1

Тема: Python vs Javascript

Доброго дня, будь ласка дайте пораду. В даний момент сисадмін (НЕ енікейщік, але і не pro-рівень, працюю з віртуальними машинами, мережевими сховищами, мікротік, AD) вже певні знання накопичилися, але займатися чисто адмініструванням набридло. Та й розвиток призупинився. На жаль мені вже майже 30 років і тому намагаюся визначитися найбільш сприятливо для себе.

Загалом я не знаю, в який бік зараз мені розвиватися, це може бути програмування, а може бути і devops, так як знайомих девопсов нема, то нікому розповісти детальніше про цю «кухню» (відео різні звичайно ж дивлюся).

Питання в першу чергу до фахівців по Пайтон. Якщо буду програмувати, то в напрямку web або мобільних додатків, або ж піду по стежці девопса, тому я вирішив вивчати пайтон з тієї точки зору що він, по суті використовується в обох галузях, які мене потенційно цікавлять. З іншого боку хотів уточнити, як у Пайтона йдуть справи з вебом? Наскільки реально знайти перші замовлення на фрілансі?

І взагалі, «придатний» чи пайтон для вебу, можливо в зв'язці з HTML + CSS + фреймворк або ж реально так його мало хто використовує з вебом, і пайтон в основному для машинного навчання? (Для штучного інтелекту і машинного навчання потрібен хороший математичний апарат, я свого часу добре вчився в тех. Вузі, але все ж не потягну швидше за все цю сферу). Тому вибираю між Python і Javascript.

2

Re: Python vs Javascript

Найбільш ефективний спосіб є  використання пітона для автоматизування сисадмінських завдань. Потім, коли будуть знання, можна поглядати на інші сфери.

Подякували: denysnads1

3 Востаннє редагувалося leofun01 (04.05.2020 00:34:49)

Re: Python vs Javascript

denysnads написав:

вибираю між Python і Javascript.

Незалежно від того, будете ви devops'ом чи developer'ом, життя заставить вивчити і перше і друге.
Питання тільки: з чого почати. Почніть з Python (він використовується в web розробці і в автоматизації).
За мобільні додатки скажу нічого. Мені не доводилось використовувати Python для них.
Загалом хід думок у вас правильний.

Подякували: 0xDADA11C7, P.Y., FakiNyan, denysnads4

4

Re: Python vs Javascript

проєкт, на котрому я зараз працюю, використовує саме Python для бекенду
але в нашій компанії взагалі немає Python'істів, лише javascript'істи, котрі весь бекенд пишуть на node.

В вашому випадку залежить, що саме ви хочете почати робити найпершим. Якщо це адміністрування, та бекенд - тоді Python, бо я ще не бачив, аби адміністраторські штучки писали на ноді. Якщо ж суто фронт-енд для сайтиків, то js.

Мобільні додатки нині без проблем обходяться js, html та css, з того, що чув. Python'а на них небагато бачив (зовсім не бачив, але впевнений, що є)

Подякували: leofun01, denysnads2

5

Re: Python vs Javascript

З іншого боку хотів уточнити, як у Пайтона йдуть справи з вебом? Наскільки реально знайти перші замовлення на фрілансі?

щодо просто пайтона у/біля вебу - то багато застосувань, де можна обійтися без js - бек-ендб, всякі боти, всякі системи стрімінгу та подібне.
знайти замовлення - реально, але англійська (хоча б на рівні швидко писати в чаті)  тут навіть важливіша за рівень  пайтона.

denysnads написав:

пайтон в основному для машинного навчання? (Для штучного інтелекту і машинного навчання потрібен хороший математичний апарат, я свого часу добре вчився в тех. Вузі, але все ж не потягну швидше за все цю сферу). Тому вибираю між Python і Javascript.


тут про data science популярно, в тому числі відповіді про те, який рівень потрібно - https://www.youtube.com/watch?v=7K7aLw6dIPM&t=6293s (лектор виступає українською, ведучий - російською)

а тут можна спробувати - https://www.coursera.org/learn/neural-n … p-learning  і переконатися, що не боги горшки ліплять

до речі, є ще data engineer - там математики поменше, зате бекраунд адміна дуже і дуже корисний
будувати всякі ETL ( Extract Transform Load) і подібне

Подякували: plusxx, denysnads2