1

Тема: НЖМД великого обсягу й advanced format

Доброго дня!
1. Опинився у мене НЖМД WD30EZRZ на 3ТБ. Під'єдную до Windows XP - бачу усе суцільним розділом, пишу/читаю. Не підозрюючи про існування "advanced format", почав його розбивати й ставити на нього Windows XP - програма установки бачить лише перші 750 ГБ, а Windows 7 - лише перші 2 ТБ.
Питання: як повернути хоча б до початкового стану (один розділ, але з ним можна працювати з Windows XP)?
2. Є Segate SG2000ML015 на 2 ТБ з цим же клятим "advanced format". Як його ділити на диски?
До появи advanced format (фізичний кластер 4 кБ ділиться на логічні по 512 Б) весь простір НЖМД можна було вільно ділити на потрібні частини (диски/томи). Тепер же - треба або самостійно вираховувати межі розділів так, щоб вони були кратними числу 2 у ступені N (я так і не збагнув: у бітах чи байтах або що), або скористатись якоюсь програмою з вирівнювання меж. Інакше - у кілька разів збільшується час читання/запису. Що за програма і де взяти?

Подякували: SomeUser1

2 Востаннє редагувалося Torbins (25.11.2020 22:36:11)

Re: НЖМД великого обсягу й advanced format

Якщо на диску таблиця розділів MBR, то більше 2 Тб використати не вдасться, бо це обмеження цієї таблиці. Якщо хочеться використати усе, то треба розбивати диск в GPT. Але я дуже сумніваюся, що древня XPюша вміє з такими працювати. Хіба що Server 2003. Можливо допоможуть якісь хаки. Але я би радив просто поставити якусь сучаснішу операційку. Навіть Xubuntu з Wine має кращу сумісність з сучасним віндовим софтом, ніж XP.

Подякували: Chemist-i1

3

Re: НЖМД великого обсягу й advanced format

Якщо хрюша вкрай потрібна (для якогось рідкісного ПЗ) то ставте нормальну систему а хрю в віртуалці запускайте, я так робив, коли в мене був древній сканер на який драйверів не було свіжих, а за допомогою гостьових розширень можна налаштувати їх взаємодію (свіжої операційки та хрюші)

Подякували: Torbins, HetmanNet2