1 Востаннє редагувалося frz (01.11.2023 02:05:49)

Тема: Synapse / Matrix

Декілька дуже сирих думок щодо Synapse / Matrix, мінімальний початок тут:

https://replace.org.ua/post/187847/#p187847

Докер:

/usr/bin/docker run -d --name synapse -v /home/user1/synapse_data:/data -e SYNAPSE_SERVER_NAME=example.com -e SYNAPSE_REPORT_STATS=yes -p 8008:8008 matrixdotorg/synapse:latest

Конфігурація для запуску на ноуті, де часом може використовуватися ethernet, а часом wlan, тому біндяться всі доступні інтерфейси:

listeners:
  - port: 8008
    tls: false
    type: http
    bind_addresses: ['0.0.0.0']
    resources:
      - names: [client, federation]

Оскільки воно хоче гіг оперативи, то мабуть треба завчасно збільшити своп на ноуті (на дешевих vps не мабуть а точно, бо часом дають смішні декілька сотень мегабайт).

Розглядаю локальний сервак на випадок коли пропадає інтернет, ну й швидкість в локалці більша. Також додатково сервак на vps для спілкування поза межами локалки. Даний протокол підтримує федерування, тобто одночасне спілкування юзерів які приконектилися до різних об'єднаних між собою серверів, однак для цього потрібне форвардування портів на роутерів, що в моєму конкретному випадку неможливо (мій роутер сидить за іншим роутером, до якого я не маю адмінських прав), тоді федерування буде дуже обмеженим якщо можливим взагалі - це все потрібно буде спробувати на практиці.

Екосистема напрочуд розвинена, є маса клієнтів на будь-який смак:
https://matrix.org/ecosystem/clients/

Upd: Мотивацій декілька:

  • просто прикольно у вільний час підняти власний сервак для спілкування через месенджер

  • взагалі обмінюватися повідомленнями з членами сім'ї через сторонні месенджери немає достатніх підстав, якщо руки рівні

  • можна дати малим дітям по девайсу з андроїдом де буде "дитячий екран" із лімітованим переліком додатків, серед яких з месенджерів буде лише ось це, таким чином чужий дядько їм не напише (поки що)