1

Тема: Простий перемикач гірлянд

Без дієт і втомливих вправ мікроконтролерів, на двох простих мікросхемах (вже думав пошукати якийсь «залізячніший» форум, та згадав, що і тут є розділ, хоча і не профільний).
У перевагах: Робота напряму від батарейки 9В або від 12-вольт (можна додати світлодіодів). Ніяких програматорів, а монтажу приблизно стільки ж, скільки і з мікроконтролером.
У недоліках: Під при розряді батарейки сідає яскравість світлодіодів. Не вийде показати, що ти знаєш, як в arduino прикрутити драйвер TLC5940 і викидати на нього бітики. Для інших ефектів треба ускладнювати схему.
Схема тут
https://www.youtube.com/watch?v=TA5MQhON-LU

Подякували: raxp, Q-bart, Chemist-i, leofun014

2 Востаннє редагувалося raxp (26.12.2017 14:58:24)

Re: Простий перемикач гірлянд

У недоліках

відсутність буферних ключів і як наслідок масштабованості кількості світлодіодів для повноцінної гірлянди.

Сама проста гірлянда може бути набрана з "блимаючих" світлодіодів (на кристалі мультивибратор вже зібрано, 1-2-3-4 фазовий).

3

Re: Простий перемикач гірлянд

raxp написав:

У недоліках

відсутність буферних ключів і як наслідок масштабованості кількості світлодіодів для повноцінної гірлянди.

І згоден, і ні. Згоден з відсутністю масштабованості, не згоден, що відсутність масштабованості є недоліком для системи, масштабування якої не передбачене в ТЗ, навпаки, наявність масштабованості при відсутності у ній потреби призводить до зайвих витрат. У моєму випадкові (25-річної давності) блималка призначалася для маленьких ялинок (ну там три чверті метра-метр, спочатку живих, потім штучних).  Ялинка стоїть на столі у житловій кімнаті при відсутності яскравого освітлення. У таких умовах і два-три десятки світлодіодів досить і яскравість велика не потрібна. Масштабування від 9-вольтвої батарейки і 24 світлодіодів до 12-вольтового блока живлення і 32 світлодіодів досить :)

Так, без буферів виходи можна навантажити (при 9 вольтах) десь до півтора мА.
Оте старе було з 561ЛН2 для більшого струму (два інвертори на генератор, чотири на буферизацію виходів), але ж і світлодіоди нинішні супер-яскраві це не те, що тодішні звичайні.
Те, що на відео («демо», струми свідомо занижені), їсть трохи менше 0.75мА на все разом, тобто в середньому менше чверті мА на стовпчик (зелені трохи менше, червоні трохи більше).
На виходи тригерів в "0" теж чверть мА (drop зараз мілівольт 35-40), і 0.5мА (drop мілівольт 80-90) на виходи тригерів в "1". Дисбаланс можна усунути, додавши ланцюжки, аналогічні зеленим, які підключені між виходами і плюсом, світлодіодів стане 36, навантаження на виходи стане по 0.5мА в "0" і в "1".
Навантаження виходів легко можна потроїти, яскравість буде достатньою для настільної ялинки, яку роздивляються, а не яка є замінником дискотечного стробоскопу.

raxp написав:

Сама проста гірлянда може бути набрана з "блимаючих" світлодіодів (на кристалі мультивибратор вже зібрано, 1-2-3-4 фазовий).

Ну то так, але то зовсім непідконтрольне. Вже як блимає, так і блимає.

4

Re: Простий перемикач гірлянд

Знайшов стару макетку на 561-ій серії :)
І один стовпчик з трьох світлодіодів різного кольору, на дротиках кінчики з якихось ГРПМ, а у макетці штирі, щоб можна було надягати на різні для різних ефектів.
Можна оцінити довжину МГТФ-у і розмір ялинки, на яку розраховано.
На виходах з 561ЛН2 резистори 470 Ом.
Макетка «ВУМ-івська», з тих, що вони самі для себе робили, для макетування плат розширення для «Поіск-2».

https://real.kyiv.ua/wp-content/uploads/2017/12/old_switcher.jpg

5

Re: Простий перемикач гірлянд

які теплі лампові мікросхеми  :D
ну шо ж ти як лох не на мікроконтролері блималку?  *FACEPALM*

Подякували: 0xDADA11C71