1

Тема: Питання по конволютед нейронних мережах

Вітаю.
Є ресурс, котрий віддає каптчу. Каптча дуже проста, у вигляда 2 + 4 = ? при цьому цифри чорні, на білому фоні, мені дуже добре видно, як людині.
Для навчання мережі я використав 60000 зображень з бази MNIST, і воно працює переважно добре, але деякі цифри з капчі воно розпізнає криво.
Різноманітність написання цифр в капчі дуже маленька. Наприклад, коли я завантажив всі варіанти капчі, котрі зміг знайти, то в мене вийшло лише 45 унікальних цифр (від 0 до 9).

Потім я вирішив зробити так - навчити мережу лише на цих 45 цифрах. Я думав, що якщо навчати на тих картинках, котрі потім будуть використовуватись для роспізнання, то працювати воно повинно значно краще, власне, я б міг просто порівнювати дві картинки і за умови, що нових варіацій цифр не буде, то в мене мав би бути 100% результат.

Я розмножив ті 45 картинок до 270, щоб було більше (думав - чим більше картинок, тим краще, але є сумнів, адже вони не унікальні). І навчив свою мережу, робив 1000 епох по 45 за раз.

В результаті дещо розпізнає правильно, але деякі картинки розпізнає криво. Чому так???

2

Re: Питання по конволютед нейронних мережах

45 чи 270 - це критично мала кількість для нейронної мережі, сподіватися на добрий результат не варто.
можливо, варто глянути в бік простіших алгоритмів маш навчання - наприклад,  logistic regression міг би виявитися ефективнішим

Подякували: FakiNyan1

3

Re: Питання по конволютед нейронних мережах

Ти згодовуєш всю картинку, а не відцентровані окремі цифри?

4

Re: Питання по конволютед нейронних мережах

окремі цифри

5

Re: Питання по конволютед нейронних мережах

Щоб дістати більше варіантів для навчання, попробуй покрутити ті цифри по колу, або робити нахил.