Тема: Аномальні зони електромагнітних полів?

Я далеко не радіотехнік і не електронік, та й навіть не уявляю як там електрони бігають по електропровідниках, а тим паче як літають у повітрі. Отже, прошу прояснити на пальцях наступну ситуацію.

Віднедавна ходжу на роботу і з роботи з блютус-навушниками,  підключив до смартфона і слухаю пісеньки. Бувало, що звук йшов ривками, зникав чи ще щось таке. Ну, спочатку спихував це на сам смартфон, адже він старенький і його й без того ковбасить. Згодом помітив, що ці обриви звуку відбуваються лише тоді, коли я проходжу одні й ті ж місця. І поки виявив 2 таких місця і Я вже знаю, що ось оце зараз буде знов обриватися звук і воно дійсно так є. Ну ладно би це просто мобільний звязок чи ше шось таке. Але це ж просто блютус з'єднання між двома пристроями, які знаходяться на відстані до півметра одне від одного. Що тут не так?

2 Востаннє редагувалося ADR (08.07.2016 11:15:41)

Re: Аномальні зони електромагнітних полів?

Очевидно, що є якийсь шум у тому діапазоні. Подивіться, чи "падає" також Wi-Fi. Він у схожій смузі частот.

Можете поставити програму, яка малює красиві графіки із рівнями сигналу різних пристроїв. Ну це, якщо припустити, що в тому місці багато блютус чи wifi пристроїв.
А може й не вийде щось побачити:

Технологія Bluetooth працює за принципом FHSS (англ. Frequency-hopping spread spectrum). Коротко це можна пояснити так: передавач розбиває дані на пакети і передає їх за псевдовипадковим алгоритмом стрибкоподібної перебудови частоти(1600 разів в секунду), або шаблоном (pattern), складеному з 79 підчастот. «Зрозуміти» один одного можуть тільки ті пристрої, які налаштовані на один і той самий шаблон передачі — для сторонніх приладів передана інформація буде звичайним шумом.

Подякували: Torbins, leofun01, adonis6294573

3

Re: Аномальні зони електромагнітних полів?

Ох, це ж треба знову "сідати за парту"

4 Востаннє редагувалося Torbins (08.07.2016 11:52:44)

Re: Аномальні зони електромагнітних полів?

Згоден з ADR, щось у тих місцях створює радіо-перешкоди. Саме тому й кажуть, що дроти завжди кращі за радіо.
До речі, можете походити у тих місцях зі звичайним радіоприймачем. Налаштуйте його на найближчі до 2.4 ГГц частоти, і подивіться, чи не почне він там сильно шуміти.

Подякували: leofun011

5

Re: Аномальні зони електромагнітних полів?

зі звичайним радіоприймачем
...
Налаштуйте його на найближчі до 2.4 ГГц частоти

:) навiть не кожен спецiалiзований сканер тягне до 1ГГц. Навiть SDR з DVB-T тюнера втикнутий у смарт не потягне (RTL2832 до 1700/1800 МГц). А перешкода на нижніх ДХ, СХ, КВ ділянках від промислового обладнання хоч і може розтягнутися до частот УКХ, але не до гігагерц ж, та й магнетроном теж навряд-чи хтось стане спеціально фонити в один і той же час.

Завада точно у 2.4 ГГц (бо BT), тому або Covera та нетбук або Wi-Fi Analyzer (там э опцiя дати направлення на точку) пiд Android-смарт, якщо це потужна точка доступу або усiлок горе-покупця. Ще завади може створювати радiоклава (десятки метрiв), теж на 2.4 ГГц э, але канал аналоговий, та навiть USB3.0 iнтерфейс (останні варіації на тему відсутності вказівки де це ви ходите).

p.s.: звичайно справжню ситуацію покаже тільки спектроаналізатор на ці частоти, у R&S є, за пару кілоєвро  :D

6

Re: Аномальні зони електромагнітних полів?

Можливо, погано екранований пристрій блютус.

7

Re: Аномальні зони електромагнітних полів?

...йому як раз не потрібно бути екранованим.

http://2.bp.blogspot.com/-SP0uT46XbOk/VSelKxiWXOI/AAAAAAAABC8/jw0aAQWm-mc/s1600/2.JPG

Подякували: quez, leofun012

8

Re: Аномальні зони електромагнітних полів?

Можливо, ваша правда, я не дипломований спеціаліст по даних пристроях. В мене була схожа ситуація із колонками для компа, також ловив місцеву радіостанцію та імпульси від різних роутерів, мабуть, корпусом транзистора, адже антени немає на них.

Подякували: adonis6294571

9 Востаннє редагувалося raxp (09.07.2016 15:28:27)

Re: Аномальні зони електромагнітних полів?

...ваші колонки ловили РС і будь-які перешкоди за рахунок довгих вхідних ланцюгів з поганим екрануванням (рідке обплетення), які ставали приймальною антеною для місцевої потужної СВ станції і відсутності заземлення БЖ комп'ютера. Імпульсні перешкоди від імпульсних джерел живлення роутерів мають широкий спектр, здатний проникати по ланцюгах харчування і вхідних ланцюгах аудіошнурів. Дальність їх дії не більше метра.

Подякували: sasha276, adonis6294572