаги в роботі, бо 8-годинний робочій день з відправкою листів від бугалтерії чи ще якогось лайна замовнику після роботи вважатиметься відпочинком та скороченим днем.

Подякували: Chemist-i, /KIT\, leofun01, Monolith, taburyak5

4

Re: Як купити/зібрати собі робота?

Плюс на охорону тих роботів в полі, ви витратите значно більше грошей ніж зекономите на шкідниках. Хіба дозволити двох ногих шкідників теж різати.

Подякували: 0xDADA11C7, leofun01, Torbins3

5

Re: Як купити/зібрати собі робота?

Щодо microsoft - то можна модерувати юзерів які забагато промахуються, можна наприклад задати мінімальний кворум.

Купити інженера я не маю змоги, і не дуже хочу. Де мені йому робоче місце і бухгалтера йому знайти? :)

Подякували: 0xDADA11C71

6

Re: Як купити/зібрати собі робота?

0xDADA11C7 написав:

Купіть собі інженера, платіть менше ніж двірнику, огородіть його робоче місце колючим дротом, годуйте баландою безкоштовно в обід і побільше роботи на нього наваліть, щоб 8-годинний робочій день здавався йому вихідним, зарплатню варто затримувати хоч трохи, а його робочій комп'ютер не має містити будь-яких натяків на професійне ПЗ -- а ще краще взагалі FreeDOS, хай сам вінду з торентів встановлює і CAD систему. Він потім ще буде хизуватися перед колегами, які в подібних умовах працюють, що він сам знає як з торентів встановлювати ПЗ і налаштовувати охвісну мережу. Всю цю політику варто здобрювати розповідями в дусі неоклясичної економічної школи - побільше згадувати про конкуренцію, ринок праці, що його ніхто не утримує і треба краще працювати. Погано, якщо він працюватиме сам в приміщенні, варто замислитися над бухгалтерією з Касперським і 1С, щоб клімактерична стара блядь звалювала на нього свою роботу. Повірте, це додасть йому лише наснаги в роботі, бо 8-годинний робочій день з відправкою листів від бугалтерії чи ще якогось лайна змовнику після роботи вважатиметься відпочинком та скороченим днем.

то у вас таке було?

7 Востаннє редагувалося Vo_Vik (23.10.2017 18:56:40)

Re: Як купити/зібрати собі робота?

Краще дивіться в сторону гідропоніки і культивованого м’яса. Тані ні шкідників нема, ні територій не потрібно, а от задач для автоматизації купа.

Подякували: 0xDADA11C71

8

Re: Як купити/зібрати собі робота?

FakiNyan
В мене лайт версія була, бо я віддалено працював. Я багато інженерів в своєму житті бачив ірл і майже всі - лохи в термінальній стадії, а ті що не лохи все одно хворі на "за русь в рот їбусь", екологічне ко-ко-ко(я не про справжній екологічний активізм, а про той, якого москва вигадала). Вони такі атеїсти, що вірують в святого Теслу, який відкрив такі дивовижні властивості змінного струму, яких не знає відстала сучасна наука, бо вона мусить ще тисячу років шкандибати до того. Прометей, йопта!

Подякували: Torbins, FakiNyan, leofun013

9

Re: Як купити/зібрати собі робота?

bunyk
Даєш роботів з бойовими лазерами в народ!
От тільки усе це задоволення доволі дороге, особливо якщо не вмієте працювати руками, та не маєте інструменту. Хоча якщо вмієте, то також дороге, бо година роботи професійного програміста коштує не дешево незалежно від того, чим він займається.
Ціни на готові платформи можна подивитися тут: https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss … t+platform Такі платформи вміють лише їздити, до них іще потрібен мікрокомп'ютер, який усім керуватиме, та якесь корисне навантаження. Як мінімум вебку. В принципі усе необхідне для невеличкого робота можна купити уже сьогодні в Україні. На сайтах типу arduino-ua.com такого добра повно.

Подякували: bunyk, varkon, leofun013

10

Re: Як купити/зібрати собі робота?

та вам потрібно дізнатись про CNC, так зараз лазером на станку і деталі вирізають, важливо координати, але це довго писати. Зробіть спочатку простого робота, а потім рухайтесь дальше

11 Востаннє редагувалося raxp (25.10.2017 19:04:01)

Re: Як купити/зібрати собі робота?

MiniFAQ носить довідковий характер і буде корисний не тільки фанам роботобудування, але і програмістам в інших областях. Запитаєте чому? Ви зможете не тільки практично навчитися працювати з МК та FPGA, опануєте основи роботи з безконтактними детекторами зіткнень, дистанційними методами виявлення об'єктів, світловими датчиками, інфрачервоними детекторами та ультразвуковими далекомірами, опануєте методи генерування PWM-сигналів для керування двигунами та дізнаєтеся про дослідження і розробки найважливіших систем сучасних роботів: зору, мови, слуху, про моделювання нейронів і нервових мереж, систем пам'яті та про можливості моделювання позовом ного розуму, освоїте бездротове управління під WinCE і Android.

ЛІТЕРАТУРА

  • Дуглас Вільямс. Програмований робот, керований з КПК.

  • Майк Предко. 123 експеримента з робототехніки.

  • Майк Предко. Пристрої керування роботами: схемотехніка та програмування.

  • Оуен Бішоп. Настільна книга розробника роботів.

  • Мацкевич В.В. Цікава анатомія роботів.

Корисні посилання по роботобудуванню

Подякували: bunyk, 0xDADA11C7, leofun013

12

Re: Як купити/зібрати собі робота?

Я б, мабуть, думав у напрямку автомата (назразок такого), що дозволятиме воронам вимінювати зібраних колорадських жуків на харчі. Правда, тоді вони приноситимуть вам жуків з усіх околиць... Хоча для захисту від шкідників широкої території, теоретично, може працювати.
https://tehnot.com/wp-content/uploads/2017/10/Render_Website_4B.jpg

Подякували: 0xDADA11C7, bunyk, leofun013

13

Re: Як купити/зібрати собі робота?

А чим жуки не харч?

14

Re: Як купити/зібрати собі робота?

в колорадського жука вже давно є ворог з птахів, це курпки сірі, але і там є проблеми їх вчити

15

Re: Як купити/зібрати собі робота?

reverse2500 написав:

в колорадського жука вже давно є ворог з птахів, це курпки сірі, але і там є проблеми їх вчити

Пави та цесарки їх їдять. Для інших птиць вони або не смачні або взагалі отруйні.

Подякували: 0xDADA11C71