1 Востаннє редагувалося P.Y. (19.04.2024 20:31:24)

Тема: Чи можна говорити не про програмування?

Щоб не розтягувати цю суперечку по всіх розділах, продовжім її тут.

Існує думка, що на форумі програмістів усі теми мають бути про програмування. З чим я не можу погодитись, та й, власне, не погодився б і засновник цього форуму, від якого нам дісталось кілька розділів, призначених суто для спілкування, та деяка кількість започаткованих ним непрограмістських тем.

Так, я не займаюсь програмуванням професійно, тому не можу сказати як професійний програміст, чи потрібні справжнім програмістам ці всі офтопні теми. Моя думка — це думка людини, що має деякий досвід модерування/адміністрування форумів. І ось що я скажу: будь-який життєздатний форум спеціалістів певної галузі завжди має непрофільні розділи для спілкування на вільні теми, не обмежені спеціалізацією форуму, і відмова від такої практики виглядає як модераторський непрофесіоналізм. Причина: істоти нашого біологічного виду потребують такого спілкування для побудови соціальних зв'язків, що мають принципове значення для збереження форумної спільноти. Якщо, уявімо, форум не має відведеного місця для «просто поспілкуватися», то користувачі все одно шукатимуть місця для вільного спілкування, з можливими наслідками: заофтоплювання тематичних розділів, або ж, навпаки, перехід користувачів на інші ресурси, де спілкування відбувається без обмежень, і згасання активності на спеціалізованому форумі. Так, мені доводилося спостерігати занепад одного мовного форуму, де модератори вирішили суворо заборонити непрофільне спілкування — в результаті чого все спілкування користувачів цього форуму, у т.ч., на лінгвістичні теми, перетекло в скайп-чат, а форумне спілкування виродилося до рідкісних публікацій окремих кваліфікованих користувачів — тобто, увесь форум за активністю нагадував те, що зараз відбувається в підрозділах «Статті» на Реплейсі.

Справді, в природі існують і життєздатні ресурси, де нема нефахового офтопу. Але там зовсім інший алгоритм формування спільноти: замість того, щоб тримати постійну спільноту старих користувачів, що ходять на форум за звичкою, власники  сайту вкладаються в просування його у пошуковиках — більшість користувачів приходять зі сторінки пошуку, отримують відповідь і йдуть далі. Та й то, тематичне завуження є проблемою навіть для таких ресурсів — яку вирішують, наприклад, створюючи нові й нові тематичні розділи/піддомени, що ми бачимо на прикладі початково програмістського stackoverflow, який розрісся в цілі хащі непрограмістських дочірніх сайтів. Варіант з дочірніми сайтами може працювати на сайтах з високою відвідуваністю, але ми говоримо про український форум, де відвідуваність низька/середня — користувачі не пишуть за день більше, ніж може прочитати одна людина за цей же час, і розведення їх по окремих сайтах знизить цю активність ще більше; крім того, потрібна спільна реєстрація користувачів для всіх дочірніх сайтів, що технічно більш складно.

З іншого боку, розростання непофільних розділів є явищем закономірним, і це варто теж якось обмежувати. З моєї точки зору, для цього достатньо звести всі непрофільні теми до одного-двох розділів і не поглиблювати їх структуру (хоча також існують і приклади форумів, активність на яких намагаються підвищити за рахунок нетематичних розділів, розширюючи їх структуру). Також, мабуть, варто позбутися дублюючих розділів (різниця між розділами «Обговорення» та «Інше» завжди була нечіткою). Також проблемою є конфліктогенні теми назразок політики — їх теж було б варто обмежити, якби тільки ми не були в ситуації, коли «політика зайнялася нами». Можливо, все колополітичне варто перенести в «Тільки для зареєстрованих» і закривати при перших ознаках переходу обговорення в срач. З іншого боку, не бачу причин заганяти в гето, наприклад, музику — її місце в розважальному розділі. Якщо вам на роботі забороняють писати код, паралельно слухаючи музику, то чи не варто з такої роботи звільнитись?

Потім, що слід вважати профільним, а що непрофільним для форуму програмістів? Математика й електроніка традиційно вважаються дотичними до програмування. Але сфера застосування комп'ютерних програм у наш час достатньо широка, і, наприклад, для програміста, що пише бухгалтерські програми, дотичною галуззю буде бухгалтерська справа, для програміста, що пише програми для роботи з людською мовою, дотичною галуззю буде мовознавство, і т.д. Тобто, завужуючи тематику форуму програмістів до виключно програмування, ми зробимо його неефективним для значної частини програмістів. Логічніше було б якраз розвивати активність у тих напрямках, які потенційно можуть бути корисними програмістам, що займаються тією чи іншою прикладною задачею. Теоретично, навіть тема «як познайомитися з дівчиною» може нести інформацію, корисну для програмістів-розробників онлайн-служби знайомств, і для чогось подібного теж можна підшукати місце на форумі.

Подякували: flatliner, leofun012

2 Востаннє редагувалося frz (19.04.2024 19:15:31)

Re: Чи можна говорити не про програмування?

Як на мене, то під питанням лише дійові особи, котрі приходять сюди виключно аби щось прорекламувати і не мають предметного жодного допису в розділах про програмування/айті. А якщо така людина цікавиться хоча би як в своєму бложику виправити щось за допомогою HTML, ну й додатково до цього просить оцінити результат (при цьому це теж реклама) - це вже можна сказати "ну ок".

Програміст поза роботою живе [майже] тим же життям що й інші смертні люди, цікавиться музикою, грає в ігри, часом сідає крутити педалі і таке інше. Таким чином, вважаю що чогось такого як офтоп бути не може, за винятком забороненого законодавством.

Upd: Мені подобається ідея "флудильні", або ж в англомовному сегменті це "water cooler", місце в офісі де можна поговорити під час набирання охолодженої (підігрітої) води.

3 Востаннє редагувалося Tarpan87 (19.04.2024 21:43:59)

Re: Чи можна говорити не про програмування?

Не розумію як можна утриматися від офтопу дотитчного до програмування - в одній компанії блюдуть чистоту єврейської раси, в іншій квітне рускій мір, в третій замовник тракторний генерал, в науковій установі плекають білорасову українську наддержавність, в наукових бібліотеках відбувається негроінтеграція. навколо все таке красиве, що аж в очах рябить.

4

Re: Чи можна говорити не про програмування?

P.Y. написав:

Існує думка, що на форумі програмістів усі теми мають бути про програмування. З чим я не можу погодитись, та й, власне, не погодився б і засновник цього форуму, від якого нам дісталось кілька розділів, призначених суто для спілкування, та деяка кількість започаткованих ним непрограмістських тем.

Глянув.. дійсно, є кілька топіків від самого Replace. Арґумент залізо-бетонний, прийнято до уваги.

P.Y. написав:

Так, я не займаюсь програмуванням професійно, тому не можу сказати як професійний програміст, чи потрібні справжнім програмістам ці всі офтопні теми.

Професійно чи не професійно, це все дуже відносно. Головне що ти цим займаєшся, і цього достатньо. Не встигнеш оглянутися як Пройде зовсім не багато часу як ти опинишся в компанії, перед купою людей, будеш презентувати власний проджект [або замовника, або для замовника, там багато варіантів].

P.Y. написав:

Моя думка — це думка людини, що має деякий досвід модерування/адміністрування форумів.

Файно, +1 модер.

P.Y. написав:

будь-який життєздатний форум спеціалістів певної галузі завжди має непрофільні розділи для спілкування на вільні теми, не обмежені спеціалізацією форуму, і відмова від такої практики виглядає як модераторський непрофесіоналізм.

З останнім фрагментом я поки не згідний, хоча допускаю думку "може я помиляюсь".

P.Y. написав:

Якщо, уявімо, форум не має відведеного місця для «просто поспілкуватися», то користувачі все одно шукатимуть місця для вільного спілкування, з можливими наслідками: заофтоплювання тематичних розділів, ..

Так проблема саме в тому, що топіки для флуду вже є, але деякі користувачі продовжують флудити в тематичних топіках інших користувачів.
Я роблю акцент саме на цьому моменті, є "тема для розмов", яка ніби як виділена для флуду, але деякі користувачі дуже хочуть поділитися зі всітом всякою маячнею, яка програмістам навіть гіпотетично не може бути цікавою. (хотів навести приклади такої маячні, але більшість з них від користувача, який іноді дає корисні повідомленя, і це буде виглядати як наїзд модера на користувача).

P.Y. написав:

.. або ж, навпаки, перехід користувачів на інші ресурси, де спілкування відбувається без обмежень, і згасання активності на спеціалізованому форумі.

Прекрасно, нехай публікують маячню там (не тут), тоді тут буде середовище зприятливе для нових користувачів, яких цікавить саме програмуваня і все що з ним провязано. А якщо { гості або нові користувачі } при переході в "Активні теми", будуть бачити (на цьому форумі) всяку маячню, то вони підуть (з відси), особливо ті, які в даний момент не потребують допомоги, бо вони вже [давно] програмісти.

P.Y. написав:

Так, мені доводилося спостерігати занепад одного мовного форуму, де модератори вирішили суворо заборонити непрофільне спілкування — в результаті чого все спілкування користувачів цього форуму, у т.ч., на лінгвістичні теми, перетекло в скайп-чат, ..

Якщо це той форум шо я подумав, то я вже біжу туди реєструватися. Чому?: бо це буде якісний форум, можливо вже є (я цього не знаю), але в майбутньому точно буде.

P.Y. написав:

.. а форумне спілкування виродилося до рідкісних публікацій окремих кваліфікованих користувачів — тобто, увесь форум за активністю нагадував те, що зараз відбувається в підрозділах «Статті» на Реплейсі.

Тобто там відвідувач форуму отримує рівно те, на що очікує. Це ж добре.

P.Y. написав:

мабуть, варто позбутися дублюючих розділів (різниця між розділами «Обговорення» та «Інше» завжди була нечіткою).

Згідний з тим, що це варто зробити, але тут я цього робити не буду, бо це досить велика зміна, фактично такі дії завершуються видаленям одного з розділів, які творив Replace, і для ForReplace це може виглядати як нищення спадщини. Тож, все шо залишив Replace бережемо стільки, скільки існує цей форум.

P.Y. написав:

Також проблемою є конфліктогенні теми назразок політики — їх теж було б варто обмежити, якби тільки ми не були в ситуації, коли «політика зайнялася нами». Можливо, все колополітичне варто перенести в «Тільки для зареєстрованих» і закривати при перших ознаках переходу обговорення в срач.

+

P.Y. написав:

З іншого боку, не бачу причин заганяти в гето, наприклад, музику — її місце в розважальному розділі. Якщо вам на роботі забороняють писати код, паралельно слухаючи музику, то чи не варто з такої роботи звільнитись?

Над цим маю подумати.

P.Y. написав:

Потім, що слід вважати профільним, а що непрофільним для форуму програмістів? Математика й електроніка традиційно вважаються дотичними до програмування. Але сфера застосування комп'ютерних програм у наш час достатньо широка, і, наприклад, для програміста, що пише бухгалтерські програми, дотичною галуззю буде бухгалтерська справа, для програміста, що пише програми для роботи з людською мовою, дотичною галуззю буде мовознавство, і т.д. Тобто, завужуючи тематику форуму програмістів до виключно програмування, ми зробимо його неефективним для значної частини програмістів. Логічніше було б якраз розвивати активність у тих напрямках, які потенційно можуть бути корисними програмістам, що займаються тією чи іншою прикладною задачею. Теоретично, навіть тема «як познайомитися з дівчиною» може нести інформацію, корисну для програмістів-розробників онлайн-служби знайомств, і для чогось подібного теж можна підшукати місце на форумі.

+
Про потенційно корисні топіки питання не стоїть.

5

Re: Чи можна говорити не про програмування?

leofun01 написав:

Тобто там відвідувач форуму отримує рівно те, на що очікує. Це ж добре.

Там відвідувач заходить раз на рік і бачить майже те ж саме, що й бачив рік тому. Справді, на форумі є деяка кількість фахівців, але й для них публікації на малоактивному форумі — марна трата часу. Ну і при такій відвідуваності вести якісь дискусії чи обговорення на профільні теми майже неможливо — функції майданчику для обговорення форум не виконує.

Коротше, така вузькотематичність може бути продуктивною лише в одному випадку: власники форуму активно вкладаються в його просування в мережі, купують рекламу і т.д., і роблять це постійно. Якщо цього не робиться, то це просто архів текстів, які майже ніхто не читає.

leofun01 написав:

Так проблема саме в тому, що топіки для флуду вже є, але деякі користувачі продовжують флудити в тематичних топіках інших користувачів.

Топіки — це те, що може створювати кожен користувач, і їх не «кілька», а стільки, скільки забажають користувачі. Якщо користувач створює нову тему в розділі, призначеному для вільного спілкування, то логічно, що в цій темі буде вестися вільна розмова, яка від початкової теми може перейти до флуду на пов'язані теми, і це необов'язково є порушенням, що вимагає модераторського втручання. От якщо в профільних розділах розмова про щось фахове скочується в загальний флуд про життя, це вже критично. Ну і якщо користувачеві свербить поговорити про щось для нього важливе в темі, для цього не призначеній, то, можливо, він просто не знайшов теми, призначеної для його питання — в такому разі, треба, щоб тема для цього конкретного питання на форумі була створена, інакше це повторюватиметься. Зливати все в єдиний флудопотік «теми для розмов» марно: якщо там саме обговорюють, приміром, кондиціонери, а користувачеві свербить поговорити про дівчат, то з високою ймовірністю він почне виливати подробиці свого життя не вклинюючись посеред балачки про кондиціонери, а коментуючи програмістську задачку, де в умові фігурують дівчата.

6

Re: Чи можна говорити не про програмування?

Прихований текст

от всравсь, так всравсь. давайте вже перейменуймо форум програмістів у форум блазнів, трутнів і тролів. Бо це ж його велике призначення. Бо всі до єдиного усіма своїми зусиллями роблять його таким.
Великий тренд на зубожіння крокує світом. всі бездарі цієї убогої планети змагаються за звання головного дурня всесвіту, з усіх щілин проголошуючи про власну тупість. Знання? до біса. досвід? до біса. Дивіться, як я каверяю в носі. це ж усім цікаво. Звідки ви взагалі такі недалекі беретеся?
прийшов студентик, попросив програмулю написати... А, гадина, хотів на халяву отримати, то за що ми все життя горбатились. а ну лови бан і тему твою в смітник... і пузико лискуче почухати від блискуче виконаної праці.
От ти, P.Y., коли востаннє тут комусь красиво допоміг? До речі, за такий нік москальський не знаю, чому тебе не забанили. мабуть тому що й решта такі ж або ждуни, або москалі. бо те що тут відбувається, ніяк, окрім москальської диверсії, я не можу пояснити.
цей форум починався як ресурс де можна було отримати допомогу по паскалю і делфі. цим займався реплейс і для цього він цей форум створив.
а зараз тут сидять жирні потвори, що серуть з інших медіасмітників. навіщо? навіщо це терпіти? та чи нормальна доросла людина не знайде тої жалюгідної "новини", що ви як дикі тварини хватаєте і несете сюди?
Лиди вкрай клепку втратили. одягають хлопчиків в платтячка, нав'язують їм тампони, жінки гинуть на фронті, поки чоловіки по європах сидять. НЕ МОЖНА НАВ'ЯЗУВАТИ НЕНОРМАЛЬНЕ, ВИДАЮЧИ ЙОГО ЗА НОРМАЛЬНЕ!!!
Велика війна йде, вона вже на порозі. Блазні і дегенерати перші зорять у ядерному полум'ї. Бо гигикатимуть до останнього.
І буде новий цикл. Але це не точно.

7

Re: Чи можна говорити не про програмування?

для ur_naz
ur_naz написав:

от всравсь, так всравсь. давайте вже перейменуймо форум програмістів у форум блазнів, трутнів і тролів. Бо це ж його велике призначення. Бо всі до єдиного усіма своїми зусиллями роблять його таким.
Великий тренд на зубожіння крокує світом. всі бездарі цієї убогої планети змагаються за звання головного дурня всесвіту, з усіх щілин проголошуючи про власну тупість. Знання? до біса. досвід? до біса. Дивіться, як я каверяю в носі. це ж усім цікаво. Звідки ви взагалі такі недалекі беретеся?
прийшов студентик, попросив програмулю написати... А, гадина, хотів на халяву отримати, то за що ми все життя горбатились. а ну лови бан і тему твою в смітник... і пузико лискуче почухати від блискуче виконаної праці.
От ти, P.Y., коли востаннє тут комусь красиво допоміг? До речі, за такий нік москальський не знаю, чому тебе не забанили. мабуть тому що й решта такі ж або ждуни, або москалі. бо те що тут відбувається, ніяк, окрім москальської диверсії, я не можу пояснити.
цей форум починався як ресурс де можна було отримати допомогу по паскалю і делфі. цим займався реплейс і для цього він цей форум створив.
а зараз тут сидять жирні потвори, що серуть з інших медіасмітників. навіщо? навіщо це терпіти? та чи нормальна доросла людина не знайде тої жалюгідної "новини", що ви як дикі тварини хватаєте і несете сюди?
Лиди вкрай клепку втратили. одягають хлопчиків в платтячка, нав'язують їм тампони, жінки гинуть на фронті, поки чоловіки по європах сидять. НЕ МОЖНА НАВ'ЯЗУВАТИ НЕНОРМАЛЬНЕ, ВИДАЮЧИ ЙОГО ЗА НОРМАЛЬНЕ!!!
Велика війна йде, вона вже на порозі. Блазні і дегенерати перші зорять у ядерному полум'ї. Бо гигикатимуть до останнього.
І буде новий цикл. Але це не точно.

Будь ласка, кажіть лише за себе. Якщо ви блазень, трутень, троль, бездар, гадина, ждун, москаль, жирна потвора, людина, що вкрай клепку втратила, блазень і дегенерат, то це ваші особисті проблеми.

Подякували: leofun01, Tarpan87, flatliner3

8

Re: Чи можна говорити не про програмування?

Ні, нажаль не я. І це єдиний токсичний форум, що я знаю. Бо лише тут дозволено про що завгодно, окрім тематики форуму. Ба більше, говорильня тут у першому рядку, а тематичні гілки десь понизу. Хоча логічно було б зробити навпаки: мови технології і бібліотеки напрямки софт залізо і наостанок тролятник. Всіх все влаштовує. Та навіть модерація тут дебільна. Значить людину блокуємо, а допис за який її заблоковпно, не видаляємо.  Це протилежне тому, що має робити модератор. То в чому я не правий. Звісно складно сприймати такі характеристики. Але чи я не правий? Подивіться перші теми і останні.

9

Re: Чи можна говорити не про програмування?

І що ж ви тут досі робите?

Подякували: Tarpan87, flatliner2

10

Re: Чи можна говорити не про програмування?

Нічогр. Останнім часом я тут не часто

11

Re: Чи можна говорити не про програмування?

Ну то треба самому братися за допомогу іншим, замість нарікати що не допомагають.

12

Re: Чи можна говорити не про програмування?

Це форум українських програмістів, а не українського програмування.

Якщо буде тільки програмування, то я нічого кращого стаковерфлов не бачу і не думаю, що може бути. Я скоріше бачу цей форум, як спільність людей, що мають якісь спільні інтереси пов'язані з програмування і діляться якимось новими ідеями чи пет проектами.

А без обговорення всього на світі це відчуття спільноти не появиться.

Подякували: Tarpan87, P.Y., flatliner3

13

Re: Чи можна говорити не про програмування?

frz написав:

Ну то треба самому братися за допомогу іншим, замість нарікати що не допомагають.

Мені тут не потрібна допомога, та й навряд чи мені тут зможуть допомогти. Для цього є інші форуми.
Про все на світі є твітер. Я там до речі вже з десяток бабищ останнім часом заблокував і не тільки я.
Але на диво програмістського контенту там набагато більше останнім часом. Мабуть алгоритми штучного інтелекту працюють. І ось вам твітер як приклад ідіотського проектування веб-ресурсу, де за замовчуваням тобі подають не те, що тобі цікаво, не те, на що ти підписався, а те, що ідіотські алгоритми вважають тобі цікаво.
От і тут таке: ви своїм інфонепотрібом витіснили те, що цікавить тут багатьох. тому зараз, щоб хоч щось знайти цікаве тут, треба йти у нові повідомлення. я таке не роблю на жодному з форумів.
я вже не кажу, що форум не розвивається і має купу багів

14

Re: Чи можна говорити не про програмування?

Я щоразу йду в нові повідомлення.

15

Re: Чи можна говорити не про програмування?

Тому що контенту нема і юзерів нема. Всіх розлякали політотою, чорнухою, та побутовщиною. Навіть віталік злився, чи заховався. Це окрема тема, але це закономірний результат місцевих традицій.

16

Re: Чи можна говорити не про програмування?

Про політоту — я й сам наполягав на тому, щоб її тут не було. Але якщо вже вона тут є, бо час такий, що вона є скрізь, то це затягує навіть мене. Більше затягує тільки порнографія, але, на жаль, не існує способу законно перетворити український форум програмістів з політичного на порнографічний, а тотальну зачистку політоти, щоб повернути форум до більш-менш програмістського стану, можуть сприйняти під час війни як щось непатріотичне. Хоча колись треба буде це робити.

Про токсичність і студентиків — це саме те, за що я завжди критикував цей форум, відколи він став таким. У цьому питанні ur_naz буквально висловив мою думку. Ну, студентиків прогнали, помагати нема кому. Перемога. Закономірний наслідок — менше приводів говорити про програмування і більше часу для офтопу. Можна заборонити й офтоп, але це лікування не причини, а наслідку.