1

Тема: Відкладання на потім, недостатня мотивація

Думаю через проблему "недостатньої мотивації" породжується проблема "відкладання актуальних задач на потім".

Судячи із інтернетів, з цією проблемою стикаються дуже-дуже багато народу. Здавалось би тут все зрозуміло - шукай як себе мотивувати, і ти вирішиш свою проблему. Але теорія цієї проблеми не є простою, а на практиці "шукай як себе мотивувати" стає непідйомною задачою.

Конкретний приклад.
У мене на часі вивчення перспективних технологій і на їх основі доведення до логічного завершення альфа-версії hub.org.ua. Але за півтора року... я десь там писав що в мене 70-90% йде на проектування свого проекту - насправді там нецільова трата часу займає точно більше половини часу.

Знайшов для себе мотивацію у вигляді "ці технології мене цікавлять, цей набір технологій буде користуватись попитом на ринку праці, за це платять хороші гроші". Чого ще більше треба для проф-мотивації?

Думаю Master_Sergius має рацію, коли говорить про "все на світі вивчити не можна", це також може бути складовою проблеми відволікання від актуальних задач, бо непідйомні задачі є самим ефективним демотиватором.

Все це я знаю, але вивчення TypeScript (найактуальнішої задачі) в мене займає хвилин 15 на день, решта - все що завгодно, але не те що треба =).

Помітив що розгадування задачок для гри в шахи мене часто захоплює. Що там є, чого немає в справді актуальних задачах? Мабуть чіткість умов задачі, та відносна короткочасність гри, після якої буде видно результат.

Напрошується висновок: дроблення однієї великої задачі на підзадачі - ось чого ще не вистачає для мотивації. На перший погляд все просто... але "як цей сахарок розсипати рівномірно по всьому проекту?"

Ну і опитування серед форумців з цього приводу.

Подякували: leofun01, Анатолій, Master_Sergius3

2

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

Ця проблема є від самого народження. От в школі мені ніколи не було цікаво, шо там бельмечуть вчителі, а було цікаво пограти в іграшки не приставці. А от зараз мені не цікаві іграшки, а цікаво вивчати математику.
Питання - чому?

Один факт у нас точно є. Коли я грав в іграшки - я отримував задоволення. Коли я сидів на уроках - я не отримував задоволення.
Але що саме формує цікавіть до чогось там? От якщо просто переглядати пропозиції зайнятись чимось, то що каже моєму мозку - "ось це цікаво!" і "ось це нудне" ?

Майбуть, якщо дати відповіді на ці питання, то буде простіше мотивувати себе робити щось.

Подякували: leofun01, Анатолій2

3

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

Напевно в кожного є така проблема як недостатня зосередженість на справі, я собі був записав декілька порад і ніби ніби намагаюсь їх дотримуватись, але все рівно достатньо часу нажаль проходить мимо

1. Не переймайтесь лишніми справами.

Все в цьому світі можна розподілити на корисне та "сміття". Балачки, плітки, зволікання - все це марна трата часу. Якщо маєте бажання отримати результат, варто переходити до активних дій.
2. Записуйте думки та ідеї.

В людей така ж память як і в компютерів. Людська "оперативка" зберігає в собі важливу інформацію, проте недовго. Обєм вашої памяті обмежений. Коли вона перевантажена, то більш давня інформація видаляється, щоб звільнити ресурси для нової. Щоб розвантажити память, записуйте ваші думки в записник, - це також збільшує продуктивність вашого мозку. Навіть, якщо ви все ж не повернетесь до вашої ідеї, воно того варте.
3. Кажіть "- Ні!".

Коли розмова йде про роботу, кажіть "- Ні!" для всього, що не відноситься до ваших цілей та цінностей. Ми живемо в еру достатку - можливостей вистачає завжди. Не варто витрачати час на дрібнички, що вас мало турбують.
4. Відпочивайте кожні 5 хвилин через кожні 30-45 хвилин.

Потягніться, випийте води, пройдіться до кухні та назад. Головне зробіть невеличкий відпочинок від роботи хоча б на трішки. Коли ви повернетесь до столу, у вас можуть зявитись нові ідеї. Або навпаки, подумаєте "Та що ж я таке роблю!" та покинете справу, перш ніж витратите на неї власний час.
5. Звільніть все, що вас відволікає

Силу волі досить часто переоцінюють. Якщо вас щось відволікає, - усуньте це. Не сподівайтесь, що у вас є імунітет від відволікаючих факторів,- буде краще прибрати ці фактори.
6. Тримайтесь подалі від безладу.

Безлад в житті = безлад в мізках. З безладом в мізках жити не вийде. Простота в роботі - кращий варіант. Стіл, ноутбук, блокнот. Мінімалізм рулить. Можна обійтись без декору.
7. Зосередтесь на одній справі.

Якщо у вас є справи, що повторюються, спробуйте за можливістю виконати їх якнайбільше за один день.
8. Зменшіть обєм інформації.

Не варто читати 5 000 статей про продуктивність. Якщо знайшли корисну інформацію, - скористайтесь нею. Не шукайте більше. Більше - не завжди краще. Ви зможете її опрацювати, та справа не в цьому. Перестаньте споживати - розпочинайте створювати.
9. Складіть розпорядок.

Рішення стомлюють мозок. Розпорядок рівномірно розподіляє час та ваші зусилля тим самим підвищуючи продуктивність. Розпорядок - це ефективно. Користуйтесь цим.
10. Багатозадачність погано.

Коли ви робите декілька справ одночасно, ну наприклад, пишете повідомлення другу, відправляєте емейл, переглядаєте стрічку Фейсбук, знаходячись на зустрічі, - ви переключаєтесь між контентом. За даними дослідження, на те, щоб знову включитись в роботу, після того, як вас щось відволікло, необхідно біля 25 хвилин! Це марна витрата дорогоцінного часу.
11. Перевіряйте повідомлення два рази на день.

Дехто може отримувати задоволення від приємного спілкування, справа в дозі дофаміну, що викликає приємні відчуття та сприяє залежності. Проте хоча він викликає збудження, він так само й виснажує, тому варто контролювати кількість приємного дофаміну :)
12. Не користуйтесь смартфоном перший час вашого дня.

Перша година вашого дня продуктивна, тому краще присвятіть цей час планування вашого дня, перегляньте корисну книжку, чи просто проведіть сніданок з насолодою.
13. Сплануйте наступний день.

Кожного вечору, перед тим, як лягати спати, сплануйте основні задачі на наступний день. Тоді слідуючий ранок буде більш сконцентрованим, а день більш продуктивним.
14. Намагайтесь мінімізувати час на роздуми.

Коли люди кажуть, що вони роздумують, буває, що вони більше хвилюються, ніж приймають рішення. Не роздумуйте довго, просто зробіть та спостерігайте що буде. Якщо ж вам сподобаються наслідки прийнятого рішення - продовжуйте, в іншому випадку зробіть щось інше.
15. Робіть фізичні вправи.

В житті визначними справами є лише декілька справ: їжа, вода, житло, людські відносини та фізичні навантаження. Науковці стверджують, що регулярні вправи роблять вас щасливішими, розумнішими та енергічнішими.
16. Частіше посміхайтесь.

Сміх нейтралізує стрес. Якщо вам необхідно бути продуктивними - посміхайтесь. Так що піднімайте куточки вашого роту доверху :)
17. Обмежте зустрічі.

Досить часто буває що в групі людей практикують колективні зустрічі. Визначіться, а вам насправді там необхідно бути, це корисно вам? Якщо ні, - не витрачайте час.
18. Спитайте в себе це насправді важливо?

Задайте це питання собі, кожного разу перед новою життєвою подією. Може так статись, що відповідь негативна, - тоді навіщо витрачати час не те, що непотрібне для вас.
19. Якщо у вас тяжкий день - натисніть "Reset"

Все ж сталась прикра неприємність, хтось насваривсь на вас, shit happens - що ж буває,.. всі ми люди, та трапляються помилки. Не варто перейматись з цього приводу. Побудьте на одинці з собою, помедитуйте, послухайте музику або просто зробіть прогулянку. Пізніше спробуйте повернутись до справи - не дозволяйте дню марно пройти.
20. Працюйте.

Подякували: 0xDADA11C7, tim2

4

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

У мене усе сильно залежить від того, на скільки цікавим є те, чим я займаюся. Якщо це щось дійсно цікаве, то можу навіть обід пропустити і не помітити, а якщо щось нудне, то дуже важко примусити себе працювати. У таких випадках я намагаюся одразу після приходу на роботу почати займатися роботою, а потім уже інколи роблю перерви на усілякі форуми та соціалки.

Подякували: leofun011

5

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

для "відкладання напотім" зараз викоистовують слово прокрастинація

Подякували: Nick99561

6

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

В теорії, можна будь-який проект розбити на малесенькі шматочки, щоб щоразу ставити галочу, що цей шматочок зробив і одразу стає приємно, певне відчуття завершеності, хоча до кінця ще довго. Але... На мою думку, основна проблема (принаймні моя) в тому, що більшість роботи - нецікава. Коли робиш щось цікаве, то забуваєш про все на світі. Але часто й тут наступає певне розчарування, коли це цікаве - це досить складний та довготривалий проект, і кінця-краю не видно. Тоді знову починається "відкладання" (або так, прокрастинація).
Рішення можна знайти і в даному випадку, але відкладу цей пошук на завтра :)

7

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

Master_Sergius написав:

В теорії, можна будь-який проект розбити на малесенькі шматочки, щоб щоразу ставити галочу, що цей шматочок зробив і одразу стає приємно, певне відчуття завершеності, хоча до кінця ще довго. Але... На мою думку, основна проблема (принаймні моя) в тому, що більшість роботи - нецікава. Коли робиш щось цікаве, то забуваєш про все на світі. Але часто й тут наступає певне розчарування, коли це цікаве - це досить складний та довготривалий проект, і кінця-краю не видно. Тоді знову починається "відкладання" (або так, прокрастинація).
Рішення можна знайти і в даному випадку, але відкладу цей пошук на завтра :)

Можна так захопитися поділом на шматочки, що поділ і ставлення відміток займатиме більше часу ніж виконання тих шматочків..

8

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

Швидше за все проблема в тому, що в працівників різні погляди на роботу з роботодавцями. Коли роботодавцю краще заробити гроші на продукті, то працівнику подорожче продати свій час. Для себе вирішив тим, що випросив джуніора(хоча просив 3-х) на якого скидаю те що просте і мені не цікаве.

9

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

tim написав:

для "відкладання напотім" зараз викоистовують слово прокрастинація

Аха, і ділові зустрічі називають мітінгами. Треба таки хоч помірний супротив робити суржику.

Подякували: Torbins1

10

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

я замітив, в мене мотивація одна, приїжає директор і виписує не премію і робота йде великими кроками

11

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

Коли в мене увага вже зовсім "їде", я перемикаюся на гру, відпочиваю, а потім знову все ок. Треба робити перерви.

Подякували: reverse25001

12

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

Vo_Vik написав:

Швидше за все проблема в тому, що в працівників різні погляди на роботу з роботодавцями. Коли роботодавцю краще заробити гроші на продукті, то працівнику подорожче продати свій час. Для себе вирішив тим, що випросив джуніора(хоча просив 3-х) на якого скидаю те що просте і мені не цікаве.

один джунік це добре, а три - ще краще :)

13

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

Пояснити джунові, що і як робити, виходить не довше, ніж зробити це самому?

14

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

P.Y. написав:

Пояснити джунові, що і як робити, виходить не довше, ніж зробити це самому?

на початках довше, але потім, особливо, якщо джунік здібний, і швидко схоплює, можна довіряти більше, і самому просто ліньки за щось братися, коли є джуніки, яким можна передати завдання

15

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

P.Y. написав:

Пояснити джунові, що і як робити, виходить не довше, ніж зробити це самому?

на початках довше, але потім, особливо, якщо джунік здібний, і швидко схоплює, можна довіряти більше, і самому просто ліньки за щось братися, коли є джуніки, яким можна передати завдання

Подякували: leofun011

16

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

Сьогодні вже місяць як у мене триває вимушена, незапланована пауза в плані доступу до інтернет, та в навчанні. Хочу сказати, що ця пауза позитивно вплинула на мою проблему "відкладання на потім", захотілось продовжити освоювати запланований стек технологій, маю ідеї як знову не набити оскому, щоб знову не було "рецидива".

Отже, в чому я тепер бачу можливе вирішення проблеми:
1. Дозволяти собі не робити таких справ, в яких є багато рутини, та в яких є велика ймовірність загрузнути (маю дуже багато різних ідей, раніше намагався їх усі потрохи реалізовувати, але бачу що "топлюсь в них").
2. Дозволити собі вивчати основний предмет (в моєму випадку - це Angular 2), а супутні предмети (TypeScript, JavaScript...) вивчати по мірі необхідності.

17

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

Після останнього повідомлення, для себе визначив приблизно наступні стратегії:

- розбавляти рутину чимось цікавим, але не стороннім
- дробити великі задачі на підзадачі, щоб прогрес по поточним справам був помітним
- не робити всі справи одразу, вибирати серед них найпріоритетніші та найцікавіші (в цьому процесі не оминати справді необхідних речей).

Ці стратегії дали свій позитивний результат: виходить досить рідко заходити на ДОУ, фейсбук... та й навіть на lichess.org (хоча я й вважаю шахи корисним заняттям), став помітним прогрес в освоєнні Restify, TypeScript.

Подякували: leofun011

18 Востаннє редагувалося Юра_Максименко (08.09.2016 12:39:05)

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

Особливо я з малечку доволі впертий. Будь які невдачі мене злять, стимулюють, те що я забажав, задумав, я надзвичайно вперто досягаю. Ще бабця казала мов ,,якщо вже щось надумав, йому хоч кіл на голові чеши,, , тобто так і казала, що це значить я не знаю, просто такий набір слів.

Я і в спорті, і в справі дуже, майже надзвичайно впертий. Я можу щось відкласти, але потім, через деякий час, повертаюся, і виходить вже краще.
Все не так так з  не моїми задумами і бажаннями, наприклад вчитися. На уроках я дуркую, не можу утримуватися від будь-яких смішних жартів.

19 Востаннє редагувалося ktretyak (08.09.2016 12:46:52)

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

йому хоч кіл на голові чеши,, , тобто так і казала, що це значить я не знаю, просто такий набір слів.

Кіл на голові теши, а не чеши. Тесати кіл - означає заточувати кінець палиці, як правило, сокирою. Палицю ставлять на опору, а сокирою її зарубують (тешуть). Я думаю зрозуміло вже що за опору можна вибрати й чиюсь вперту голову =)

Впертість - далеко не однозначна риса. Люди можуть стояти на своєму, хоча це часто не розумно чи й навіть тупо...

20

Re: Відкладання на потім, недостатня мотивація

Ось натрапив на чудову статтю (англійською мовою), складається з двох частин:
http://www.wisdomination.com/screw-moti … iscipline/
У першій частині, що за даним посиланням - теорія, яка розказує, що "в попу мотивацію, потрібна дисципліна", далі там є перехід на другу частину - практика. І, здається, ця штука дієва, принаймні, Я такі ж дитячі кроки застосовував для робіння зарядки щодня.
Правда, є ще одна річ, котра заважає себе дисциплінувати нормально, але це вже інша історія.

Подякували: Nick99561