1

Тема: Відеокарта "відходить"

Вітаю. Нещодавно в мене з'явилась проблєма з відеокартою. Почалося з того, що ПК став перезавантажуватись кожні 5 секунд після того, як я його вмикаю, при цьому відеокарта світилась фіолетовим кольором.
Я покулупався в системнику, витягнув відеокартку і спробував запустити ПК без неї (проц. має вбудовану графіку), і тоді все запустилось.
Потім я знову запихнув відеокарту в материнську плану, запустив компа, і все запустилось! При цьму відеокартка світилась зеленим. Тобто, коли все ок - вона світиться зеленим, а коли ні - то фіолетовим.
Після цього я зібрав системника до купи і поставив на місце, і все працювало.

Сьогодні зранку та сама біда відбулася.
Якщо я розкручую системника, відкручую відеокарту, витягую її і знову вставляю, і не піднімаючи ПК запускаю його - то воно працює, але коли закручую відеокартку назад і ставлю системника прямо - то не працює.

Таке відчуття, що контакт між карткою і платою зникає, але раніше такого не була, я неважливо, як сильно я притискаю вже прикручану до системника і вставлену в материнку відеокарту - вона не працює. Тобто, там або якийсь дуже хитрий випадок, коли відеокарта повинна бути в якомусь одному положенні, або щось інше.

Що то може бути? як пофіксити?
Якщо нічого не допоможе, то доведеться ставити ПК на бік.

2

Re: Відеокарта "відходить"

{ запуск | зупинка } кулерів на відеокарті може змінювати тиск на контактах (між відео і материнкою), що може приводити до припинення нормальної роботи відеокарти із-за "слабких" контактів.
Зміна положення блоку тільки тимчасово вирішить проблему. Пройде якийсь час і відеокарта знову відстане.
Причиною ще може бути перегрівання відеокарти.

3

Re: Відеокарта "відходить"

Протри графітовим олівцем контакти, якщо проблема в них
Зміни термопасту, ти ж програміст

4

Re: Відеокарта "відходить"

FakiNyan
Якщо на материнці є другий слот під відяху, то варто скористатися ним. Іще вільний кут відеокарти, який висить в повітрі, можна чимось підперти, щоб сильно не провисав.

5

Re: Відеокарта "відходить"

Ну, якщо вже ви вирішили сюди скаржитися, то фотки хоча б викладіть: системи зі вставленою карткою та, окремо, роз'єму та картки.

6

Re: Відеокарта "відходить"

осьо 3 відео, в першому я показую, як воно шатається, і успішно заводиться в той час, коли відеокарта не прикручена до корпусу. Потім я ставлю відео на паузу і запущену відеокарту прикручую до корпусу, і все працює.
Після цього я вимкнув систему, знову увімкнув, і все було ок, але при цьому я не рухав корпус і відеокартку.
Далі я знову вимкнув все, і тепер під'єднав шнурка до відеокарти, і швидше за все, що при під'єднанні щось сталось, і після цього вона перестала працювати. Це вже третє відео.

7

Re: Відеокарта "відходить"

Ти б відео карту закріпив що близько біля корпусу
Є версія що розшатав так гніздо.

8

Re: Відеокарта "відходить"

FakiNyan написав:

Далі я знову вимкнув все, і тепер під'єднав шнурка до відеокарти, і швидше за все, що при під'єднанні щось сталось, і після цього вона перестала працювати. .

здається що маєте коротке замикання, або в відеокарті або в материнці. А що то за шнур до відеокарти? як би був плохий контакт, то він був би тимчасовий. Треба попробувати її з другою материнкою. Тепер відеокарти дороші материнки і навіть монітора. А що не маєте другої відеокарти для спробування або встроєнного відеочіпа в самій материнці? те що ви показали в відео, не грає рішучій ролі для створення відеосігналу. Здається, що все відбувається на якомусь сервері і ті шнури ідуть до кулерів.

9

Re: Відеокарта "відходить"

reverse2500 написав:

Ти б відео карту закріпив що близько біля корпусу
Є версія що розшатав так гніздо.

я його взагалі не чіпав, хіба що під вагою картки воно якось деформувалось, хоча коли я його руками тілібонькаю, то воно не рухаться, отже це воно якось зсередини розшаталось, чи що

10

Re: Відеокарта "відходить"

FakiNyan
Перевірте, чи нормально закріплена материнка. Вона там на таких маленьких ніжках на відстані три мм над корпусом висить. Ці ніжки часто мають такі невеликі виступи довкола дірки для верхнього шурупа, і ці виступи мають входити в отвори на материнці. Якщо усе нормально, значить підозра на кривий корпус, який створює перекоси. Особливу підозру викликають вушка, в які вставляється планка з роз'ємами відяхи, яку ви потім зверху прикручуєте. Можна попрацювати напилком, щоб відяха нормально стала.
Вільний кут відяхи, в який вставлені роз'єми додаткового живлення, можна чимось підперти, щоб не провисав. Є готові варіанти, але для початку можна щось самому придумати.
Також під відяхою трохи нижче є ще один роз'єм PCI-E, спробуйте переставити відяху туди.

Подякували: FakiNyan, leofun01, /KIT\3

11

Re: Відеокарта "відходить"

Прикрутив оті вушка трішки нижче, і поки що працює

12 Востаннє редагувалося HetmanNet (03.10.2019 14:23:49)

Re: Відеокарта "відходить"

Береш отаку гумку
https://kanc.org.ua/upload/iblock/5e8/5e8455f0a37f624154a5e355f627b8db.jpeg
Сірою частиною чистиш контакти на відеокарті

Потім береш такий спирт (виробник байдуже, головне абсолютований)
https://images.ua.prom.st/1616791464_w640_h640_izopropilovyj-spirt-hch.jpg
Та після гумки протираєш контакти чимось змоченим у вище згаданий спирт

Ставиш на місце, фіксуєш та має пройти якщо причина була в окисленні контактів

13

Re: Відеокарта "відходить"

FakiNyan написав:

Прикрутив оті вушка трішки нижче, і поки що працює

Ще з протилежного боку від тих шурупів гляньте, в щілині між корпусом і материнкою. Там прості пази, і нічого регулювати, але усе одно не факт, що там усе зроблено рівно і точно.

14

Re: Відеокарта "відходить"

Сьогодні знову була та сама проблема.
Я грався з тою відюхою, тягав її туди-сюди, але нічого не допомагало, аж потім я притиснув один з шнурків, котрий вставляється в відюху, там 6 пінів було, і о, чудо, воно запрацювало!
Проблема була в тому, що в відюху вставляється два шнурка для живлення, перший - 8 пінів. другий - 6 пінів, і ось ці шнурки виходять з одного й того самого шнурка, і відстань між ними не дуже велика, і коли я їх обидва вставляю, то частина шнурка заокруглюється, і випирає в сторону кришки, і коли я закриваю кришку, то та частина шнурка задирається вгору, і через те, що воно товсте і коротке, воно також трішки витягує контакт з 6 пінами з дірочок, в котрі вони встромлені, і от за рік з чимось воно спродюсувало проблему.
Я змінив ті контакти місцями, і поки що працює. Якщо впродовж тижня проблем не буде, то буду шукати покупця, мабуть