1

Тема: Металодетектор Tracker 1D3

Надіюсь тут питання по електроніці можна давати.
Спаяв цей металодетектор, і одразу ж з'явилась проблема. Підключаю живлення і він видає такі звуки як трансформатор :D Все провірив, деталі впаяні добре, номінали правильні, все робоче. Прошивка на МК нормальна, МК робоча. Ось відео, як воно працює. При підключенні без котушки воно повинно було запищати і просто замовкнути
а тут якось не так. Під'єднюю котушку - 0 реакції. Все так само. Можливо хтось стикався із таким і знає в чім проблема?

2

Re: Металодетектор Tracker 1D3

Хорошим тоном є - посилання на subj або хоча б схеми тут. А ви змушуєте витрачати свій час форумчан на пошук ще й по "Металодетектор Tracker 1D3" http://cxem.net/metal/Part6/6-12.php.
Ваше відео недоступне, є ж нормальні сервіси - той же ютуб.

Найімовірніші варіанти:
1- ви забули прошити фьюзи або неправильно їх прошили, там робота від зовнішнього кварцу 10 МГц, а по дефолту від заводу робота на внутрішньому RC генераторі.
2- можливо ключовий каскад для бузера відкривається логічним нулем (це достатньо для супербета транзисторiв) з виходу МК - вивернули тріммер R9 вгору до мінімуму. Відв'яжіть трохи від землі - поставте в середнє положення.
3- не бачу ваш монтаж, може ви соплів накидали й з'эднання сполучні довгі, йде наводка
4- перевірити роботу генератора з зовнішньої котушкою L1C1 можна або візуально осцілом переконатися в наявності генерації, або по зміні струму споживання в розриві (+) харчування і R3.

3

Re: Металодетектор Tracker 1D3

Будь ласка, ось відео на "нормальному сервісі" https://youtu.be/YVOJz5cDt4s
З платою все добре. Мільйон раз перевіряв сам, і крім мене ще 3 людей. Все вірно. Єдине, що не так - МК. В статті кажуть брати ATtiny 2313-20PU, а я взяв ATtiny 2313 A-PU. Тільки тепер дізнався що у них частоти різні

4 Востаннє редагувалося raxp (12.09.2015 17:15:09)

Re: Металодетектор Tracker 1D3

Богдан, судячи з відео явно наводка фону змінного струму. Підтверджую.

1- шунтуюча керамічна ємність 0.1 мкФ повинна бути розташована максимально близько до плюсового піна (20) МК і далі на землю, по друку вона казна де. Це може призводити до самозбудження і непрацездатності теж.
2- на відео не відображена робота при підключеному контурі пошукової котушки. Власне, сам контур теж вiдсутнiй. Після перевірки живлення наступний пункт - це перевірка роботи генератора (на Q1/Q2) з нею. Цього не зроблено.
3- довжина проводів живлення за кадром, настійно рекомендую надіти максимально близько до плати на них кiльце з завадопригнічующого фериту, з під моніторного шнурка наприклад. Принцип дії такого фериту полягає в тому, що для ВЧ складових він являє собою активний опір і всі перешкоди переходять в тепло. В принципі підійде і будь-яке інше феритове кільце з  біфілярним намотуванням проводiв живлення скрiзь них (просто берете обидва проводи та пропускаэте скрiз кiльце раз 5-10).
4- за схемою стоїть лінійний регульований стабілізатор з розрахунковим виходом на 3 В. Контролювали ви напругу на його виході або на в.20 МК?
5- ви проігнорували моє запитання щодо фьюз.
6- звертаю вашу увагу, що конденсатори, керамічні теж, мають властивість втрачати ємність.

В статті кажуть брати ATtiny 2313-20PU, а я взявши ATtiny 2313 A-PU. Тільки тепер дізнався что у них частоти Різні

раніше, до появи серії А, було так: при харчуванні до 3В - робота 4МГц, до 4.5 - 10МГц, вище і до 5.5В - 20МГц.

Версії A працюють у всьому діапазоні напруг 1.8-5.5 В і тактової частоти, який раніше перекривався попередніми без букв і L/V-версіями. Однак, якщо всі попередні варіанти і пропозиції виконані по пунктах, то варто було б спробувати підняти напругу живлення (збільшенням R7 або заміною КРЕН-ки на 78L05).