1 Востаннє редагувалося NaharD (17.07.2017 14:46:30)

Тема: Розігнав блок живлення - він згорів. Чому?

Значить працює мій 3д принтер від звичайного ноутівського ноунейм блока. При примітивному розгоні (у вихідній ділянці впаяний змінний резистор, котрий задіяний в обв'язці стабілітрона тл431) та видавав 21В 4.3А. Але цього було мало і стіл грівся до 70 градусів. При такій температурі можна друкувати деталі з малою площею, а от у великіх починають вигинатися краї.

Найбільш простіша для мене модернізація - це перемотати трансформатор. Перемотав вторинну котушку, була збільшена кількість витків на 70% і діаметр дроту. В результаті аж 22в і 3.7А. Хоча очікував я мінімум 30В і аж ніяк не зменшення сили струму (мотав то проводом товстішим). По фізиці це означає, що не вистачає індукції первинної котушки.

Ще був варіант, що сильно сідає напруга на головному конденсаторі, але все в нормі.

Оскільки другий раз я нічого мотати не хотів, довелося читати про частотний контур, що задає частоту для драйвера uc3842. По формулі вирахував, що схема працює на частоті 78 кГц. Почав поступово піднімати частоту і о чудо. Напруга почала рости. З 4 спроби і зупинився на напрузі 24.6В ( бо вихідні конденсатори на 25 ), а робоча частота була 160кГц.

Клас, все працює. Перепаяв частотозадаючий резистор з оберненої сторони на його законне місце. Включив, і бабах. все згоріло.
Запобіжник було знищено, силовий транзистор розірвало, пробило 3 діода з 4 (я так розумію 4-й не пробило, бо вспів згоріти запобіжник)
Мабуть і мікросхема згоріла, резистор, що її живив при старті - згорів. далі я не перевіряв, немає сенсу.

Що могло статися? Транзистор не зміг працювати на такій частоті? Якийсь контур не був розрахований на такий режим роботи?

І мене цікавить, чому напруга змінювалася не лінійно до частоти: Чи так і має бути, бо  в основному частота впливає на силу струму, яку я не встиг заміряти?

Панове, що думаєте?

Подякували: 0xDADA11C7, Monolith, ostap34PHP, leofun014

2

Re: Розігнав блок живлення - він згорів. Чому?

куди загнав

3

Re: Розігнав блок живлення - він згорів. Чому?

Є деякі зсуви, але і питання теж. Отже основна версія, що була завищена частота.
Є ось така схема. Я її розбив на ділянки, щоб було простіше розбиратися.

http://replace.org.ua/extensions/om_images/img/597103229704b/4r1-DTPCQqeU_O3SukkZjg.png


Власне, сам драйвер

http://replace.org.ua/extensions/om_images/img/597103229704b/UQa134p6QkCLrJRnpCDgQA.png

Мій блок трішки складніший, але основа точно така. Опишу трішки його роботу.

  • Ділянка 1. Тут все просто. Зі змінного струму робить постійний

  • Резистори R9 (130k) та R4+R3 (24.7k) утворюють подільник напруги, котра йде на вхід живлення мікросхеми. Конденсатор С7 для стабілізації цієї напруги.

  • Ділянка 3. Це звичайний коливаючий контур, котрий задає частоту роботи БЖ. Окрім С12 - він просто згладжує 5В опорної напруги.

  • Ділянка 2. Це, типу, стабілізація. Знову подільник напруги R4+R3 та R9. і через обмежуючий резистор R2 (150k) подаємо сигнал на вхід зворотнього зв'язку. Конденсатор С2 для згладжування непотрібних шумів, щоб не було випадкових занижень чи завищень шпаристість імпульсу. Виходить коли ми на БЖ підключаємо навантаження, напруга на конденсаторі С8 падає і мікросхема на це реагує, збільшуючи шпаристість імпульсів, цим самим збільшуючи потужність БЖ, або ж навпаки.

  • Ділянка 5. Контур снабера (гадаю саме через нього в мене і згорів блок) Він потрібен, щоб знівелювати зворотню електрорушійну силу ЕРС. Коли транзистор закривається, то виникає всплеск ЕРС, котрий може пробити транзистор і коли це стається, то конденсатор С4 вбирає цей всплеск, а резистор R8, що підключений паралельно, розряджає С8 і на наступний імпульс конденсатор готовий поглинати новий всплеск.

  • Ділянка 4. Це обмеження по струму. Якщо на 3 ногу подати більше 1В, то мікросхема припиняє роботу. R5 та С3 обмежує і згладжує, відповідно, але я не розумію як формується цей 1В на тому шунті R7 в 1Ом і витоком транзистора

Отже чому я думаю, що частота була причиною вибуху. Як я писав, частоту я збільшив вдвічі. Тому, при збільшенні частоти мені треба було зменшувати опір R8, щоб цей резистор міг вдвічі швидше розряджати С4. Але цього я тоді не знав. Да і розрахувати не зміг би, формула дуже складно, треба розбиратися. Ідеальний варіант налаштувати снабера за допомогою осцилографа, котрого я не маю)

Отже, маємо зарядженого конденсатора, а як відомо коли конденсатор заряджений його опір маленький. Зворотній ЕРС немає куди йти, окрім як на сток транзистора. Цей імпульс пробиває його і йде на шунт, і в масу, при цьому згорає все, що на його шляху. Власне транзистор, шунт R7, діоди, драйвер і т.д.

Що скажете?

Подякували: Monolith, 0xDADA11C7, leofun013

4 Востаннє редагувалося NaharD (26.10.2017 07:20:54)

Re: Розігнав блок живлення - він згорів. Чому?

Нарешті з'явилося бажання і я його відновив. Запустився з першого разу.  Новий, більш потужний силовий транзистор. Робоча частота 69кГц. Нові діоди та все інше. 22В на виході. Трохи побавився з захистом. Тепер він спрацьовує на позначці в 6А. Теоретично це 130Вт потужності. Але на практиці, напруга трохи просідає, тому маємо 110Вт. Це круто, порівняно з тими 70 ватами до цього. Єдине, що треба ще замінити, то це діод на виході. Бо, зараза, сильно гріється.
http://replace.org.ua/extensions/om_images/img/59f170b658b4f/GkQm_El6QlOfDWazpf4M1Q.png
http://replace.org.ua/extensions/om_images/img/59f170b658b4f/utdeCK6pRcGHTHi_X2VDQQ.png

Наче він і не вибухав))

Подякували: 0x9111A, Monolith, /KIT\3

5 Востаннє редагувалося Vo_Vik (26.10.2017 11:07:06)

Re: Розігнав блок живлення - він згорів. Чому?

А куда ви хочете його потім підключати? А все бачу 3д прінтер. Вам мабуть таки треба буде осцилограф. Бо там і форма вихідного сигналу має значення.

6

Re: Розігнав блок живлення - він згорів. Чому?

Та я ще не визначив куди його прилаштую. Раніше думав, що буде для паяльної станції.

Прихований текст

До речі світлинах видно два модуля від неї. Два маленькі прямокутнички, над бж. Той що праворуч - підсилювач термопари (На операційному підсилювачі), ліворуч - силовий модуль (На транзисторі) для увімкнення паяльника.

Але нещодавно знайшов трансформатор, котрий я купував в студентські роки, спеціально для паяльної станції.
Тому, скоріше за все залишу цей бж для нового, більш компактного 3д принтера, що буде базуватися на шпильках від лазерного принтера.

От нещодавно купив осцилограф і завдяки ньому й вдалося з першого разу запустити цей блок. Ось такий цей пристрій
http://replace.org.ua/extensions/om_images/img/59f2255af0208/JINHAN-JDS2023-1-20.jpg

Не така вже то і технологічна штука, той 3д принтер, щоб осцилографом, щось там вимірювати.