1 Востаннє редагувалося Torbins (02.08.2021 15:01:48)

Тема: Мої враження від iPhone

Кілька тижнів назад я купив собі iPhone 12 Mini. Це був вимушений крок, бо мій Sharp Aquos R2 Compact потонув у морі, і несподівано виявилося, що ніхто крім Епла більше не робить по справжньому компактних смартфончиків. Хочу тут описати свої враження, проблеми з якими я зіткнувся, та як деякі з них вирішував. Можливо цей пост стане попередженням для когось, або допоможе вирішити свою проблему.

Залізо

Залізо вище усіляких похвал.

  • Корпус виглядає міцним та надійним, а також має захист від води. Цей захист для мене особливо важливий, враховуючи як пішов з життя мій попередній смарт. Керамічний пластик на задній стінці звичайно може потріскатися, але набагато швидше потріскається дисплей, тому стандартний комплект протиударного захисту є необхідним.

  • Камери хороші, одразу відчувається великий крок уперед порівняно з моїми попередніми смартами, але до керування камерою доведеться звикати.

  • Процесор один з найпотужніших на ринку, усе просто літає. А от оперативки могли б і додати, навіть для iOS 4Гб на довго не вистачить.

  • Батарея маленька, як і у всіх компактів. До цього я уже давно звик, і коли сиджу біля компа вдома чи на роботі, завжди кладу смарт не куди-небудь, а на безпровідну зарядку. Мені не треба про це весь час собі нагадувати, бо це уже рефлекс з часів Galaxy S4 Active. Завдяки такому підходу я ніколи не задумуюсь про заряд акумулятора. Єдина проблема була пов'язана з тим, що безпровідна зарядна станція сильно нагрівається під час роботи, і підсмажує чутливу до перегріву батарею. Тому безпровідну станцію краще підключати до слабенької одноамперної зарядки. Усе одно телефон лежить на станції по пів дня і всю ніч, тому встигне зарядитися.

  • В умовах карантину доводиться часто носити маску, і розпізнавання обличчя не спрацьовує. А сканер відбитків пальця Епл як раз прибрав в цьому поколінні. З цим вони звичайно сіли в калюжу. В наступному поколінні їм треба, кров з носу, зробити підекранний сканер.

  • Порт є лише один, і це звичайно лайтнінг. Тому увесь комплект шнурків доведеться оновлювати. Окрім того у мене є потреба користуватись провідними навушниками. Для них довелося купувати спеціальний перехідник, який по суті є зовнішньою звуковою картою. Звук з такого перехідника трішки гірший, ніж на попередніх андроїдах з окремим портом.

  • Місця під SD-карту немає. Треба або зразу брати смарт з потрібною кількістю внутрішньої пам'яті, або зберігати файли в хмарі. В iCloud Apple безкоштовно дає аж цілих 5Гб. За 50Гб доведеться платити 1$ в місяць, а за 200Гб - аж цілих 3$. Мені не хотілося платити Еплу зайві гроші, та ділитися з ним своїми фотками й документами. Тому я дістав з полиці свою Raspberry PI 3, і насетапив там NextCloud, але повністю злізти з Еплової голки усе одно не зміг. Про це у розділі софту.

Софт

В плані софту у мене таке враження, що мене пересадили на трьох колісний велосипед. Бо, бачите, з двохколісного можна впасти, а це бо-бо і ай-яй-яй  *FACEPALM*
І тут справа навіть не у тому, що уся взаємодія з операційкою виконується зовсім інакше. До цього я був готовий. Справа в усіляких дрібницях.

  • В усьому стандартному софті смарту є підтримка Української мови. Не вміє нею розмовляти лише голосовий асистент Сірі. А от зі стороннім софтом біда. Навіть Facebook не підтримує Українську, хоча на Андроїді вона в Фейсбуку є уже сто років, а обидві аплікації - близнюки браття. Схоже, що для багатьох компаній, iOS є другосортною платформою, порівняно з Андроїдом.

  • В налаштуваннях смарта можна збільшити шрифти та елементи керування, але наприклад Youtube реагує на них некоректно. В деякі кнопки стає дуже важко попасти.

  • Налаштування усього вбудованого і великої кількості стороннього софту чудово бекапляться у iCloud. Але лише туди, і нікуди більше. В сторонні сховища можна налаштувати збереження лише фоточок та особистих документів. При цьому, бекапи автоматично не видаляються, і за два тижні повністю забили усі 5Гб. Їх звичайно можна видалити, але це ж у мене смарт іще фактично порожній. Через пів року кожні два дня доведеться чистити ці нещасні 5Гб. Довелося погодитись платити Еплу данину 1$ в місяць.

  • Стандартна клавіатура не підтримує свайп в Українській розкладці. Я поставив Gboard, але при кожній спробі ввести десь пароль, клава перемикалась на стандартну. Довелося в її налаштуваннях видалити усі розкладки окрім Gboard та Смайлів.

  • До речі, в стандартній клаві немає кнопки для знаків пунктуації на основній розкладці. Треба натискати шифт. Також пунктуація мала би розставлятись автоматично, але у мене ця фіча не працювала. Або я якось неправильно пишу, або в Українській мові воно не працює. У будь-якому випадку Gboard і це пофіксив.

  • Під клавою купа порожнього місця, але кнопки "Сховати клаву" ніде немає. Через це інколи неможливо дотягнутися до деяких елементів керування в програмах. Куди дивились Еплівські UI дизайнери для мене загадка.

  • Коли підключаєш смарт до компа по USB, то у файловому менеджері видно лише фотки. При цьому у файловому менеджері на самому смарті видно усе окрім фоток, а самі фотки в окремій прозі. Мабуть розробники мали на увазі, що обмін файлами буде відбуватися через технологію AirDrop. Але ця пропрієтарщина є лише на девайсах Епла.

  • Яким би обмеженим не був стандартний файловий менеджер, усі сторонні ще гірші.

  • Віджети. Вони як би є, але навіть в Андроїд 2.1 вони були крутіше реалізовані. Віджети не можна розміщувати де треба, а лише у заданому Еплом порядку починаючи від верхнього лівого краю екрану. Також вони не вміють робити прозорий фон. Віджет з банальним цифровим годинником довелося довго шукати в маркеті. Усі не надто жахливі годинники хочуть грошей, тому довелося зупинитися на стандартному шрифті з білим фоном. Слава Богу хоч за заокруглені кути грошей не попросили. До речі, день тижня чомусь написаний російською  :(

  • На смарті стояв клієнт Apple TV, але там немає контенту Українською, тому я його видалив, та поставив Netflix. Тут також контенту не багато, але вони хоч стараються.

  • З інструментів дослідження мережі є лише Fing, але він не може показувати MAC-и через нові обмеження операційки.

  • Я перерив увесь маркет, але не знайшов софту, який міг би показати температуру батареї. Схоже колись така фіча була, але її також вирізали.

  • Блокувальник реклами працює лише зі стандартним браузером. Через обмеження операційки, на Firefox плагіни ставити не можна.

Думаю, що цей список ставатиме довшим, в міру того як я користуватимусь своїм айфоном. Але й список воркераундів та костилів також буде збільшуватись.
Поки що можу сказати, що iPhone не підходить програмісту з хакерськими схильностями. Знав би про усі ці косяки, мабуть узяв би собі Galaxy S10e.

2

Re: Мої враження від iPhone

Прихований текст

Знав би про усі ці косяки

Оскільки вже перечитав ряд рев'ю, включаючий це, то вдячний всім тестерам-ентузіастам, котрі за власний кошт допомогли мені ніколи в житті не вступати в це ґ.

3 Востаннє редагувалося mamkin haker (02.08.2021 16:08:37)

Re: Мої враження від iPhone

Torbins написав:

]Кілька тижнів назад я купив собі iPhone 12 Mini. Це був вимушений крок, бо мій Sharp Aquos R2 Compact потонув у морі, і несподівано виявилося, що ніхто крім Епла більше не робить по справжньому компактних смартфончиків.

Apple зняла з виробництва маленького 12 :D
https://mind.ua/news/20227711-apple-zny … zkij-popit

upd
https://www.foxtrot.com.ua/uk/shop/mobi … range.html - блюю, захищений телефон
(3 гб / 32 гб, діагональ 5,7) ціна 3 799 ₴ (грн)

А якщо потрібно потужний
https://www.foxtrot.com.ua/uk/shop/mobi … 007eu.html - анус
(8 гб / 128 гб, діагональ 5,9) ціна 20 000 ₴ (грн)

шукав 1 хвилину :3

4 Востаннє редагувалося mamkin haker (02.08.2021 16:24:28)

Re: Мої враження від iPhone

frz написав:
Прихований текст

Знав би про усі ці косяки

Оскільки вже перечитав ряд рев'ю, включаючий це, то вдячний всім тестерам-ентузіастам, котрі за власний кошт допомогли мені ніколи в житті не вступати в це ґ.

не розумію, чому майже всі молоді люди хочуть ипхон =_=
питав у однокласниць(тому, що в хлопців їх немає, вони фанатіють по розкладним та потужним телефонах) тай вони кажуть щось накшталт

1) дизайн хороший
2) фотографії можна в айклауді зберігати
3) інтерфейс подобаєтся
4) безпроводні навушники (аїр поци)
5) камера хороша

так я і незрозумів нічого =(

5 Востаннє редагувалося Torbins (02.08.2021 18:27:55)

Re: Мої враження від iPhone

mamkin haker написав:

upd
https://www.foxtrot.com.ua/uk/shop/mobi … range.html - блюю, захищений телефон
(3 гб / 32 гб, діагональ 5,7) ціна 3 799 ₴ (грн)

А якщо потрібно потужний
https://www.foxtrot.com.ua/uk/shop/mobi … 007eu.html - анус
(8 гб / 128 гб, діагональ 5,9) ціна 20 000 ₴ (грн)

шукав 1 хвилину :3

Обидва в півтора рази більші за мій поточний мінік та два попередніх смарта. Мені такими користуватись не зручно.

mamkin haker написав:

питав у однокласниць(тому, що в хлопців їх немає, вони фанатіють по розкладним та потужним телефонах) тай вони кажуть щось накшталт

1) дизайн хороший
2) фотографії можна в айклауді зберігати
3) інтерфейс подобаєтся
4) безпроводні навушники (аїр поци)
5) камера хороша

так я і незрозумів нічого =(

1) Практично нічим не відрізняється від сотень інших смартфончиків
2) Передайте їм, що це лише за гроші. 3$ в місяць за 200Гб і 9$ за 2Тб.
3) Дуже на любителя
4) Нормально працюють з Андроїдом
5) Правда

6 Востаннє редагувалося mamkin haker (08.08.2021 15:10:46)

Re: Мої враження від iPhone

Кілька тижнів назад я купив собі iPhone 12 Mini. Це був вимушений крок, бо мій Sharp Aquos R2 Compact потонув у морі, і несподівано виявилося, що ніхто крім Епла більше не робить по справжньому компактних смартфончиків

https://whyno.today/ua/predstavlen-samy … -smartfon/
Представлено найменший смартфон у світі.
Mony Mist – суперкомпактний смартфон з габаритними розмірами 8,95*4,55*1,15 см. Вага телефону становить всього 75 грам.
Мініатюрний телефон отримав екран діагоналлю 3 дюйми, з роздільною здатністю 480*854 пікселів і співвідношенням 16:9
https://whyno.today/wp-content/uploads/2021/07/gsmarena_009_large.jpg