1

Тема: Не вантажиться Linux

Вітаю!

Вирішив я поставити linux(elementary os) поряд з win 10. Від D диску відділив 50 гб і не розмічав. Далі загрузився з флешки і на етапі вибору типу установки - вибрав, так як і казали в мануалі, варіант ручками розмічати де який диск - http://losst.ru/wp-content/uploads/2016 … inux17.png
Далі розбив з нерозміченої області розділ 50 гб з файловою системою ext4. І ще установшик попросив створити розділ не менше 1 мб для "резервної памяті BIOS" (щось таке, якщо не помиляюсь) - створив 10мб. Ну і далі як завжди... Віконечко, що система встановлена, перезавантажте комп. Перезавантажую, і... завантажився windows. Мало б бути можливість вибрати з якої системи вантажитися, чи не так?

Хочу спробувати linux як основну ОС, але вінд нехай буде. Можливо зробити щоб по дефолту - Linux, а не вінда? Або хоча б можливість вибору яку вантажити.

2

Re: Не вантажиться Linux

Grub?

3

Re: Не вантажиться Linux

ок як його встановити, якщо не можу завантажити linux?

4

Re: Не вантажиться Linux

Зазвичай user-friendly дистрибутиви на зразок Ubuntu встановлюють його за замовчуванням, у випадку ж коли лінукс не вантажиться - варто скористатись Live-версією будь-якого дистрибутива

5 Востаннє редагувалося Q-bart (08.10.2016 19:50:29)

Re: Не вантажиться Linux

Поставив по новому

http://image.prntscr.com/image/bc5f3c90eec64cd7a2c40911eceda3aa.jpg
все так само...

grub точно поставився, бо при встановленні писало, що встановлює grub, шукає чи є інші OS, помилок здається не було

6

Re: Не вантажиться Linux

думаю все пороблено за secure boot

7

Re: Не вантажиться Linux

reverse2500 написав:

думаю все пороблено за secure boot

здається. Якщо зайти в boot menu то першим пунктом стоїть "windows бла-бла-бла", а grub взагалі нема

+ http://geekkies.in.ua/linux/vosstanovle … ndows.html - зробив відновлення grub, як тут пишуть - не допомогло

8

Re: Не вантажиться Linux

Якщо у вас UEFI, то диск має бути GPT з системним розділом для завантажувачів. Якщо у вас древній БІОС, то додайте Груб в завантажувач вінди через EasyBCD. З того Груба зможете ланцюжком грузити убунтівський або саму Убунту. Ну або скачайте BootIce і наведіть порядок з MBR та активним розділом.

9

Re: Не вантажиться Linux

@Torbins, UEFI. Тож що я маю зробити?

10

Re: Не вантажиться Linux

Ось читайте

Подякували: leofun01, Torbins2

11 Востаннє редагувалося Torbins (10.10.2016 12:54:31)

Re: Не вантажиться Linux

Q-bart
За допомогою Gparted сконвертуйте диск в GPT. Потім створіть на ньому розділ "EFI" на 200Мб з файловою системою FAT32 і флагом esp:
https://forum.manjaro.org/uploads/default/original/2X/2/20e0ea58eece3cf710fd2ab8b2ee4eaca7638aab.png
Загрузіться з оригінального диску вінди тієї ж версії, яка стоїть у вас, та оберіть відновлення завантаження. Перевстановлювати вінду не обов'язково. З лінуксом аналогічно, треба з під лайва вручну поставити груб. Хоча якщо у вас Лінукс іще не налаштований, то простіше перевстановити.
Після цього у вас на розділі "EFI" буде два завантажувачі: один віндовий, і другий - Груб. Переключатися між ними можна буде в налаштуваннях UEFI, або натискаючи спеціальну клавішу під час завантаження компа.

Подякували: leofun011