1 Востаннє редагувалося frz (17.05.2020 01:11:21)

Тема: безперебійне живлення

Трохи заморочився стабільним живленням.

Власне на ноуті це не проблема, а от на потужнішому за живленням стаціонарному з багатьма моніторами - трохи є.

Колись в нас в будинку через збій трансформатора подали 360 вольт, тоді в сусідів погоріло багато чого, а в мене згоріли лише колонки (потім успішно відремонтував), однак після цього зайнявся цим питанням дещо глибше. Отже, в мене ще на сходовій клітці стоять автомати замість звичайних "пробок" (котрі народні умільці успішно замотують дротом після перегорання, ліл). Далі автомати вже на лічильнику в квартирі. Потім на кожному цінному приладі розетковий відсікач (можна було встановити один відсікач на вході в квартиру, однак це в планах попрохати знайомого майстра, а поки що пішов шляхом швидкого фіксу). Далі стабілізатор - на кухні для холодильника і супутніх кухонних пристроїв безакумуляторний, а для компа з акумулятором. Далі за акумуляторним стабілізатором звичайний комп'ютерний упс. В телекомунікаційну шафку йде лише відсікач і упс.

Тепер про зв'язку стабілізатора і комп'ютерного упса. Стабілізатор тримає щонайменше 4 години, це я тестував декілька разів, бо насправді світло так надовго не вимикали. Тоді батарея показувала 50 відсотків - тобто близько 8 годин повинно тримати, якщо ще не суттєво знизився ресурс. При бажанні можна під'єднати більше батарей. Але вони важкі і на 5 поверх без ліфта трохи накладно тягнути, наразі однієї батареї цілком достатньо. Отже, сам стабілізатор досить крутий, але в момент переключення з мережі 220 на акумулятор проходять якісь мілісекунди, котрих комп не витримує... Це печально, зважаючи на крутість стабілізатора і його вагу - назад в магазин тягнути не хотілося. Тож використав інший фікс - простий комп'ютерний упс. І все чудово, тільки через декілька місяців роботи (можливо, 4 місяці, не пригадую точніше) батарея упса дещо деградує і знову при перемиканні не витримує. Тут я використав інший фікс - просто придбав декілька таких простих упсів і їх замінюю місцями, щоб не було простою поки я поїду за новою батареєю. Кумедно, що хлопці в магазині тестують мою "виснажену" батарею і знизують плечима - вона ще цілком добра з їхньої точки зору.

Звісно, це все потребує точнішої інформації типу потужність блоку живлення в стаціонарному компі, час реакції упса, час реакції стабілізатора. Не впевнений, що зможу надати її, хоча спробувати хоч щось варто.

Також не впевнений, якої саме допомоги я очікую від створення цієї теми. Багато хто цим не париться настільки сильно як я - ребутнувся ну і добре. Хтось працює постійно на ноуті і тому такої проблеми не має. В мене теж комп не керує атомною електростанцією чи запуском космічних кораблів, однак є можливість придбати потрібні залізяки, тож роблю це щоб було комфортніше.

Можливо, мені просто потрібен дещо кращий комп'ютерний упс в цій зв'язці замість простенького упса... Ну ось такі думки. Якщо є ідеї, прокоментуйте.

2 Востаннє редагувалося Droid 77 (17.05.2020 16:58:36)

Re: безперебійне живлення

Так часу реакції звичайного блока пезперервного живлення (БПЖ), призначеного для ПК, достатньо. А стан батареї лише визначає час безперервної роботи, а не час реакції БПЖ.
Якщо швидкодії стандартного БПЖ для ПК не достатньо, то це означає що проблема у внутрішньому живленні самого ПК.

frz написав:

Стабілізатор тримає щонайменше 4 години, це я тестував декілька разів, бо насправді світло так надовго не вимикали. Тоді батарея показувала 50 відсотків - тобто близько 8 годин повинно тримати

Наприклад: якщо батарею напругою 12 Вольт розрядити до 10 Вольт, то це вже критично для АКБ. Не кажучи про розряд до 6 Вольт. При глибокому розряді суттєво зменшується загальний строк життя АКБ. І чим частіше тим швидше вийде з ладу батарея.
А для захисту квартирної електромережі зазвичай встановлюють загальний квартирний автостабілізатор. А не десяток на кожен пристрій :)

P. S.
Автоматичні вимикачі не вважаються захистом від перенапруги. Їх призначення - відсікання струму у разі перевищення навантаження, або короткого замикання в мережі (протипожежна безпека). І підбирати струм відсікання треба враховуючи поперечний перетин проводки електромережі. Бо дуже часто цей параметр підбирають під особисті потреби без урахування здорового глузду :)

Подякували: leofun011

3 Востаннє редагувалося raxp (18.05.2020 11:22:11)

Re: безперебійне живлення

"через збій трансформатора подали 360 вольт, тоді в сусідів погоріло багато чого, а в мене згоріли лише колонки"

як мінімум досить було після лічильника встановити - відсікач напруги.

У вашому випадку повним вирішенням проблеми є - квартирний стабілізатор напруги на всю квартиру. На відповідну сумарну пікову потужність споживачів. Рішення ж проблеми повного зникнення напруги в квартирних умовах пов'язано з цiнами на акумулятори.

4 Востаннє редагувалося frz (18.05.2020 18:37:16)

Re: безперебійне живлення

Як мінімум, на декілька пристроїв стабілізатор з акумуляторами не підходить. Це холодильник, пральна машина і принтер, бо ці пристрої в момент старту суттєво руйнують ресурс акумулятора (можливо, в цей список входить також електричний бойлер, однак він страшенно жертиме ресурс акумулятора постійно, не лише в момент старту). Тому або робити різний набір проводок під різні цілі, або ж... просто залишити поки що як є.

Або ж ставити квартирний стабілізатор без акумулятора. В мене такий вже є на кухні, однак на всю квартиру потрібен буде потужніший. От тільки  стабілізатори випускаються в форм-факторі великої коробки і чим більша потужність, тим більша коробка... В умовах хруща для встановлення квартирного пристрою (тобто біля лічильника) просто нема місця, або ж треба видовбувати нішу в стіні під ще одну електричну скриньку. Варто, але не дуже хочеться.

От відсікач на всю квартиру буде доцільно. Тільки для цього треба буде викликати електрика. Поки що в умовах карантину доведеться почекати.

5

Re: безперебійне живлення

Дешеві безперебійники (лінійно-інтерактивні) перемикаються на батарею не миттєво, а з деякою затримкою. Цих кілька мілісекунд БЖ компа має протягнути на своїх ресурсах. І тут багато залежить від його якості. Якщо це якийсь дешевий китай на 300 ват, а залізо в компі потужне, то ясно що БЖ не витримає, підуть просадки по напругах, і спрацює автоматичне вимкнення. Для якісного блока, купленого з запасом, такі перемикання абсолютно не проблема.
Якщо ви усе ж хочете вирішити проблему безперебійником, то вам треба ДБЖ безперервної дії (Online). До того ж, перед покупкою треба виміряти максимальне споживання енергії вашим компом разом з усіма моніторами, і брати безперебійник відповідної потужності. Але, загалом, вони доволі дорогі, я б на вашому місці краще витратив гроші на якийсь потужний блок живлення від хорошого виробника, типу Seasonic. Від цього буде більше користі.

Подякували: leofun01, frz, krv3

6

Re: безперебійне живлення

Якщо будете колупати квартирну проводку, то подумайте про захист не лише техніки, але й людей. Диференційний автомат місця займає мало, і коштує не дуже багато, порівняно із уже купленим вами залізяччям.

Подякували: frz, krv2

7

Re: безперебійне живлення

Torbins

треба виміряти максимальне споживання енергії вашим компом

Згідний, тільки не уявляю як.

разом з усіма моніторами

Плюсувати монітори мабуть зайве, бо вони під'єднані напряму до стабілізатора без участі упса і часу реакції стабілізатора тут достатньо.

Диференційний автомат

Почитав, дякую, є сенс.

Займуся, коли закінчиться карантин...

8

Re: безперебійне живлення

frz написав:

Torbins

треба виміряти максимальне споживання енергії вашим компом

Згідний, тільки не уявляю як.

Деякі безперебійники мають власний екранчик, також у них може бути можливість підключення до компа. В такому випадку споживання енергії можна глянути на безперебійнику.
Якщо він зовсім простенький, то можна глянути виміри самого комп'ютера. Для цього треба встановити програму HWiNFO64, і клацнути кнопку Sensors. У вікні, що відкриється, вас цікавить "CPU Package Power", "GPU SoC Power", чи щось подібне. Якщо в якомусь розділі є щось типу "NB Voltage" і "NB Current" то ці значення можна перемножити. З чотирьох колонок вас цікавить колонка Maximum, але лише після того, як ви навантажите комп якоюсь тяжкою роботою. Усі отримані значення треба скласти разом і додати кілька десятків відсотків, щоб врахувати залізо без датчиків. В результаті ви матимете приблизне споживання комп'ютера.

Подякували: frz1

9 Востаннє редагувалося frz (18.09.2020 19:22:49)

Re: безперебійне живлення

Torbins написав:

ДБЖ безперервної дії (Online)

Дякую.
Почав придивлятися в онлайн каталогах відсортовані за зростанням ціни. Найнижча ціна в цього виробу:
https://hotline.ua/computer-istochniki- … ack-23326/
Наступний за ціною виготовляється у форм-факторі для монтування в стійку, що мені не підходить. А далі вже вищі ціни. Тож поки що буду читати більше відгуків про цей Trust Maxxon 800VA.

Upd: це невірний фільтр в одному з каталогів, насправді архітектура вищезгаданого пристрою - резервний (offline). А пристрої online набагато дорожчі.

10

Re: безперебійне живлення

frz написав:

Трохи заморочився стабільним живленням.

Власне на ноуті це не проблема, а от на потужнішому за живленням стаціонарному з багатьма моніторами - трохи є.

Колись в нас в будинку через збій трансформатора подали 360 вольт, тоді в сусідів погоріло багато чого, а в мене згоріли лише колонки (потім успішно відремонтував), однак після цього зайнявся цим питанням дещо глибше. Отже, в мене ще на сходовій клітці стоять автомати замість звичайних "пробок" (котрі народні умільці успішно замотують дротом після перегорання, ліл). Далі автомати вже на лічильнику в квартирі. Потім на кожному цінному приладі розетковий відсікач (можна було встановити один відсікач на вході в квартиру, однак це в планах попрохати знайомого майстра, а поки що пішов шляхом швидкого фіксу). Далі стабілізатор - на кухні для холодильника і супутніх кухонних пристроїв безакумуляторний, а для компа з акумулятором. Далі за акумуляторним стабілізатором звичайний комп'ютерний упс. В телекомунікаційну шафку йде лише відсікач і упс.

Тепер про зв'язку стабілізатора і комп'ютерного упса. Стабілізатор тримає щонайменше 4 години, це я тестував декілька разів, бо насправді світло так надовго не вимикали. Тоді батарея показувала 50 відсотків - тобто близько 8 годин повинно тримати, якщо ще не суттєво знизився ресурс. При бажанні можна під'єднати більше батарей. Але вони важкі і на 5 поверх без ліфта трохи накладно тягнути, наразі однієї батареї цілком достатньо. Отже, сам стабілізатор досить крутий, але в момент переключення з мережі 220 на акумулятор проходять якісь мілісекунди, котрих комп не витримує... Це печально, зважаючи на крутість стабілізатора і його вагу - назад в магазин тягнути не хотілося. Тож використав інший фікс - простий комп'ютерний упс. І все чудово, тільки через декілька місяців роботи (можливо, 4 місяці, не пригадую точніше) батарея упса дещо деградує і знову при перемиканні не витримує. Тут я використав інший фікс - просто придбав декілька таких простих упсів і їх замінюю місцями, щоб не було простою поки я поїду за новою батареєю. Кумедно, що хлопці в магазині тестують мою "виснажену" батарею і знизують плечима - вона ще цілком добра з їхньої точки зору.

Звісно, це все потребує точнішої інформації типу потужність блоку живлення в стаціонарному компі, час реакції упса, час реакції стабілізатора. Не впевнений, що зможу надати її, хоча спробувати хоч щось варто.

Також не впевнений, якої саме допомоги я очікую від створення цієї теми. Багато хто цим не париться настільки сильно як я - ребутнувся ну і добре. Хтось працює постійно на ноуті і тому такої проблеми не має. В мене теж комп не керує атомною електростанцією чи запуском космічних кораблів, однак є можливість придбати потрібні залізяки, тож роблю це щоб було комфортніше.

Можливо, мені просто потрібен дещо кращий комп'ютерний упс в цій зв'язці замість простенького упса... Ну ось такі думки. Якщо є ідеї, прокоментуйте.

Реле напруги одразу після автомату після лічильника. Обирай таке яке має затримку на ввімкнення навантаження, тобто вмикається не одразу як напруга стає в нормі.
Щодо ups то компу back-ups з головою вистачить, бо зазвичай "не збій трансформатора", а обрив (відгорання) нуля відбувається, через що починаються "американські гірки" з напругою від 100+ до 300+ і на такі швидкі "гойдалки" жодний ups нерозрахований, тож тут треба реле напруги як просто вимкне живлення в квартирі на час цих пригод. Тож APC back-ups з СI на кінці маркування (з LI не раджу, то одноразові), ну і RS на кінці маркування щоб був usb для моніторингу.

11

Re: безперебійне живлення

HetmanNet написав:

usb для моніторингу

Під лінукс реально?

12

Re: безперебійне живлення

frz написав:
HetmanNet написав:

usb для моніторингу

Під лінукс реально?

Для APC так, ну на Fedora, CentOS, RedHat виходило без проблем. Це одна з причин чому зазвичай APC обираю.

Подякували: frz1