1

Тема: Допоможіть будь ласка обрати правильний професійний шлях

Всіх вітаю, для того, щоб ви могли більш чітко відповісти на моє запитання - розповім свою історію. Повинен відразу попередити стосовно трьох нюансів:
1) Буде «багато букв»;
2) В моїй розповіді будуть моменти, які можуть викликати сильне роздратування / фейспалм у серйозних фахівців, але я хочу отримати чесні відповіді, тому і сам буду відвертий;
3) Розповідь дещо депресивна, але нічого не можу вдіяти, перепрошую за це.

Мені 32 роки, маю технічну освіту, непогана англійська. Навчався непогано, але без особливого ентузіазму, класичними «успішними» історіями на кшталт «в 10 років прошивав BIOS, в 15 років зайняв перше місце на міжнародній олімпіаді з інформатики, а в 20 років став сеньйором» я на жаль, поділитися не можу.

В універі була досить змішана програма, освітні закони в Україні змінювалися буквально кожен рік-два, тому закінчили ми зі знаннями «всього потроху». Свій професійний шлях почав з держслужби (о так), працював спочатку енікеем, поступово стаючи вже адміном. Сама я людина відповідальна і, як показала практика, стрессостійка, не раз справлявся з великим обсягом завдань і не тільки за фахом, були і «менеджерські завдання». Керівництво це помічало і на зарплаті теж позначалося, я затримався на держслужбі, оскільки через декілька років були певні плани на керівні посади, але ... так вже вийшло що в певний момент мені «пояснили» що подальший кар'єрний шлях так чи інакше буде пов'язаний з не зовсім чесною діяльністю ( якщо ви розумієте про що я), оскільки для мене це було неприйнятно я змінив місце роботи.

В даний момент я devops-інженер (хоча це дуже голосно сказано і швидше формальна назва), за фактом я підтримую Windows і Linux-сервери і налаштовую віртуальні середовища для тестування і впровадження нового ПЗ, при цьому все частіше через відсутність повного штату співробітників, доводиться вирішувати проблеми, які не мають безпосереднє відношення до моєї посади, а це в свою чергу позначається на моєму досить повільному професійному розвитку. З огляду на ці та деякі інші нюанси - почав замислюватися про зміну роботи. Отримую зовсім невелику за IT-мірками зарплатню в $ 1400.

Паралельно (з перемінним успіхом і перервами) я трохи займався фронт-ендом, базова верстка і трохи JS + Jquery, робив для себе, в свій час думав що буду підробляти, та й є бажання зробити кілька власних невеликих проектів.
Не так давно зустрів свого старого знайомого (на 8 років молодший за мене), хлопець свого часу також починав енікеем, але бачачи що це точно «не його» я якось порадив йому спробувати себе у фронті, скинув два курси і дав пару простих рекомендацій + іноді трохи допомагав по верстці на перших порах. Загалом. Через три роки хлопець змінив чергове місце роботи. На цей раз на $ 4400.

При тому, що ніякого «професійного минулого» у нього не було, ледь закінчив універ, та не знав навіть, що буде робити по життю. Уже два тижні у мене не виходять ці думки з голови. Ні, мене не турбує заздрість або ще щось в цьому роді, я радий за хлопця і розумію що він пожинає плоди своєї праці, молодець, що тут ще сказати. Мене турбує зовсім інше - я розумію що я сам роблю щось не так. Щось не те або щось не там. Зовсім.

Прошу не кидатися в мене капцями, я розумію що у кожного свої здібності, матеріальне благо це не головне і не те, чим варто керуватися при роботі в IT, з іншого боку мені 32 і я давно міг заробляти інші гроші. Так, в цьому тільки моя вина безумовно, так уже склалося що ні 10 років тому ні зараз я для себе не обрав якогось конкретного напряму, напевно мало пробував, мало старався, але зараз є тільки «сьогодні» і «завтра» і не дивлячись на вік, я вірю що ще є шанс, хоч напевно і останній. Тим більше я повинен думати про гроші, адже колись у мене буде сім'я та й зараз є кілька фінансових питань, які потрібно вирішувати, а з поточною зарплатнею все вирішується дуже довго і т.д., і мені вже не 20 років, коли можна «не паритися і обирати що душі завгодно», загалом, на жаль для мене це питання дуже актуальне.

На поточний момент я бачу для себе два варіанти ротразвитку - як девопс або як фронтендер. Якби я міг однозначно відповісти на питання «що більше подобається» - я б просто йшов по обраному шляху. Я не знаю насправді, які труднощі стоять на моєму поточному напрямку, оскільки в моєму оточенні немає девопс-інженерів, я не можу прийти до «бородатого девопсу», який зможе мені вживу показати реальну складність його завдань і дати можливість «помацати» ці процеси, тому моє туманне уявлення про девопс засноване тільки на відеороликах з ютуб. З точки зору фронту - тут більш зрозуміло, та й запитати є у кого, але теж повної картини немає звичайно.

Виділю кілька плюсів і мінусів обох напрямків (виключно виходячи з МОЇХ думок, виправте будь ласка де я помиляюся):
Devops - плюси:
-хороші зарплати і перспективи;
-великий попит;
мінуси:
-як правило, один девопс у всій команді або навіть в декількох командах, тобто на відміну від посади розробника- немає поруч більш досвідчених колег, у яких можна підучитися або запитати поради, перейняти гарні звички;
-враховуючи специфіку роботи, як я розумію варіантів роботи у девопса віддалено значно менше ніж у розробника;
-ще один важливий момент: все частіше помічаю що «класичне» системне адміністрування мені починає набридати, з року в рік на різних підприємствах і фірмах вирішувати однотипні завдання це морально важко, незважаючи на велику кількість інших технологій в девопс-напрямку, наскільки я розумію системне адміністрування і робота з мережами в цілому завжди йде паралелльно з технологіями, які використовуються в девопс.

Розробник (фронт-енд) - плюси:
-Непогані зарплати і досі відносно високий попит;
-можливість працювати віддалено;
-можливість працювати на фрілансі;
-більш зрозумілі кроки до кар'єрному просуванню;
-велика кількість інформації на просторах інтернету навіть по складним технологіям.
мінуси:
-величезна кількість джунів, тобто вкрай висока конкуренція і демпінг зарплатних очікувань від студентів;
-в цілому напрямок для молодих і джуну за 30 треба дуже постаратися щоб потрапити на роботу;
-менші зарплати ніж у девопс-інженерів;
-величезне різноманіття технологій, непросто скласти собі «дорожню карту» дій.

Питання наступне - чи варто продовжувати рости в сторону девопс або почати перехід у фронт? При моїх теперішніх знаннях думаю що за кілька місяців я зможу претендувати на посаду джуна, але по-перше зарплатня на старті буде значно нижче поточної, по-друге незрозуміло, чи є шанс для тих, кому за 30 дорости до сеньйора та ще й не за 10 років, а за 3-4 роки наприклад?

Повторюся, я розумію що багато фахівців буде дуже скептично ставитися до моїх роздумів, адже багато хто прийшов у цю сферу «за покликом, а не за грошима» - з цього приводу я хочу сказати що по-перше кожен «хоче їсти» і як на мене - немає нічого поганого в тому, що людину цікавить питання матеріального зростання і перспективи, по-друге так уже склалося що я працюю в цій сфері і мені просто подобається це робити, але я не «живу цим вдень і вночі», впевнений, багато хто з вас не раз стикалися з колегами, які взагалі опинилися тут ВИКЛЮЧНО через хорошу зарплатню і при цьому люди теж досягли успіхів, це теж поширена історія, і знову ж таки - кожен будує сам своє майбутнє.
Ще раз хотів уточнити, з огляду на мій вік, даремно витрачені місяці та роки зараз особливо болючі, тому для мене це питання актуальне, якщо вже я допустив таку ситуацію, то намагаюся якомога швидше з неї вибратися з позитивним результатом.

Буду вдячний за ваші думки та поради.

Подякували: 0xDADA11C71

2

Re: Допоможіть будь ласка обрати правильний професійний шлях

Дякую за розповідь.

heroagain написав:

Не так давно зустрів свого старого знайомого (на 8 років молодший за мене), хлопець свого часу також починав енікеем, але бачачи що це точно «не його» я якось порадив йому спробувати себе у фронті, скинув два курси і дав пару простих рекомендацій + іноді трохи допомагав по верстці на перших порах. Загалом. Через три роки хлопець змінив чергове місце роботи. На цей раз на $ 4400.

Я знаю професійного фронтенда верстальника з 10+ роками досвіду, який отримує півтори кілобакси в продуктовій компанії. Тож питання тут не ваших професійних знань, а вашої здібності заробляти гроші.

3 Востаннє редагувалося frz (28.07.2021 23:11:57)

Re: Допоможіть будь ласка обрати правильний професійний шлях

Привіт від "сорокета". Проходжу зараз поволі, знічев'я курс R. Перед тим так само поволі проходив Python, що дало можливість суттєво підняти зп (а потім ще раз суттєво бо пройшов декілька співбесід і отримав преофер, тож змусив поточну компанію дати мені контрофер - в мене в активі високий рівень англійської, тож варіанти є). Пробував курс ML, але поки що обламався на математичних формулах і як мінімум доведеться відкласти аби пройти заново шкільний курс алгебри.

Абзац вище про те, що (1) в нашій професії потрібно весь час вчитися і (2) "age is just a number" (вік - це просто число).

Що саме з англійською? Бо конкретного рівня не названо, лише "непогана", отже там може бути спектр варіантів навіть від "май нейм із вова". Пройти тестування онлайн на сайті типу брітіш кансил. Якщо нижче апер-інтермідіейт, то виключити з перегляду все малоросійське ґ і перейти на перегляд фільмів в оригіналі з субтитрами; пройти duolingo + clozemaster; [додайте свій варіант прокачки англійської]. Коли буде апер-інтермідіейт хоча би, тоді зможете сказати "непогана", бо тоді пускають в повністю іноземні команди працювати напряму на іноземного замовника з відповідною зп.

Не зовсім розумію, навіщо "посеред переправи замінювати коней". Девопс - це грошовитий напрямок. Ниття (воно дійсно виглядає як ниття) що технології одноманітні - виглядає дуже по-дитячому, я ні слова не побачив в цьому простирадлі тексту про aws, gcp, kubernetes, а це технології котрі дають приріст зп в рази. І є безкоштовні курси, котрі можна так само поволі, знічев'я проходити і в залежності від настрою отримати нові скіли у термін від декількох місяців до пів року (в запущеному випадку за рік). А без новітніх технологій це дійсно нудне адміністрування періоду 2000-х років, а не девопс.

Тож... пропоную додати до свого простирадла тексту по-чесному, чим саме займаєтеся для прокрастинації (70-80% часу офісної роботи зазвичай проходить даремно), потім лягти спати і зранку оцінити, чи дійсно це прокрастинування настільки миле і любе, а може задля різноманітності варто проходити безкоштовні онлайн курси з aws, gcp, kubernetes (список можна продовжувати) в ті хвилини, коли поточні задачі набридли і хочеться перемкнутися на ютупчик. Воно переважно безкоштовне якщо не потрібен модний сертифікат, а за сертифікат потрібно доплатити якісь гроші, у випадку з aws сума дещо суттєва, але й "вихлоп" потім відповідний.

4 Востаннє редагувалося ch0r_t (28.07.2021 22:46:36)

Re: Допоможіть будь ласка обрати правильний професійний шлях

TL;DR

frz написав:

(2) "age is just a number" (вік - це просто число).

-Поки воно не написано на каменюці трохи вище вас.

    Це повніша ідеалізована нісенітниця якою потішають себе вже забагато людей. 20 не теж саме що 40. Тіло вам підкаже, частиною якого, нагадую є мозок. І зробить воно це доволі грубо.
    Я не кажу нічого не робити, - всього лише підібрати речі відповідно стану, і вже ніяк не ігнорувати його. Число молекул теж лише "числа на папері", але воно зробить помітної різниці в потрібний момент, між повною детонацією і "пшиком" петарди від ініціатору.
    DevOps в порівнянні зі всією тією WebDev виглядає як забагато енергії, калорій і рухів на годину, але про те треба питати товаришів що працюють там, тут у нас мається один пан.

Подякували: leofun011

5 Востаннє редагувалося frz (28.07.2021 23:01:23)

Re: Допоможіть будь ласка обрати правильний професійний шлях

В контексті навчання це саме те. В молодшому віці мозок гнучкіший для навчання, однак різні сперматоксикози заважають зосередитися. В зовсім старшому віці, якщо не вживати регулярно риб'ячий жир і не виключити високо-холестериновмісні продукти, починають заважати різні атеросклерози. Середній вік для навчання - саме те, бо надмір енергії вже дещо позаду, старечий маразм ще не прийшов, ціль чітко визначена і також знаєш заради чого це робиш.

6

Re: Допоможіть будь ласка обрати правильний професійний шлях

Гм. 32. Я підійду тут з іншого боку. А скільки ви хочете, щоб було вам коли вашій наймолодшій дитині буде 6(перший клас), 13(початок підліткового віку), 18(закінчення школи)?

7

Re: Допоможіть будь ласка обрати правильний професійний шлях

Vo_Vik написав:

Гм. 32. Я підійду тут з іншого боку. А скільки ви хочете, щоб було вам коли вашій наймолодшій дитині буде 6(перший клас), 13(початок підліткового віку), 18(закінчення школи)?

30, 25, 40