21

Re: Шукаю хорошу книжку по асемблеру,чи по Ліспу або Euphoria.Непрограміст

Якщо Вам подобається працювати з чимось мінімалістичним і без використання зовнішніх бібліотек, ще раджу глянути Lua.

22

Re: Шукаю хорошу книжку по асемблеру,чи по Ліспу або Euphoria.Непрограміст

Звсіно ж я знаю про Lua. Я "прогріб" вже цілу купу мов, і не дарма зупинився саме на Euphoria (якшо вже не на Ліспі чи асемблері). Lua мене по певним причинам не зацікавила. І знову ж таки, я перш за все шукаю просто хорошу книжку, а по Lua я такої не знаходив (хоча дивився). А Ви подивилися Euphori'ю?.. чи пропустили те посилання в першому моєму повідомленні. Може Ви як, досвічений програміст (мабуть це про Вас), оцінили б цю мову? І дали б якісь "наводки" про неї.

23 Востаннє редагувалося Droid 77 (07.07.2020 15:16:27)

Re: Шукаю хорошу книжку по асемблеру,чи по Ліспу або Euphoria.Непрограміст

flamingbird написав:

розроблені - який жах - іншими людьми!

З задоволенням почав би з архітектури процесора, і задумувавася над такими штуками не раз, але "архітектура", це вже як будинки, оточення, асфальтована дорога: тобто Вже прийдеться їздити по таким, які є, які прижилися в суспільстві. А от скласти свого нового "велосипеда" і їздити по цим дорогами - то чому б і ні. Але більшість програмістів тупо літають на літаках, навіть якшо це півхвилини ходу до магазину за хлібом. Не знаю чого їм так подобається їздити на Формулі-1 шоб купити пачку сигарет.

То буде дуже складно.
От Ви в першому пості писали:

А в ідеалі було би класно якби хтось грамотно пояснив як програмувати без операційної системи взагалі, самому написати загрузчик і тому подібне.

  Так от "залізо" то, як Ви виразились, будинки, оточення, асфальтована дорога. Базова система вводу\виводу то є карта до будинків, оточення, доріг. Операційна система то є GPS-навігатор до тієї карти. І якщо програмувати без навігатору то треба гарно знати карту та крокувати по ній машинним кодом з "нолів" та "одиниць", і ні як не обраними Вами мовами. А якщо ще й без карти, то взагалі триндець. Хліб можна і не знайти.
  Чув що колись були BIOS з вбудованим BASIC, але на яких платформах не знаю. Так що операційна система полегшує програмування. А от чим їздити за хлібом "вєліком" чи "гольфстрімом" то вже звісно вирішувати тільки Вам.

24

Re: Шукаю хорошу книжку по асемблеру,чи по Ліспу або Euphoria.Непрограміст

Не можу назвати себе аж настільки досвідченим (я, скоріш, програміст-любитель). Подивився, звичайно, але чогось такого, що робило б ейфорію принципово кращою чи гіршою за луа, не побачив (на що саме слід звернути увагу?). Мов програмування тисячі — можна вибирати й вибирати... Хоча Lua набула більшого розповсюдження, тому, ймовірно, й вибір літератури для неї має бути ширшим.

25

Re: Шукаю хорошу книжку по асемблеру,чи по Ліспу або Euphoria.Непрограміст

flamingbird написав:

І знову ж таки, я перш за все шукаю просто хорошу книжку.

Однією книжкою обмежитись не вийде. Бо в одних авторів висвітлені одні аспекти та решта вода для кількості сторінок, в інших навпаки. Треба робити примітки де та що і в яких книжках зацікавило. Та звертатися до них за потребою.

Подякували: reverse25001

26

Re: Шукаю хорошу книжку по асемблеру,чи по Ліспу або Euphoria.Непрограміст

Я так і роблю - примічаю собі то те, то се. Але в тому то й діло, шо я роблю майже лише одні примітки - про "рослини", про "звірів", про умови які бувають "в лісі". Але так шоб хтось "взяв за руку й провів" через цей "ліс програмування", навчив бути слідопитом, орієнтуватися по Сонцю, і взагалі все по-троху, в тому числі добре попрацювати сокирою, словом - вижити, й вчити всьому помаленьку, від простого до складного, - то такої книжки, яка дає самі ази, я поки шо не знайшов (або людину яка би з радістю відповідала на мої запитяння; бути на рідкість хорошим вчителем це теж ще треба вміти і хотіти). SICP - близька до цього, але місцями мені заскладна. Була, щоправда, одна книжка по Паскалю, яку я не осилив до кінця, але почав по ній робити тільки самі перші кроки. Потім я закинув Паскаль, знайшов Лісп, передивився багато книжок і мов, в результаті зупинився на Ліспі, і далі я почав помаленьку розкулупувати все сам, тобто ризикував неозброєним заходити "в ліс". Але я дуже мало шо знаю, і йду наосліп, і взагалі цей процес навчання йде надто вже повільно. А мені хочеться якогось доброго поводиря. Ясна річ, шо я не очікую шо мене самого будуть нести на руках шоби я підіймався "в гору". Зусилля я буду прикладувати самостійно. Але все-таки вчитель-провідник дійсно потрібен.

От вам приклад того коли явно видно, шо людина має справжнє розуміння предмету. Про магніти: https://www.youtube.com/watch?v=2QZA3riQiFo

Не бачу нічого неможливого в тому, шоб знайшлася книжка по програмуванню яка буде заповнена такими і подібними поясненнями. Треба лише розуміння автора і своє бажання шукати таку літературу. Тоді може й знайдеться.

27

Re: Шукаю хорошу книжку по асемблеру,чи по Ліспу або Euphoria.Непрограміст

Цікава тема... Трохи розумію автора теми, колись сам вчив асемблер, хотілося писати малі програми і щось писалося, але для цього доводилося перечитати багато книг і з кожної брати якісь крихти тому що одної книги для всього мабуть і не існує. Та що там казати про все... навіть довідник по перериваннях і функціях ДОС і БІОС треба було збирати з різних джерел, тому що в одному місці всього не було. А чого тільки варте програмування на асемблері у захищеному режимі процесора? там взагалі тапочки - залізеш і не вилізеш звідти.

Раджу якщо все писати то писати під віндовс, хоча б консольні програми.
Але так, там багато писанини, багато викликів функцій параметрів, та вся писанина напрягає
А якщо подобався паскаль... там же можна робити вставки на асемблері, після команди asm;
Можна поставити 6-7 дельфі і там уже буде легше, інтерфейс програми готовий, і можна писати функції на асемблері, правда програми не будуть маленькі ))))))

28

Re: Шукаю хорошу книжку по асемблеру,чи по Ліспу або Euphoria.Непрограміст

Саме хороший довідний по асемблеру я вже знайшов. Це "В. [Владимир] Кулаков - Программирование на аппаратном уровне", 2003. Не вистачає лише навчальної книги.