1

Тема: Що краще для зору LED чи кінескоп?

Поставив 2 тижні назад LED телевізор (монітор) 70 на 40 см, а розширення лишилось те саме 1024*768, щоб краще бачити. Але із самого початку очі боліли сильніше, довелося прибрать яскравість, а зараз я став бачити гірше, ніж було із малим монітором. Очі болять. То це може таке давати LED монітор, чи це якась хвороба прогресує

2

Re: Що краще для зору LED чи кінескоп?

Зверніться до лікаря, по інтернету діагнози важко ставити, навіть якщоб серед нас були лікарі.

3 Востаннє редагувалося koala (18.06.2021 08:11:16)

Re: Що краще для зору LED чи кінескоп?

1. У кожної людини є індивідуальні особливості зору, тому загальне питання не має сенсу. Питання - як зручно вам. Хоча, якщо чесно, я не знаю людей, які б після 2015 працювали з кінескопами за наявності грошей. Хоча дехто довгенько збирав на якісний LCD.
У мене очі передусім втомлюються від надмірної яскравості та незручних шрифтів, тому у мене всі монітори притлумлені та з великими літерами. Але, ще раз, це індивідуально.
2. LCD/LED розраховані на роботу з максимальною ("рідною") роздільністю. Якщо елементи зображення (передусім - літери) для вас замалі, то операційні системи зазвичай надають налаштування збільшення інтерфейсу та/або шрифтів, і для більшості людей це виглядає зручніше за нерідну роздільність. Але деякі старі програми можуть ігнорувати ці налаштування, це незручно.

Загалом - спершу виставте максимальну роздільність і в налаштуваннях інтерфейсу ОС виставте більші елементи та шрифти, трохи "пограйтеся" налаштуваннями перед тим, як змінювати роздільність. Зокрема яскравістю.
І так, до офтальмолога теж зайдіть, можливо, дійсно проблема не в моніторі.

Ну і якщо ви надасте більше інформації - для чого переважно використовуєте монітор, яка ОС, може, щось іще, що вважаєте важливим - можна буде підказати більше.

Подякували: office, Torbins2

4

Re: Що краще для зору LED чи кінескоп?

Цей телевізор в мене був з 2013 року і десь с 2015 його уже не дивилися, перейшли на інтернет. В інтернеті, в ютубі можна самому вибирати передачі. Тоді чули розповіді що телевізор як монітор погана ідея, тому він просто стояв і дуже рідко (під час сбоїв інтернету) його включали.
В мене (як в інших) був ноутбук і мені вистачало всього, я старався не вмикати комп бо він дуже гудів. Тому і екран новий не купували, це було зайвим. А потім ноутбук зламався і я перейшов на комп. Всі корпусні кулери викрутив і він став тихішим. Та ще й працює швидше. Мене цей варіант влаштував. Але кінескоп займав пів стола і стояв на відстані 30 см від мене, як ноутбук. В основному я читаю (а не дивлюся відео), чорно-білий варіант б мене цілком влаштував. Я плюнув на ті розповіді про кольори і почав шукати, як зробити монітор з тв. Купив HDMI кабель і перехідник HDMI-DVI, підключив. Перше враження було, на цьому тв кольори вигядають значно краще, ніж в кінескопі. Потім почали сильно боліти очі, з 30 см його пересунув на 90 см і знизив яскравість утричі (режим максимальне енергозбереження). А у інструкції написано, що можна на нього дивитися з відстані не менше 2 метрів, а рекомендовано 5 метрів. Це ж начебто грубе порушення інструкції, а з іншої сторони я не уявляю як би він був на 2 метрах (ото я хочу почути враження інших, хто пробував). Система Ubuntu. Розширення міняється через скільки раз перезагрузки, коли unknown то 1024 а коли samsung electric company то 1954 здається

5

Re: Що краще для зору LED чи кінескоп?

Вийшов конфузік  *PARDON*  а все тому що мене дуже заділо питання грошей (начебто я такий бідний) що я рознервувався. А взагалі такий телик коштує зараз 600 грн, не більше (з нинішніми цінами це 1 похід в магазин)
Я рулеткою нашвидкоруч поміряв Поправочки
1) Монітор не стояв, а нагинався до нього на 30 см, а стояв на тому ж місці що зараз стоїть тв
2) ТВ поставив так щоб не нагинатися (щоб спина не боліла) і тоді почали боліти очі і я його відідвинув так, що від краю стола 90 см і тепер знову нагинаюся (ось тільки що поміряв, що коли нагинаюся стає 50 см).
Далі нагинатись не дає стіл а підідвинути монітор ближче не дає страх що буде глаукома. Якось так  :)

6

Re: Що краще для зору LED чи кінескоп?

Визначив, зміна розширення пов'язана з порядком увімкнення. тв не вмикається разом з компом, треба вмикати вручну. якщо ввімкнути тв до загрузки, буде samsung electric company 7'' 16:9 з максимальним розширенням в меню 1920*1080 і 1366*768 за змовчуванням (те саме після перезавантаження) а якщо після загрузки, буде unknown dispay 4:3 1024*768 максимум і за змовчуванням, екран трохи сплюснутий. Якщо поставити 1920*1080 то меню убунту і низ вилазять за межі екрана, а кольори стають різкішими (так вони наче трохи білі, а так більш природні).
подивився наклейку le32e420e2w, нагуглить не зміг мабуть стара модель
позаду 2 порта hdmi один usb і великий ext(rgb), антена, навушники in, навушники out

7

Re: Що краще для зору LED чи кінескоп?

https://www.samsung.com/ua/support/mode … 420E2WXUA/

Правильне налаштування розміру (роздільна здатність екрана)
- [Оптимально: 1366 X 768 пікселів] для телевізорів зі світлодіодним екраном серії 4

От стільки й виставте. Якщо літери замалі - то в налаштуваннях доступності є галочка "великий текст"; в гіршому разі можете виставити

gsettings set org.gnome.desktop.interface text-scaling-factor 1.5

Останні цифри - коефіцієнт масштабування (усталений 1.0).

Подякували: 0xDADA11C7, office, leofun013

8

Re: Що краще для зору LED чи кінескоп?

Налаштування доступності не знайшов, в консолі команду виконав, текст став більший і значки. Дякую. А що думаєте про безпечну відстань? Так і не зрозумів який тип екрана тут. Нагуглив вже сам по наклейці, є в цього телевізора материнська плата і в телевізорів на цій платі ртутні лампи, тобто LCD. Я якщо це LED він дає багато УФ і тому близько не можна, правильно?