1

Тема: Як почати працювати?

Доброго дня!
Я прийшов на Ваш форум за порадою.
Не знаю, з чого почати, щоб було зрозуміліше.

Почну з досвіду роботи.
Я почав програмувати в 11 років на мові Basic. Зараз мені 18. В 13 років я почав вивчати C++ і вивчаю дотепер. Але, я вивчав його вибірково. Тобто, якщо мене щось спитати, то я нічого не знаю, ні один тест не пройду. Але можу взяти довідник і за кілька годин написати тисячу стрічок коду, які там щось роблять.
Я розумію, поняття "щось" - дуже широке. Це може бути код, який виводить текст в 1000 стрічок, а може бути серйозна програма. Так от, в мене ні те, ні інше. Щось нижче середнього.
Роблю програми для парсингу даних з інтернету, створення баз даних, генератори різних файлів і програми для записування CD-дисків та створення завантажувальних флешок.
Все це роблю без якихсь особливих знань, використовую тільки windows.h і string, іноді stdio.h і т.д.
Ходив на фріланс, отримав пару десятків замовлень і ні одне не виконав.
Тож я не знаю, як назвати цей досвід роботи.
З одного боку, мені образливо, що я програмую вже 7 років, а програму зробити не можу. З іншого боку, виходить, раз я її зробити не можу, то я програміст-початківець. Але ж який я початківець, якщо я відкриваю будь-яку книгу по C++ і мені її не охота читати, бо там майже все знайоме? От такий от досвід.

Далі, розкажу про суспільне становище.
В 2015 році я закінчив школу (9 класів). Вчився не скажу що найгірше, але погано. З такими оцінками не вступити ні в один ВУЗ. До того ж, я все забув, що я знав в школі. Тож тест на вступ мені не пройти.
Зараз я ніде не навчаюся (якщо не вважати за навчання C++) і не працюю. Маю деякий пакет хвороб (сорі за флуд), які не дають мені фізично працювати. А саме, в мене холецистит, гастрит, панкреатит. Останнім часом я дуже схуд. Взагалі не виходжу на вулицю. Майже нічого не їм, бо по дієті (гастрит холецистит панкреатит) залишається тільки рибка, хліб і каша. А воно як заболить, то і того не їм. Тож фізичною роботою я займатися не можу.
Розумовою працею я б займався залюбки, от тільки крім C++ я нічого не знаю. Погано розуміюся з людьми. Часто конфліктую і сварюся. У зв'язку з цим, в магазин також не ходжу. Стараюся з людьми не спілкуватися.
З інтернетом у мене справи краще. Я коли пишу, я це роблю повільніше, ніж говорю. Тому я думаю краще і обдумую кожне слово. Тому в інтернеті в мене конфлікти виникають рідше, але все ж частіше, ніж в інших. Тому останнім часом я мало спілкуюся і на форумах. Проте, інтернет мене влаштовує у плані спілкування більше.

Далі, розкажу про те, що мене не влаштовує.
Мене не влаштовує все. Мене не влаштовує моє здоров'я, а також мої відносини з людьми і те, що в мене немає грошей. Останнє є головнішим.

Далі розкажу, що я намагався зробити.
Як я казав вище, я ходив на фріланс, але всі замовлення провалив. Це не просто взяв і отак провалив. Це я витратив свої сили і своє здоров'я, і не отримав ні копійки.
Створював сайти, на яких пропонував розробку програмного забезпечення. Але з них я не отримав ні одного замовлення.
Немає куди приймати кошти. Кругом потрібно платити податки, а на податки немає грошей.
На біткоїн теж потрібна верифікація паспарту. А значить, можуть бути проблеми з податковою. Короче, цей варіант відпадає.
Тому, додатково я давав оголошення про безкоштовну розробку і безкоштовну поміч студентам. Знову ж таки, безкоштовна розробка була провалена. А от поміч студентам ще якось іде. На 2% чи навіть менше питань відповісти можу.

А далі... я прошу дати пораду, якщо Ви знаєте, що мені робити, щоб в мене були гроші. Щоб окупилася та втрата здоров'я. Що я маю для цього зробити? Якщо можете, скажіть.

2

Re: Як почати працювати?

Погане здоров'я?
Проблеми в спілкуванні з людьми?
Немає грошей?
Не вдається напрограмувати нічого корисного?
Низька самооцінка?

Є вихід - йдіть в веб!

Замовлень та грошей - досхочу!
Завдання настільки прості й легкі, що невпоратись просто неможливо!
ну і таке інше.

3

Re: Як почати працювати?

серед усього написаного нема ні слова про рівень володіння англ мовою.
без неї фріланс, який принесе гроші, -  не реальний.

Подякували: sadsidsod, koala2

4

Re: Як почати працювати?

Рівень володіння англійською мовою достатній, щоб розуміти технічну документацію.
Абсолютний 0 по розмові на англійській
І десь 2-3 бала по 12-бальній системі за письмо (включаючи граматику).
Але ж, як замовник перевірить, чи я гугл перекладачем переводив, чи головою? У моєму випадку це не принципово.

В веб я не можу піти. Я стилі погані роблю. Для чого я там потрібен? Щоб писати код? Так в інтернеті є купа програм для цього. В вебі головне - це стилі, картинки, 3д-моделі і т.д.

5

Re: Як почати працювати?

Вчити англійську. Duolingo, clozemaster, пізніше italki. Без цього буде лише на їжу в кращому випадку, враховуючи все вищесказане.

Про C++ не знаю нічого. Однак, так як я теж самоучка, то порадив би закінчити якісь онлайн безкоштовні курси, щоб не було пробілів у знаннях.

Далі продовжувати шукати замовлення на фрілансі і... продовжувати їх провалювати. Така реальність. З мого досвіду (теж балбєс, теж є серйозні питання зі здоров'ям), питання не у вмінні, а у впертості. А впертість приходить, коли більше нема спонсорів (наприклад, батьків). Коли починаєш усвідомлювати своєю головою, що тупо здохнеш від голоду. Тож... продовжуйте поки що як є, але знайте що батьки не вічні, а всім решта на вас наплювати.

Подякували: plusxx, sadsidsod2

6 Востаннє редагувалося plusxx (23.02.2020 23:27:42)

Re: Як почати працювати?

Хочу додати що книжки треба читати часом здається що знаєш все, а воно не так. І ще викладайте тут код котрий пишете я так роблю час від часу
і мені підказують де я туплю. Я теж фактично ноль лише одне завдання виконане на фрілансі і то строки затягнув бо не міг то оформити щоб під віндою запускалось.

Подякували: sadsidsod, leofun012

7

Re: Як почати працювати?

frz написав:

А впертість приходить, коли більше нема спонсорів (наприклад, батьків). Коли починаєш усвідомлювати своєю головою, що тупо здохнеш від голоду. Тож... продовжуйте поки що як є, але знайте що батьки не вічні, а всім решта на вас наплювати.

Я про це знаю. Але тут є проблема

От дивіться. Я сказав батьку ще минулого року в травні місяці, щоб він мені купив домен. Тобто, доменне ім'я. (Якщо не знаєте, прикладом доменного імені є replace.org.ua, google.com). І він купив. Воно коштувало аж 320 грн!
І тільки після цього я почав пилити сайт. Але, як я сказав повідомленням вище, у мене зі стилями діло погано. Не можу ж я ризикувати так, на сайт за 500 грн (++хостинг) вішати якусь дурницю.
Короче кажучи, простоює той домен і досі.
На безкоштовних хостингах є сайти у мене, там я писати не боюся. А на своєму власному, який паспортом належить мені - не пишу.
Але недавно я вирішив все ж запустити сайт.

Отже, я почав пилити цей сайт. На ранній стадії пиляння я спитав у батька, чи можна мені на той домен, що він його купив за 320 грн, викласти такий і такий сайт. І він відповів, що не можна.
Аргументував це тим, що я ще не візьму ні одного замовлення, а вже буду за ґратами сидіти за шахрайство і не оплату податків. А також тим, що я вже провалив десяток замовлень. Каже, що люди будуть на мене сподіватися і будуть отримувати збитки на потрачений на мене час.
Я кажу, так нащо ж ти купив домен?
А він відповідає, що в мене не достатньо знань для програмування і що я маю від цього відійти. І що я маю ще повчитися, набратися досвіду. І що я маю  на цьому сайті публікувати його, а не мої послуги. Але його послуги абсолютно ніякого відношення до назви домену не мають. Він займається релейною логікою. А я займаюсь ОС Windows. От це найбільш образливо.

То як трактувати дії, як спонсорські чи як заважаючі?
Я йому поки не показував ті сайти, що на безкоштовних хостингах. Якби він їх побачив, якби він побачив те, то я б уже не отримав точно нічого.

--------

То як вважаєте, мені в обхід податкової працювати, чи ні? Бо мені немає за що платити податок. Що ж я, з 50 грн буду податок платити? Чи ж дійсно він правий, що мені доведеться платити "на руки", щоб відчепилися?

8

Re: Як почати працювати?

Платний домен чи ні - не надто суттєво. Я маю платний, бо створив наш сімейний сайт. Однак зробив це коли вже вартість для мене стала не відчутною. Маю також п'ять безкоштовних доменів. Суть та сама, тільки безкоштовні домени можуть зникнути в будь-який момент, але це не страшно.

9

Re: Як почати працювати?

Це такий міф, що варто лише опублікувати на сайті і одразу ж ломануться люди щось замовляти. Реальність зовсім, зовсім інша.

Подякували: leofun011

10

Re: Як почати працювати?

Буду вкрай відвертим. Ви морочите собі та й іншим людям голову. Зробіть перше замовлення в якості стажера, волонтера, або ж призначте ціну кульок барбарисок. Тут потрібне портфоліо, а заробляти одразу не вийде ніяк.

Подякували: flatliner, sadsidsod2

11

Re: Як почати працювати?

Я напишу при нагоді свою історію детальніше. Це трагікомедія із успішним кінцем нарешті, однак тривалість десь 20 років поки з балбєса став програмістом. Вас батьки не підганяють? Тоді раджу від всього серця поцілувати їм руки. В мене було інакше.

12

Re: Як почати працювати?

Трактувати дії батьків як спонсорські. Після повноліття продовжують годувати, платити самостійно квартплату, одягати, лікувати. Повірте, це розкіш. В мене нема такої розкоші.

Подякували: sadsidsod, leofun012

13

Re: Як почати працювати?

Купив батько домен + хостинг --> це його сайт. В рамках безкоштовної практики (як прояв вдячності що утримують вас) робите там те, що він бажає.

Подякували: sadsidsod1

14

Re: Як почати працювати?

Ні. Платний домен є тільки один. Той, який купив мені батько. Іншого він не купить.
Платний домен належить мені. Якщо я буду створювати компанію, Торгова Марка, а також ім'я домену будуть вирішальними щодо клієнтів.
Торгової Марки в мене немає.
Компанії також немає.
Але є домен, платний домен. Який я з трудом минулого року в травні вибирав. Вибирав таким чином, щоб це був найкращий домен. І втратити цей домен для мене складно.
Якщо я його втрачу, мені скоріше не куплять новий домен. Єдина умова продовження домену - я маю опублікувати на ньому сайт з релейною логікою, а не свій сайт.
Якщо я його не втрачу, тоді я можу заробити гроші, створити компанію і зареєструвати ТМ.
Є й інший вихід. Опублікувати зараз сайт, заробити гроші і продовжити домен.
Чим я і займаюся...

Три шляхи:
на право підеш - домен продовжиш, але будеш сидіти безробітним
прямо підеш - і домен не продовжиш, і будеш безробітним
на ліво підеш - не відомо чи домен продовжиш, але будеш не безробітний. а іще можна сісти. а іще можуть прийти злі дядьки з ментовки чи з податкової і наказати платити по 1000$ на місяць, бо такі випадки по новинах (наприклад ТСН, ictv) не поодинокі.
і це не жарт.

Куди піти?
---------

І іще. Я повнолітній. Мені рівно 18 років. Паспорт не показую.
Чи хочете сказати, що як відверто пишу, то дитина?
Я вже й пожалів чесно кажучи, що написав про батька і інше. І Ви всяку хрінь почали писати.
Повірте, нікому не потрібна інформація ні про Вашу трагікомедію, ні про мого батька.
Я цю інформацію виклав тому, що без неї неможливо вирішити основне питання - публікувати сайт чи ні. Батька я взагалі міг і не приплітати тут.
А Ви виклали просто так, щоб поділитися.

15

Re: Як почати працювати?

Не підходять мої дописи - ок, я не скаржуся. 18 років це повнолітній лише за законом, однак за зрілістю розуму це ще навіть не людина, а її зародок. Без образ. Мені 38 і я ще не зрілий досі, хоча вже трішечки краще.

16

Re: Як почати працювати?

Звідки взагалі думки, що домен це одразу саксес... За ним повинна стояти унікальна ідея, бізнес-план. Сам по собі він нічого не вартий, крім витрачених коштів.

Подякували: leofun011

17

Re: Як почати працювати?

Для програміста я би сказав важливіше мати вилизаний профіль в лінкедін. Саме там спамлять хрюші.

Подякували: sadsidsod, leofun012

18

Re: Як почати працювати?

Називати щось своїм без можливості цим розпоряджатися на власний розсуд - це самообман.

Подякували: sadsidsod1

19

Re: Як почати працювати?

frz написав:

Трактувати дії батьків як спонсорські. Після повноліття продовжують годувати, платити самостійно квартплату, одягати, лікувати. Повірте, це розкіш. В мене нема такої розкоші.

вибачте. не правильно зрозумів. я думав, що Ви сказали, що я не повнолітній.

але інформацію про Вашу трагікомедію і про б**** прошу прибрати.

За інші поради дякую.
Мені підходять Ваші дописи. А саме, всі дописи, де немає слова б*****. Точніше, допис з цим словом дає у бочку меду (Ваші поради) цілу тону дьогтю.
Тому прошу повідомлення вище
Сьогодні 01:28:53
прошу відредагувати відповідним чином

І прошу мене вибачити і на мене не ображатися.
Я ж ясно сказав у самому початку теми, що я сварюся зі всіма людьми. Тобто, я підготував таким чином всіх до того, що не все, що я пишу, є початком сварки.

Давайте підемо лягати спати. Бо я бачу, що Ви можете такого напостити...

Ви ж не думайте, що ми пишемо анонімно. На цьому сайті є Google Tag Manager (Javascript в кінці стронінки). І по ньому видно, на які сайти ми заходили до цього. І якщо Ви заходили в якусь сторінку в соцмережі, власник форуму, який має доступ то гугл акаунта, це побачить. На хріна воно нада?

20

Re: Як почати працювати?

Слово балбєс - це моя самооцінка. Якщо я не влучив у вашому випадку - то це мій постріл мимо. А можливість редагувати повідомлення вважаю зайвою. Чому? Бо в реальному житті такого не буває.

В мене своєрідний графік і я можу ще довго не заснути. Мабуть це розлад сну, однак мені більше подобається називати себе "совою".