1 Востаннє редагувалося ch0r_t (18.11.2020 14:53:09)

Тема: [Хім] Необх. Навчальна Література на випадок Фаллауту.

Хотілось би освоїти теорію щодо синтезу деяких (простих) Життєво Необхідних і Найважливіших Лікарських засобів (елементарних антисептиків, знеболювальних, антибіотиків можливо, та інш.) (можливо в зв'язку з недавніми подіями). Тож хочу запитати можливо присутніх хіміків на форумі про мінімально необхідну літературу.
    До цього мав інтересу виключно в неорганічній хімії. Вивчав предмет виключно з власного інтересу. Знання можна буде оцінити як базові, (може еквівалент ~1 року навчання, макс.). Синтезувати звісно нічого не збираюсь, лиш втамувати академічний інтерес, та хочеться мати можливість того як бонус(чи принаймні вважати що на те спроможний).
   Вважаю програма має бути збудована якось так. Основи Орг.Хімії -> Лаб. Синтез -> ?біохім? -> ?Фарм. Синтез?
Будь які вказівки на конкретні підручники вітатиму (коли це не критично - відхоплю, як звично, той що має найбільше перевидань і про який студенти колишні в мережі відгукуюся позитивно.)

*edit*
Оглянув Навч.Програми Кафедри медичної біохімії та кафедри фармакології з клінічною фармакологією звідси https://www.tdmu.edu.ua/departments/
Але то для мене overkill, не маю скільки часу. Аби вичленувати щось основне звідти, дистильоване в декількох підручниках (4-8) - то було-б чарівно.

Подякували: Chameleon1

2

Re: [Хім] Необх. Навчальна Література на випадок Фаллауту.

просто подивіться аніме Dr. Stone, там все є.

Подякували: mamkin haker1

3 Востаннє редагувалося P.Y. (18.11.2020 18:19:24)

Re: [Хім] Необх. Навчальна Література на випадок Фаллауту.

Питання в тому, яку сировину для отримання медичних препаратів ми матимемо в умовах можливої катастрофи. Добре, один антисептик (етиловий спирт) можна отримати з того ж, що ми їмо. Аспірин, пеніцилін початково отримували з певних видів плісняви (але треба знати якої — тобто, потрібно розбиратися ще й у мікології), і до нашого часу з'явилися штами бактерій, стійкі  до традиційних антибіотиків. Йод — по ідеї, можна отримати електролізом з йодованої солі (проте, також і хлор (і переважно саме його), який, утім, електролізується після йоду). За відсутності ефективних антисептиків, актуальним може стати припалювання ран розпеченим залізом. Знеболювальне — в наш час багато що з того нелегальне, тож плантацію маку для отримання опію та похідних ви зможете розвести вже хіба що після катастрофи.

4 Востаннє редагувалося ch0r_t (18.11.2020 18:59:48)

Re: [Хім] Необх. Навчальна Література на випадок Фаллауту.

Так, це цікава тема, іноді займає розум. В морській воді ще магній є, крім іншого, корисна річ. І так, у хороших і безпечних анальгетиків доволі складні молекули.
https://replace.org.ua/uploads/images/10563/14afa55b850fe3d73f5a0b1d29f293e6.jpg
*Думаю варто просто почати з основ Орг та Біо хімії, а там вже буде самоочевидно чого недосталь, коли цю прогалину знань буде заповнено, і так далі, - інкрементально.