441

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

Контракт є контрат, це угода і при ії прийнятті тре виконувати.
Чати не витрачали свій час та кошти на суди. Тому їм байдуже на це, і дають хибні поради.

442

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

Річ у тім, що не було зрозуміло що саме означає слово "ексклюзивно".

1) виконувати певні дії для клієнта виключно (ексклюзивно) після отримання письмового завдання, а не вигадувати що можна ще зробити, маючи доступ до ресурсів клієнта

2) працювати виключно (ексклюзивно) на цього клієнта, за винятком якщо отримано письмовий дозвіл на виконання завдань для інших клієнтів.

Чати хором сказали що варіант "1". Дійсно, вони не несуть ніякої відповідальності, лише є такими собі "трейні", що допомагають здійснити первинний переклад "з юридичної на людську мову".

Звісно що всі троє (copilot, gpt, bard) можуть хором помилятися. Про всяк випадок в лінкедіні не буду вказувати одночасно два проекти.

443

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

В стартапі збілдив докер контейнер, що само по собі великий прорив. Однак в цілому дев середовище поки не готове. База доступна, юніт тести проходять успішно, при ініціалізації апки нема помилок про відсутність доступу до бази, однак чомусь поки що запити REST API не повертають семпл дані, ані нема результату коли пробую записати дані в базу через REST API. Сервак крутиться на Django + mysql. Буду розбиратися далі, як саме налаштувати зв'язок з БД. Бачу що CTO підписався щоб отримувати оновлення моєї таски щодо розгортання дев середовища, однак ані словом не допомагає - це кумедно і підступно.

На проекті з міграції сказали що цього тижня повинен початися онбординг, але поки мовчать. Контракт з боку компанії ще не підписано.

444 Востаннє редагувалося frz (26.10.2023 13:56:00)

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

Коли маєш вже хоча б напів підписаний контракт на руках, то рекрутери різко починають накидати суму. Ось щойно написали з однієї компанії на 3,5к єнотів більше, але тривалість лише 3 місяці з гіпотетичною можливістю продовження (проти безтермінового контракту, що для легалізації в іноземній країні значно краще).

На проекті з міграції де маю напів підписаний контракт, поки мовчать щодо онбордингу і завтра планую їх пінґувати.

В стартапі сьогодні був мітинг, там був присутній CTO, однак ані словом не згадав що зажав мені права доступу і нічим не допомагає. Ну ок.

445 Востаннє редагувалося frz (02.11.2023 16:47:05)

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

В стартапі назло непривітному CTO мені вдалося розгорнути дев середовище; отримав ТЗ і починаю розробляти новий ендпоїнт.

На проекті з міграції досі не підписаний контракт з боку замовника і тому ще не почали онбординг, годують запевненнями "скоро".

Тим часом, інші рекрутери помалу мене пінґують із непоганими сумами.

446 Востаннє редагувалося frz (03.11.2023 03:31:37)

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

Тут мав бути gif що зображує дядька який працює вантажником кавунів вже безліч років, і тому вміє їх котити з лівої руки через плече, шию і на праву руку. Як варіант, інший gif що зображує шиномонтажника, котрий кидає шини з одного кутка майстерні в інший куток і потрапляє рівненько на раніше поскладаний рівний стос шин. А поки не зустрічав потрібний gif, тримайте ось цей:
https://replace.org.ua/uploads/images/9801/e35b3c379c550af883b8fb9d115cabab.gif

Це мала бути відповідь для FakiNyan, чому я збираюся тягнути часом стартап, навіть коли буду мати вже нормально оплачувану роботу. Бо мені вже трохи набридло змінювати проекти і хочеться десь працювати багацько років підряд, щоб знати кожну дрібницю, щоб не треба було знову з нуля знайомитися з командою, отримувати доступи, вникати від часів царя гороха в новий для мене гімнокод який написали до мене і давно звільнилися геть.

Upd: Сьогодні витратив три години і новий ендпоїнт для стартапу в дев середовищі готовий. Точніше, виконано те що було описано в дуже куцому ТЗ, як виявилося під час розробки - в понеділок отримаю уточнення і буду продовжувати.

447 Востаннє редагувалося frz (08.11.2023 21:06:38)

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

В стартапі проблема з завантаженням даних: на сервері поки що нема констрейнту для фінального об'єкту, тому сервер дозволяє завантажувати дублі через інтерфейс API; до бази на сервері нема прямого доступу, щоб завантажувати дані одним шматком за допомогою cursor.executemany; сервер починає відповідати 500 Internal Server Error коли надто завантажений, проте з помилкою 500 дані все одно може прийняти, це не дає можливості отримати нормальний response, тому доводиться надсилати дані знову. Домовилися з дата сцаєнтистом, що буду заповнювати колонку column1 яка поки що не використовується ні в яких процесах, там буде просто згенерований номер рядка, що дозволить відфільтрувати дублі. Далі надіюся розібратися в дев середовищі, як саме грамотно встановити констрейнт і нарешті припинити цю ментальну порнографію.

На проекті з міграції далі мовчать.

Розмовляв сьогодні з ще одним рекрутером. В переписці написав мені непогану суму, тому я погодився розмовляти. Однак під час інтерв'ю запитав, на яку найменшу суму я згідний. Тут мене тригернуло, сказав йому що опис позиції говорить про доволі складний проект, а так як ви не кінцевий клієнт а галера, то будете заробляти на мені щомісяця впродовж тривалості проекту, нічого при цьому не роблячи крім того що мене знайшли, також що я знаю скільки кінцевий клієнт платить галері за таку роботу (приблизно вдвічі від того скільки платять мені). Побажав успіху шукати людей що згідні працювати за найменшу можливу суму. Він сказав що повністю незгідний, але поважає мою думку (класичний підхід британця), додав що це велика праця знайти кандидата. Тобто вони вважають, що за свою велику вкладену працю з пошуку кандидата надалі мають повне моральне право заробляти щомісяця на моїй праці таку ж суму, яку платять мені.

448

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

frz, рекомендую тобі попробувати шукати/наймати людей для якоїсь хоча би середньої контори тільки для того, щоб розуміти що це за робота. Коли вони шукають людину, то це не разова акція. Нема такого що вони найняли тільки тебе і нікого більше. Це постійна робота, хтось відходить, хтось приходить, а колектив своїми вміннями (в сумі) має повністю покривати робочі процеси, потрібні для виконання взятих на себе обовязків (тут про контору). На 1 відділ людського ресурсу (HR) припадає від 3 до 10 відділів профільних працівників (інженерів, на приклад). Крім того, із сотні осіб (контактів) добре якщо дадуть відповідь ~20-30 (решта висітимуть без відповіді), і з них (з потенційних кандидатів) ~15-20 вже десь працюють, тому відмовлять зразу, ~1-2 якісь не адеквати, і з того що залишиться добре якщо знайдеться хоча би хтось (~1-3), хто погодиться працювати і зможе виконати роботу.

В даному випаду, frz показав себе з не гарної сторони (в народі це називають "зажрався"), не робіть так. Будьте уважними до людей, цінуйте їх працю. Якщо здається що людина отримує гроші за просто так, то попробуйте цю роботу, тоді питання швидко відпадуть.

Подякували: wander1

449 Востаннє редагувалося frz (08.11.2023 21:48:16)

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

Заманюють на співбесіду чіткою сумою N, а на самій співбесіді пропонують N * 0.67 - не робіть так. Напишіть текстом зразу N * 0.67 і не морочте людям голову. Я ще розумію коли завалять на технічній співбесіді і тоді "ну ти розумієш, знайшли тут і там ґеп між твоєю експертизою і вимогами клієнта, тому частину твоїх обов'язків буде виконувати більш сіньйористий сіньйор". А тут тупо помахали циферками перед носом аби погодився на інтерв'ю, без жодного технічного запитання одразу ж збили циферки вниз. Зразу нафік. Пишу це щоб читачі знали чого очікувати, на те і тема "Ділимось досвідом".

450

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

frz написав:

Заманюють на співбесіду чіткою сумою N, а на самій співбесіді пропонують N * 0.67 - не робіть так.

Аргумент прийнято. З їхнього боку це теж не добре. Вони теж не праві.

frz написав:

Напишіть текстом зразу N * 0.67 і не морочте людям голову.

Чиркну кілька слів стосовно того, як таке взагалі трапляється. HR'и публікують пропозиції своєї контори на різних сайтах (Djinni, Talent.ua, Linkedin, Upwork, ..), ці сайти мають різні вимоги до того, як має виглядати пропозиція (десь можна публікувати без зар.плати, десь обовязково вказувати). Буває так, що HR на момент спілкування з кандидатом не знає звідки кандидат відгукнувся і пропонує найнизчу ціну. Або в конторі хтось помітив що ринок змінився, тому ціни в себе вже оновили, а на сайтах ще не оновили (а може й не планували). Про все це треба їм повідомляти, вказувати де була опублікована пропозиція, яка там була ціна (salary, pay rate), і нехай обговорюють умови з тою ціною, або нехай оновлять інфо на тому сайті. Часто, той хто публікує пропозицію, і той хто спілкується з кандидатом, - це різні особи. Діалог треба будувати так щоб це було корисно, і для тебе, і для них. Якщо бачиш що тобі їх пропозиція більше не цікава, то так і кажеш, але культурно, без наїздів і безпричинних звинувачень.

З рештою, ти громадянин України, і від того, що вони від тебе почують, буде формуватись їх думка про всіх українців.

frz написав:

Пишу це щоб читачі знали чого очікувати, на те і тема "Ділимось досвідом".

Це добре. Комусь це може бути корисно.

451

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

Все було значно простіше. В повідомленні Linkedin було вказано чітку суму "А". На співбесіді була та ж людина. Тільки голосом було озвучено меншу суму "Б". На моє конкретне питання - чи у вас є для мене сума "А" - отримав негативну відповідь. От і все.

452

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

frz написав:

Все було значно простіше. В повідомленні Linkedin було вказано чітку суму "А". На співбесіді була та ж людина. Тільки голосом було озвучено меншу суму "Б". На моє конкретне питання - чи у вас є для мене сума "А" - отримав негативну відповідь. От і все.

А, то це зовсім інше діло, ніж те шо я собі думав. Це було не професійно. Ну, трапляється.

453

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

Заощаджень все менше, вже підходить до критичної межі. Починаю називати більш притомні суми в спілкуванні з рекрутерами.

454

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

Зате невиїзні українчеги, які вже другий рік сидять під кацапськими обстрілами, співають пісеньок про пса Патрона і пишаються супутниками Притули, коли 30% безробітних лише за офіційною статистикою. Здобули!

455

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

Щоб легше знаходити роботу, в тому числі разову, то треба зробити сайт типу Кабанчика для ай-ті. Кабанчик бере приблизно 11% від виконавця. Тобто, щоб отримати роботу разову, потрібно внести депозит на кабанчик.

456 Востаннє редагувалося frz (20.11.2023 13:01:07)

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

Кабанчик - це авдиторія "наша". Пристойніші ставки - "в них", тобто на англомовних аналогах "кабанчика".

Найбільш схожий з моєї пам'яті - https://www.peopleperhour.com/

Але відколи туди набігло фрілансерів з екзотичного субконтиненту, там теж стали кумедні ставки.

457

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

В двох словах в чому саме тут полягає челендж у пошуку.

Дисклеймер: в жодному разі це не "нарікання". Як сказала знайома біженка, її дочка щойно стала повнолітньою і одразу ж пішла з нею працювати на складі супермаркету в нічну зміну, робота важка але головне що "не сидиш весь час в підвалі" (вони зі сходу). Тут не падають ракети на голову і це головне.

При цьому челендж в тому, що держава Польща видає особам на тимчасовому захисті лише місцевий аналог ідентифікаційного податкового номеру з приміткою УКР (кульковою ручкою). І все. Жодної загальновідомої вклейки в паспорт з назвою "residence permit" і чіткою датою дії. А більшість компаній при прийомі на контракт просять саме residence permit. Показуєш довідку про ідентифікаційний номер - питають ну ок... а де дата дії? Ми потребуємо фрілансера на 6 місяців, де твоя підстава перебування в країні легально впродовж наступних 6+ місяців?... На цей випадок маю витяг з закону Польщі про тимчасовий захист де вказано дату... закон перекладено англійською за допомогою ґуґл транслейт. Взагалі притомні компанії на контракт повинні лише питати так званий proof of business - виписка з податкової про те, що в тебе зареєстрований аналог ФОП і що він чинний. І все. Ну і справді є певний відсоток компаній що керується саме цією логікою. При цьому вони знають що ти тут на пташиних правах і пропонують нижчі ставки, чудово розуміючи що ти ніде не подінешся.

Але все одно класно що тут не падають ракети на голову і мої діти не мусять сидіти в підвалі, я то вже таке...

458

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

На проекті з міграції дали знати про початок роботи завтра. Цього разу я їх не пінґував, самі написали. Це дуже крута новина, хоча маючи вже деякий досвід, це ще може нічого не означати. Але поки що в надії на краще відклав всі решта співбесіди на наступний тиждень.

В стартапі почали предметно тестувати мою апку і поки що основне зауваження в підсумку: щоб побачити статус задач які довго раняться, треба дивитися в базу на бекенді. Має бути прозорість для користувачів маючи доступ лише до UI. Є також інші дрібніші зауваження.

Трохи накопичилося відкладених запланованих витрат і деякі з них вже важче відкладати далі. Тож наступний тиждень має бути більш-менш вирішальним, не люблю гучних слів. Просто якщо не почнеться проект з міграції де оплата дуже нормальна, тоді доведеться говорити з іншими hr які умовно "стоять в черзі" і вже погоджуватися на ту суму, яку запропонують...

459

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

Ще два слова про галери. Вони бувають різні, але ось один дуже яскравий приклад.

Коли я переїжджав за кордон, то мій тімлід (на стороні клієнта) сказав що його компанія перерахувала суттєву допомогу для моєї релокації. Оскільки між мною і клієнтом була галера-посередник, то я отримав лише одну тисячу єнотів у якості допомоги.

Тімлід і я були зв'язані пунктом угоди про нерозголошення жодної фінансової інформації. Тому він лише розвів руками і визнав без додаткової деталізації, що зі мною галера вчинила негарно.

460

Re: Ділимось досвідом і даємо поради щодо пошуку роботи

В стартапі прод API переносять в інше середовище. А я дописую клієнтську частину. Дуже цікаво писати код, не маючи можливості його тут же перевірити.