1

Тема: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

Добрий вечір. Будь ласка, витратьте трохи свого часу на прочитання цього повідомлення.
Не так давно я закінчив школу і нібито настав довгоочікуваний відпочинок, але зробити вибір ВНЗ і загалом спеціальності виявилося набагато важче. Добре склав ЗНО, тому,мабуть, зможу вступи у найпопулярніші та найпрестижніші університети України(у Львові точно на бюджет), але не хочу вступати на спеціальність просто тому що вона популярна і туди вступають абітурієнти з високими балами ЗНО.
(Трохи про мене) У школі вчився добре, брав участь у різних олімпіадах, а також був членом МАН в секції "ексепериментальна фізика". Найбільші досягнення були в області фізики(перемоги на обласних олімпіадах і всеукраїнських змаганнях МАН), хоча більш за все подобається математика (по-справжньому вчити математику почав наприкінці 10 класу. Під словами "по-справжньому вчити" я маю на увазі розуміти теореми, формули, вміти їх довести). Також брав участь в олімпіаді з Інформаційних технологій(там давали різні завдання по Access, Exel, PowerPoint, Word. Мені не дуже то подобалося, але я вважаю, що вміння користуватися цими програмами буде корисним у майбутньому, і сподіваюся, що хоча б частина знань залишиться у моїй голові). Намагався досягти результів в олімпіаді з Інформатики(тут були різні задачки з програмування.  Ви неодноразово допомагали мені з ними). Спочатку шось писав на Pascal, бо його вчили в школі. Потім пробував на С++. Прочитав про if...else, while, for, array  і взявся до розв'язання задач. Очевидно: з такими знаннями я міг розв'язати лише найпростіші задачі.
Далі починається 10 клас. Я починаю їздити на курси Samsung IT School. Там ми вчили трохи Java, а далі мали б перейти до Android Studio і розробки власних проектів. Проте приїхати у Львів, посидіти на лекції, приїхати додому займало дуже багато часу. До того ж підготовка до обласних олімпіад, тому десь в лютому я перестав відвідувати заняття. Зате тепер я ознайомився з Java(ця мова прогамування мені сподобалася) і класно було коли в телефоні є твоя маленька програмка, яка змінює текст при натисканні на кнопку і реагує на зміну орієнтації телефону. Це мені дійсно подобалося, я відчуваав себе "творцем".Коли закінчився 10 клас, я знов помаленьку почав вчити Java, але тепер з підручником("Герберт Шилдт Java 8. Полное руководство. 9-е издание (2015)"). Пройшов Частину 1 і початок Частини 2. Аж раптом почався 11 клас перестав займатися програмування всі сили зосередив на підготовці до ЗНО.

Тепер, на мою думку, ви зможете мені допомогти з такими запитання:
1. Чи правда, що влаштуватися на стажуваня чи на посаду Junior Develper в Києві студенту простіше ніж у Львові? Одні кажуть, що в Києві вищий рівень освіти і простіше найти роботу, а інші – що Львів нічим не гірший.
2. Я захотів стати Java Developer або Android Developer. То яку спеціальність краще обрати? "Інженерія програмного забезпеченя" чи "Комп'ютерні науки"?(програми навчаня досить схожі). Якщо я хочу встувати в КПІ, то який інститут/факультет вибрати? Можливо ви порадите інший ВНЗ? Поділіться власним власним досвідом навчання.
3. Я хочу обрати професію, де більше використовується математика. Проте спеціальність "Прикладна математика" має різні освітні програми, як-от:(в КПІ) Наука про дані та математичне моделювання(ФПМ), Математичні методи криптографічного захисту інформації, Математичні методи моделювання, розпізнавання образів та комп'ютерного зору(ФТІ). Чи є попит в Україні на такі професії?  Наука про дані та математичне моделювання(ФПМ) обіцяє зробити з вступника Data Scientist. Чи справді для цієї професії потрібно стільки математики і фізики? Чи простіше буде вступити на "Інженерію програмного забезпечення" і довчити потрібні математичні дисципліни?

Щиро дякую за час, згаяний на це повідомлення.

Подякували: 0xDADA11C71

2 Востаннє редагувалося frz (19.07.2021 18:07:09)

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

1. Чи правда, що влаштуватися на стажуваня чи на посаду Junior Develper в Києві студенту простіше ніж у Львові? Одні кажуть, що в Києві вищий рівень освіти і простіше найти роботу, а інші – що Львів нічим не гірший.

Колись обрав шлях поневіряння у вищезгаданій ментальній чужині, тоді це здавалося простим шляхом, але зараз спираючись на досвід, бачу що це було зайвим. Тобто - Львів нічим не гірший.

2. Я захотів стати Java Developer або Android Developer.

Тут варто замислитися детальніше, бо це лише на перший погляд суміжні напрямки, а насправді - дуже різні. Java Developer - це шлях у кривавий ентерпрайз із відповідно досить високими зарплатами, однак зараз там вхідний поріг для джуна/трейні дуже високий (але ж не нереальний).
Android Developer - це значно простіше для старту (з відповідно нижчими зарплатами), однак коли ви напишете свою програмку, то невже ви не захочете портувати потім на iOS заради більшої аудиторії? Якщо так, тоді ще й потрібно буде вчити додатково інший напрямок.

3. Я хочу обрати професію, де більше використовується математика.

В цьому пункті виглядає, що вам варто освоювати напрямок ML, де здібність до математики буде дуже суттєвою допомогою. Тоді вам сюди, на курс Andrew Ng від Стенфордського університету:
https://www.coursera.org/learn/machine-learning
А спеціальність в українському вузі - повірте - це абсолютно другорядне (важливо може бути лише для отримання робочої візи по в такі країни як Німеччина, США - і то вже є варіанти як можна обійтися без цього).

Наука про дані та математичне моделювання(ФПМ) обіцяє зробити з вступника Data Scientist.

А в цьому пункті виглядає що вам треба вчити Python.

3

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

Особисто моя думка - краще, щоб у ВНЗ було більше теорії, бо практика минуща. Поки випуститеся - вийде нова версія Java, і треба буде довчитися і перевчатися джуном; а якщо вам більше вичитають математики та теорії алгоритмів, то це вже з вами залишиться назавжди.
1. ХЗ. Останнім часом у Львові теж багато відкривається, але що буде за 5 років чи коли ви плануєте починати працювати - не знає ніхто.
2. "Комп'ютерні науки" ближчі. Хоча треба дивитися програму.
3. ФТІ в цілому вважається дещо складнішим за ФПМ. Так, попит є і за 5 років буде, хіба що квантові комп'ютери запрацюють до того часу.

Подякували: zxzpogoncuk, Chemist-i, leofun01, Torbins4

4

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

Я захотів стати Java Developer або Android Developer. То яку спеціальність краще обрати? "Інженерія програмного забезпеченя" чи "Комп'ютерні науки"?(програми навчаня досить схожі).

Якщо в вищих учбових закладах нічого за останні 20 років принципово не змінилось, то насправді великої різниці нема: вам не будуть читати лекції з технологій, актуальних у наш час, а більше розширюватимуть ваш кругозір, пояснюватимуть загальні концепції, про які програміст повинен мати уявлення — часто на прикладі чогось старого й давно вже неактуального. У будь-якому разі, комп'ютерні технології змінюються достатньо швидко, і навіть якби студенту давали те, що безпосередньо актуально сьогодні, через 10 років, можливо, всі ці технології вже вийдуть з моди, або ринок вакансій з них звузиться, і все одно доведеться переучуватись. Хоча досвід навчання за комп'ютерною спеціальністю і полегшить це переучування: загальні принципи розробки лишаються загалом тими ж, змінюються лише синтаксиси мов та бібліотеки функцій.

Різниця між різними спеціальностями може стосуватися частини предметів, не всі з яких матимуть безпосередній стосунок до майбутньої роботи (напр., десь вас можуть вантажити електронікою й архітектурою ЕОМ, десь даватимуть щось пов'язане з фінансовими розрахунками, і т.п.). Ну і викладацький склад на кафедрі (не всі викладачі однаково добре виконують свою роботу) та інші розбіжності в якості. На можливість працювати розробником це не вплине, хоча від цього може залежати, наскільки змарнованими будуть роки, потрачені на вищу освіту.

Подякували: zxzpogoncuk, leofun012

5

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

Якщо Львів, то Львівська політехніка, Прикладна математика. Але перед вступом треба визначитися нащо воно вам треба.

Подякували: zxzpogoncuk1

6

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

Якщо Львів, то УКУ, де викладає божественний Олег Фаренюк, але це якщо у вас є гроші. Інакше ви навчитеся добре сраки лизати точно, а от чи здобудете фах - це питання відкрите.

Подякували: zxzpogoncuk1

7

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

Після того УКУ не візьмуть в SoftServe т. т. і.

8 Востаннє редагувалося frz (20.07.2021 13:16:16)

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

Droid 77 написав:

Після того УКУ не візьмуть в SoftServe т. т. і.

Це чому і звідки така інформація? Зрештою, на цій галері світ абсолютно не закінчився (я ось там ніколи не працював і не збираюся), та все одно цікаво.

Як на мене, то при виборі для своїх дітей між "полібудою" і "куку" я би вибрав "куку" (якщо на той момент будуть гроші). З універу Франка вигнали одного викладача за хабарництво, то за моєї пам'яті його прийняли в "полібуду" без проблем. А в "куку" нема хабарництва як явища, та й за неуспішність там виганяють (спробуйте бути вигнаним за неуспішність з "полібуди" - це малореально, хіба що студент просто забив і взагалі не ходить).

9

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

Droid 77 написав:

Після того УКУ не візьмуть в SoftServe т. т. і.

Чому?

10

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

0xDADA11C7 написав:

Інакше ви навчитеся добре сраки лизати точно, а от чи здобудете фах - це питання відкрите.

без "софтскіллу" в цій країні роботи по фаху точно не знайти

11

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

cheappi386 написав:
0xDADA11C7 написав:

Інакше ви навчитеся добре сраки лизати точно, а от чи здобудете фах - це питання відкрите.

без "софтскіллу" в цій країні роботи по фаху точно не знайти


- А можна не приходити? - спитав Заєць Лева, коли той запросив на сніданок, де Заєць мав бути головною стравою.
- Можна! - відповів Лев і продовжив переглядати перелік потенційних запрошених звірів.

Це ^^^ я до того, що знаючи про токсичність українських команд і маючи в активі високий рівень англійської, працювати з українськими командами зовсім не обов'язково.

Прихований текст

Не знаєте англійської і нічого з цим не робите? Тоді будьте ласкаві прийти на сніданок...

12

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

frz написав:
Droid 77 написав:

Після того УКУ не візьмуть в SoftServe т. т. і.

Це чому і звідки така інформація?

koala написав:
Droid 77 написав:

Після того УКУ не візьмуть в SoftServe т. т. і.

Чому?

Бо зробив висновок поспіхом, не проглянувши всі напрями навчання в закладі.

13

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

Та навіть якби в "куку" був один лише напрямок "теологія" - яка різниця, якщо студент вечорами не горілку п'янствував байдикував, а закінчував онлайн курси і кодив в скарбничку github. Зараз диплом і робота зовсім необов'язково корелює. Я навіть колись знав такого теолога, котрий у вільний час кодив щось на Python, зараз з сім'єю виїхав за кордон завдяки своєму хобі.

14

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

frz написав:

зовсім необов'язково корелює

А що, є таке поняття, як обов'язкова кореляція?

15

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

koala написав:
frz написав:

зовсім необов'язково корелює

А що, є таке поняття, як обов'язкова кореляція?

Мабуть я вжив поняття не цілком доречно. При цьому, в таких заскорузлих і неповоротких установах як податкова, банки і т.д. спеціальність відповідно до диплому - наче каста котру неможливо змінити, а от при роботі на галеру, а особливо на закордонного клієнта напряму - диплом зовсім не має значення.

16

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

Робота корелює з попередньою роботою за фахом, але це якщо вона була. За її відсутності — з природженими соціальними скілами, але це якщо вони є. За їх відсутності — бажано мати довідку, що ви не верблюд, а хоча б студент.

17

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

frz написав:
cheappi386 написав:
0xDADA11C7 написав:

Інакше ви навчитеся добре сраки лизати точно, а от чи здобудете фах - це питання відкрите.

без "софтскіллу" в цій країні роботи по фаху точно не знайти


- А можна не приходити? - спитав Заєць Лева, коли той запросив на сніданок, де Заєць мав бути головною стравою.
- Можна! - відповів Лев і продовжив переглядати перелік потенційних запрошених звірів.

Це ^^^ я до того, що знаючи про токсичність українських команд і маючи в активі високий рівень англійської, працювати з українськими командами зовсім не обов'язково.

Прихований текст

Не знаєте англійської і нічого з цим не робите? Тоді будьте ласкаві прийти на сніданок...

Це ще потрібно знати де інтернаціональні команди шукати.

18

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

cheappi386 написав:
frz написав:
cheappi386 написав:

без "софтскіллу" в цій країні роботи по фаху точно не знайти


- А можна не приходити? - спитав Заєць Лева, коли той запросив на сніданок, де Заєць мав бути головною стравою.
- Можна! - відповів Лев і продовжив переглядати перелік потенційних запрошених звірів.

Це ^^^ я до того, що знаючи про токсичність українських команд і маючи в активі високий рівень англійської, працювати з українськими командами зовсім не обов'язково.

Прихований текст

Не знаєте англійської і нічого з цим не робите? Тоді будьте ласкаві прийти на сніданок...

Це ще потрібно знати де інтернаціональні команди шукати.

Хто шукає, той знаходить.

19

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

Це треба малювати - жиди (як варіянт - рептилоїди) заборонили інтернет і не дають українським програмістам виходити за межі уанету.

20

Re: Вибір міста для навчання, ВНЗ та спеціальності

0xDADA11C7 написав:

Це треба малювати - жиди (як варіянт - рептилоїди) заборонили інтернет і не дають українським програмістам виходити за межі уанету.

Якщо не знати, де виходити, то можна в рунет забрести ;)

Подякували: cheappi3861