1

Тема: Не моноширинні шрифти

Чи використовуєте ви звичайні пропорційні шрифти для коду? які?
В мене зараз Delius, бо він трохи схожий на Comic Code, який в мене в терміналі, але хотілося б замінити на якийсь інший бо він не має кирилиці.

2

Re: Не моноширинні шрифти

Verdana, Verdana mono.

Подякували: sunsh1

3

Re: Не моноширинні шрифти

Немоноширинні шрифти для коду — незручно, неестетично, форматування пливе. Цілеспрямовано обирати таке не бачу сенсу.
Але доводиться мучитись через те, що шрифт для коду, який мав би бути моноширинним, насправді має незовсім фіксовану ширину.

По-перше, є щонайменше два підходи до відображення діакритиків (таких, як знак на́голосу) в моноширинних шрифтах: символ може займати місце в тексті чи не займати. Наприклад, якщо цей шрифт використовується в консольному вікні Windows, то він зобов'язаний дотримуватись суворої моноширинності, і діакритики в ньому мають теж займати одну позицію — шрифт, де цей критерій не виконується, в консолі не відображатиметься. Тому, наприклад, у консоль можна довстановити шрифт назразок FreeMono чи Courier New, де моноширинність сувора, але не можна туди додати, наприклад, DejaVu Sans Mono, діакритики в якому мають нульову ширину. Звичайно, в програмному коді потреба в діакритиках невелика — хіба що всередині літералів-рядків чи інших текстових даних (що має сенс для програми, що працює з людською мовою, бази даних словника і т.п.), хоча, наприклад, python3 дозволяє використовувати їх навіть в ідентифікаторах.

Для редагування свого коду я використовую Unifont — шрифт, зовні схожий на моноширинний, але ряд символів у ньому має подвійну ширину, діакритики мають нульову ширину — тобто, це не шрифт з суворою моноширинністю, як FreeMono чи Consolas, але й не шрифт зі змінною шириною в традиційному розумінні, як Arial чи  Times New Roman. Поки ви пишете лише кирилицею й латиницею, Unifont виглядає як моноширинний, але, наприклад, символи малювання рамок вже мають неправильну ширину. Використовую його виключно через велику кількість символів, які в типових моноширинних шрифтах відсутні.

Ще одна проблема з цим шрифтом — різниця в ширині між звичайним та жирним варіантом символів, що незручно, якщо для синтаксичної підсвітки використовується жирний шрифт, від чого ламається форматування. В ідеалі, жирні літери мали б відрізнятись від звичайних товщиною ліній, але займати стільки ж місця в тексті, як звичайні.

Отже, шрифт, яким я редагую свій код, моноширинний лише частково. Ідеально було б знайти істино моноширинний шрифт з таким же набором символів, але поки що користуюся цим.

Подякували: leofun01, Tarpan872

4 Востаннє редагувалося P.Y. (19.01.2024 11:34:44)

Re: Не моноширинні шрифти

sunsh написав:

Чи використовуєте ви звичайні пропорційні шрифти для коду? які?
В мене зараз Delius, бо він трохи схожий на Comic Code, який в мене в терміналі, але хотілося б замінити на якийсь інший бо він не має кирилиці.

Comic Code якраз моноширинний, як і належить бути шрифтові для програмного коду чи терміналу.
Не знаю, що там з копірайтами, але сайти, де цей шрифт можна завантажити, легко гугляться.

P.S. На сайті, з якого я його завантажив, пишуть, що шрифт вільний для особистого користування, тому, мабуть, посилання не буде порушенням правил форуму.