1

Тема: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

Продовжу тему, бо сам міркую над цим питанням.
Мені 27 років, закінчив перший курс  інституту по напряму "системне програмування". Раніше багато мов пробував вивчать, колись навіть вдалось сайт створити за допомогою php, зараз я зупинився на C++(він мені більше подобається), у вільний час інколи программую мікроконтроллери  atmega, arduino нещодавно пробував з stm32 працювати(поки не дуже успішно через знання англійської). Дивився вакансії програмістів і розумію що те чим я весь час займався, якась дитяча забавка, і що по суті справи я нічого толком і не знаю. Зараз я стою перед вибором залізо та контролери чи десктоп чи веб. Що обрати, що вчити, як правильно розвиватись, чи не пізно я почав здобувати вищу освіту в цій сфері? Хочеться не просто штани 4,5 року протерти, а щоб потім влаштуватись на роботу, не так важливо де і за скільки, важливо саме програмістом.

2

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

Почну з того що освіту ви не здобудете у вашому бурситеті. Я маю досвід роботи з дестопом, вебом та системним кодингом - малварею та мікроконтролерами, навіть 1С кодив та ігри.

Подякували: cheappi3861

3

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

не заперечую що освіта у нас не найкраща, проте краще коли вона є, ніж коли її немає. По крайній мірі я програмування та алгоритми не купляв і купувати не буду. Що б ви мені порадили? Мені здається що це не перспективний шлях, проте душа лежить до чогось такого як, процесори, драйвера, контролери, електроніка, хоча десктоп теж цікавий, але якщо щось графічне наприклад ігри то навряд чи таке потягну. Взагалі з чим реально має справу програміст на роботі, ось наприклад контролери або прикладна программа, кожен пише окремі модулі або один і все сам? Що можуть доручити программісту С++ який тільки розпочав свою кар'еру? Які до нього можуть бути вимоги?

4

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

2andnot написав:

не заперечую що освіта у нас не найкраща, проте краще коли вона є, ніж коли її немає.

Кому краще? Вашим батькам чи вам чи вашому роботодавцю? Оце "не заперечую" -- це самонавіювання, відмовка для вас що ви все в принципі робите правильно, але чогось не вистачає. Не буде в вас вищої освіти, себто системних фахових знань. Можете зараз відписатися по знанню математики тут, якщо мені не вірите. Цю освіту можна розглядати як курси з програмуваня, але навіщо городи городити -- якщо потрібні курси то і йти варто на курси, а не до цих ницих голодних тварин, які проїдають бюджетні гроші.

відео в тему, з кажною хвилиною накал пристрастей зростає

Що б ви мені порадили? Мені здається що це не перспективний шлях, проте душа лежить до чогось такого як, процесори, драйвера, контролери, електроніка, хоча десктоп теж цікавий, але якщо щось графічне наприклад ігри то навряд чи таке потягну. Взагалі з чим реально має справу програміст на роботі, ось наприклад контролери або прикладна программа, кожен пише окремі модулі або один і все сам? Що можуть доручити программісту С++ який тільки розпочав свою кар'еру? Які до нього можуть бути вимоги?

Цей шлях перспективний, тільки перспектива відкривається з того моменту, коли ви вже побували на нижчих щаблях (веб-кодинг, адміністрування, математика, фізика, електроніка) -- можна не скрізь, але системного програмування в вакуумі не існує. Про С++ на найближчі 3 роки забудьте, якщо дуже кортить саме системним програмуванням займатися то читайте Таненбаума "Операційні системи" та штудіюйте чисті ся у вільний час. Що вам знадобиться в будь-якому разі -- основи HTML & CSS & JS, можна ще PHP, різні формати даних - JSON, XML, система контролю версій GIT, мова розмітки Маркдавун, shell від лінукса й взагалі командний рядок, основи SQL. Веб цих знань ви не кодер, а інвалід недосвідчений користувач, який навіть компілера не запустить.

Подякували: 2andnot1

5 Востаннє редагувалося 2andnot (02.06.2017 19:48:37)

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

читайте Таненбаума "Операційні системи" та штудіюйте чисті ся

за це дякую, корисна буде інформація, Сі трохи знаю, з них починав, та чим Сі краще за С++?


Кому краще? Вашим батькам чи вам чи вашому роботодавцю?

це моє рішення, батьки були проти, в мене освіта ПТУ слюсар 3 розряду, зазвичай роботодавці воротили носом коли бачили що в мене вишки нема і зовсім розвертали мене на 180 градусів коли бачили що слюсар за фахом. я тоді питався влаштуватись на контент-менеджера(розміщувати інфу про товари(їжа, ліки, інструмент) та інколи робити корегування HTML та CSS), на той момент знання HTML CSS були на достатньому рівні щоб робити елементарну верстку, тим паче що ще знав php(на базовому рівні) та трохи javascript. Вони зазвичай навіть не питали що я знаю та що вмію, "так, що тут у нас? Слюсар? ПТУ? так чого ж ви до нашої компанії завітали? ваше місце на заводі за верстаком"


Можете зараз відписатися по знанню математики

я не приховую, я її не знаю. знаю на рівні 5-6 класс. Але ж це не означає що я залишусь на такому рівні знань, я її вивчаю самостійно.

Подякували: 0xDADA11C71

6

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

поки не дуже успішно через НЕ знання англійської

Що обрати, що вчити, як правильно розвиватись,

Ви ж самі і дали відповідь.
якщо не знаєш, яку мову вчити  - вчи англійську (с) не моє

чи не пізно я почав здобувати вищу освіту в цій сфері?

не пізно.
але здобувайте не вищу освіту(це якась медаль чи відзнака чи що?), а - знання,  вміння , розуміння.

10 000 годин праці  щоб стати хорошим спеціалістом.

Подякували: Torbins1

7

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

якщо вибирете залізо то можете влаштуватись на ремонт і створення CNC станків, лазерних чи плазмових, люба галузь прибуткова, зараз навіть шилди для ардуіно є з мережею, тому навіть зараз веб і залізо сумісне між собою, мій ESP8266 доказує це.

8

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

Я з вами відвертий, тому прошу не ображатися на мене і готвий залюбки допомогти порадами і прикладами инших людей, тому викладаю емоційно і стисло.

за це дякую, корисна буде інформація, Сі трохи знаю, з них починав, та чим Сі краще за С++?

Меншим обсягом стандартів. Якщо дуже спрощено, то чисті ся це підмножина плюсів, особисто мені плюси не подобаються, але це діло смаку, а у вашому випадку це просто безглуздо. Більшість системних програм, особливо ядра та драйвери, написано саме чистими сями.

я не приховую, я її не знаю. знаю на рівні 5-6 класс. Але ж це не означає що я залишусь на такому рівні знань, я її вивчаю самостійно.

Скажу відверто, ви обрали погану стратегію, можливо до якої вас змушують прикладом москаліє оточення, але дотримуватися її все одно не діло - підвищення ставок. Якщо не припините, то помрете загнаною твариною.

це моє рішення, батьки були проти, в мене освіта ПТУ слюсар 3 розряду, зазвичай роботодавці воротили носом коли бачили що в мене вишки нема і зовсім розвертали мене на 180 градусів коли бачили що слюсар за фахом. я тоді питався влаштуватись на контент-менеджера

Ви маєте забути про цих "работодавців" як про страшний сон, поки ви "вчитеся" в бурситеті, наш 12-річний користувач справді здобуває освіту, а інше малятко також успішно протестувало форум на XSS вразливість -- ost.bregin2014 та /кіт\. До того ж контент менеджер це здебільшого жіноча робота, як не крути -- там технологій мало, одна соціальна взаємодія. До того ж перше працевлаштування завжди складне, а в вас, мабуть, досвіду не було навіть роботи на волонтерських засадах, бо всі скрізь жлоби (ви ж не лох щоби безкоштовно працювати, чи не так?) й їсти дуже хочеться. Окрім того, вангую що батьки казали щоби ви йшли до людей працювати, а не ото в інтереті сиділи, десь словами "Іди до людей - там тебе навчать і підкажуть, у люди виб'єшся". Весела читанка в тему.

9

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

Незовсім згоден щодо повної непотрібності в/о для програміста. Так, більшість вам тут скаже, що ніхто ніколи в їхньому житті на той диплом ні разу не глянув. Справді, роботодавець, приймаючи працівника на роботу, дивиться, в першу чергу, на його попередній досвід роботи за фахом. Складніше, коли такого досвіду нема — тоді вже звертають увагу на всі решту деталей, роботодавцеві потрібен хоч якийсь аргумент, що оця людина з вулиці справді впорається з роботою. Диплом може бути таким аргументом (чи просто факт, що людина навчається на старших курсах і щось трохи програмувала в універі на лабах), але на першу роботу влаштовуватися завжди важко — будь-який програміст з роком-двома комерційного досвіду завідомо має перевагу перед вами. В принципі, це ж стосується комп'ютерних курсів (не всі з яких однаково круті, хоча як джерело актуальних фахових знань вони справді часто виграють перед в/о, де при більшому навантаженні акцент робиться на загальній перевірці студента на здатність вчитися).

Альтернатива освіті (чи доповнення до неї) — свої власні розробки. Наприклад, для веб-розробників та дизайнерів має значення портфоліо — тобто, зразки попередніх робіт (які, до речі, необов'язково мають бути комерційними — це може бути й якісно зроблений навчальний проект, чи, там, веб-сторінка для друга). Аналогічним чином, програміст може писати щось для себе й викласти потім на github'і — якщо його проект достатньо крутий, його буде не соромно згадати в своєму резюме.

Ще можливий третій шлях — поступово перекваліфікуватися з однієї спеціальності на іншу безпосередньо на своєму робочому місці (наприклад, гіпотетично, від роботи слюсаря до роботи зі станками ЧПУ, написання програм для ЧПУ, і далі в напрямку роботи з мікроконтролерами; або ж вашій майстерні потрібна сторінка в мережі — маючи досвід самопідготовки, ви можете її зробити, не звертаючись до професійних веб-розробників, і далі включити її до свого портфоліо). Проте, це залежить від конкретного місця роботи — не скрізь такий розвиток кар'єри можливий.

Англійська мова (попри те, що мені не подобається її фетишизація) таки справді має значення — можливо, навіть більше, ніж в/о за фахом чи ваші опенсорсні проекти. Враховуючи, що українське ІТ націлене на аутсорс (тобто, написання програм для закордонних замовників), володіння англмовою стає не менш важливим для програміста, ніж фахові знання. Плюс необхідність читати документацію англійською (навіть російські переклади не завжди є в готовому вигляді, вже не кажучи про українські).

Подякували: ping, Torbins2

10

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

Раніше багато мов пробував вивчать, колись навіть вдалось сайт створити за допомогою php, зараз я зупинився на C++(він мені більше подобається),у вільний час інколи программую мікроконтроллери  atmega, arduino нещодавно пробував з stm32 працювати(поки не дуже успішно через знання англійської). Дивився вакансії програмістів і розумію що те чим я весь час займався, якась дитяча забавка

Проте, навіть таких знань достатньо, щоб підняти блог на вордпресі й розповісти в ньому про ваш досвід змусити лампочку блимати (з прикладами коду, і т.д.). Вже більше, ніж нуль. По суті, вам треба розрекламувати себе як спеціаліста з мікроконтролерів, що активно експериментує з ними й має якісь власні розробки (втім, про ринок мікроконтролерних спеціалістів мені мало що відомо — важко сказати, що саме там котується).

Мені 27 років, закінчив перший курс  інституту по напряму "системне програмування".

Як колишній студент схожої спеціальності, що закінчив три курси (потім кинув навчання, відновився і ще раз кинув), припускаю, що до власне системного програмування Ви навіть не дійшли. Було якесь програмування на C/C++ чи турбопаскалі, де ви вчили сортування бульбашкою, але це не спеціальність, а основи... Якщо продовжуєте вчитись — тоді ОК, продовжуйте, активний студент, що паралельно шукає роботу — в очах роботодавця доволі позитивний образ. Якщо кинули після першого курсу, боюсь, у потенційного роботодавця це викличе більше питань...

Подякували: Torbins1

11

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

коротко про вищу освіту:
"Директор запитує у керівника відділу кадрів " З яких пір вища освіта це один з критеріїв відбору на роботу ?
- Няких, це просто показник, що люина може займатись х***ю пять років і не кинути роботу".

Подякували: ping, P.Y.2

12

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

2andnot
За прогнозами через кілька років великої популярності набуде Internet of Things. Ваш напрямок розвитку дуже добре лягає на цей тренд. Але:
- Перші кілька років уся інформація буде виключно англійською, тому англійська для вас критично важлива.
- Ніхто вас цьому не вчитиме, бо перші кілька років просто не буде спеціалістів. Тому основна ставка на самостійне вивчення.
Як тут уже казали, не чекайте, що ВУЗ вам сильно допоможе. Хоча пари пов'язані з математикою та іншими базовими дисциплінами прогулювати не варто.

Подякували: P.Y.1

13

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

2andnot
В нас тут є дві поважні людини, яких слухати з приводу працевлаштування не варто - це P.Y.(який вже хоч статавим шляхом мріє влаштуватися) та Chemist-i, який кодером не є, проте чомусь є модератором розділу роботи.

14

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

P.Y.(який вже хоч статавим шляхом мріє влаштуватися)

Типу, інші про таке не мріють ;)

Подякували: leofun011

15

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

reverse2500 написав:

коротко про вищу освіту:
"Директор запитує у керівника відділу кадрів " З яких пір вища освіта це один з критеріїв відбору на роботу ?
- Няких, це просто показник, що люина може займатись х***ю пять років і не кинути роботу".

Саме так. Я от не можу, судячи з попереднього досвіду. То як, важливий цей критерій чи ні?

16

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

P.Y. написав:

P.Y.(який вже хоч статавим шляхом мріє влаштуватися)

Типу, інші про таке не мріють ;)

Ви працюєте кодером, з чого маєте кусень хліба? Пробачте, але ваші поради в цій темі гімна варті.

17 Востаннє редагувалося P.Y. (03.06.2017 16:54:56)

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

0xDADA11C7 написав:
P.Y. написав:

P.Y.(який вже хоч статавим шляхом мріє влаштуватися)

Типу, інші про таке не мріють ;)

Ви працюєте кодером, з чого маєте кусень хліба? Пробачте, але ваші поради в цій темі гімна варті.

Мій досвід переважно негативний, але, принаймні, з нього я знаю, як НЕ працевлаштуватися кодером. Зокрема, покинувши навчання раніше, ніж у мене з'явився хоч якийсь натяк на роботу програміста, я зменшив свої шанси її отримати потім.

18

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

я маю протилежну думку на це і мій досвід позитивний

19

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

0xDADA11C7 написав:

я маю протилежну думку на це і мій досвід позитивний

Тоді поділіться досвідом. Як Вам вдалось переконати свого першого роботодавця, що гроші, витрачені на Вас, будуть витрачені не даремно?

20

Re: На розпутті: залізо та контролери чи десктоп чи веб

Моїм першим роботодавцем у (8-му класі школи) була вдвічі старша за мене майбутня викладачка в одному з "українських" "університетів", від чого вона закохалась мене й ще 10 год мені довелося уникати її, бо для неї я зробив на екселі кілька лаб. В той час я був низьким і товстим як бочка.

Подякували: P.Y.1