1

Тема: Які Ви знаєте глибокі філософські книги по азам математики?

Для самоосвіти. Бажано такі, в яких від читача потребується лише вміння додавати та віднімати числа (ну і рахувати), і просто бажання вчитися плюс мати непогану уяву. Ну а все інше шоб розвивалося з простих доступних пояснень пронесених через власне мислення. Наприклад шоб автор починав з міркувань про походження символів, шоб на самих перших сторінках було написано, скажімо, таке: "Паличка виглядає як "І", якшо покласти поруч ще одну, то це вже "ІІ", і якшо одну з них поперек, то це "І _", а якшо тепер разом то "+". Це і нагадує знак додавання". Словом книгу, яка в самому небанальному сенсі, зачіпає самі ази, самі різноманітні навколо-математичні теми, неважливо які (зовсім не обов'язково шоб вони відповідали так званій шкільній програмі) , і шоб можна було по ній навчити математиці "навіть Мауглі". Шоб автор гарно і наглядно, без нудьги, кортко ознайомив читача з загальноприйнятою математичною нотацією, і по можливості навчитив користуватися нею як рідною, або навіть шоб ввів свою нотацію, оригінальну (як, скажімо, це зробив винахідник мови APL Кенет Айверсон), головне шоб доносилася суть. Книгу можна і англійською (російською теж почитати можу). Якшо така книга взагалі знайдеться... Та ж мабуть знайдеться, бо математику вже не одну тисячу років вчать, на відміну від, скажімо, програмування чи електротехніки. То може за цей час вже хтось написав хорошу книжку чи трактат?

2

Re: Які Ви знаєте глибокі філософські книги по азам математики?

Освіта - молодша не закінчена ? чи середня не розпочата ?

3

Re: Які Ви знаєте глибокі філософські книги по азам математики?

leofun01 написав:

Освіта - молодша не закінчена ? чи середня не розпочата ?

Prypuskaju, dockiljna.

Подякували: leofun011

4

Re: Які Ви знаєте глибокі філософські книги по азам математики?

Шо ж, на кожному форумі бувають пліткарі. Навіть інтелектуальні.

5

Re: Які Ви знаєте глибокі філософські книги по азам математики?

flamingbird написав:

філософські книги по азам математики

Рекомендую чітко відділити філософію від математики і визначити що саме вам потрібно.

flamingbird написав:

... може за цей час вже хтось написав хорошу книжку ...

Зпочатку хотів написати, що для самоосвіти підійде будь-який шкільний підручник, але ні. Знайти нормальну шкільну книгу з математики виявилось не легко, не певний що така взагалі існує.

6

Re: Які Ви знаєте глибокі філософські книги по азам математики?

Те, шо хороших шкільних книг по математиці (та й не тільки по математиці), певно, нема - не новина, я ж і написав шо не обов'язово шоб книга відповідала шкільній програмі. Але ж програмісти нерідко знають її більш-менш непогано (хоча, в принципі, я кажу "знають", а не "розуміють", шо не одне і те ж). То може хтось поділиться, якими такими шляхами він (чи вона) вивчив математику? Чи батьки навчили, чи власними наївними силами?  А може й не так і не так. Якшо не так, то як же тоді по-іншому люди вчать математику? Мені не потрібні рівняння квантової механіки, і я розумію шо всі відомі математичні ідеї не вивчиш і за все життя. Але ж ази-то можна й підівчити. Схоже шо й математикам, які і людям багатьох інших професій, теж подобається  марнославно "поколдувать" на рахунок значимості своєї персони, вони теж бояться втратити свою "обраність", якшо поділяться з людьми простотою яку самі зрозуміли. Невже прості математичні ідеї - то "тільки для обраних", а розтолковувати майже ніхто нічого не хоче? Видимо все воно так якось і є.