1 Востаннє редагувалося laketych (27.09.2021 20:16:04)

Тема: Проєкт на диплом

Вітаю!

Потребую деякої допомоги від вас форумчані) Завершую університет, і мені видали тему дипломної роботи, яка звучить таким чином: "Методи використання мікросервісної архітектури для роботи онлайнових торгівельних систем".

На жаль, мені видав тему викладач, який не стосується мене, але було узгоджено таку тематику.
Я маю досвід з .net, мікросервісами(але не багато[загортував додаткі до контейнеру, працював с rabbitmq]).

Але в мене не має ніякої ідеї щодо моєї теми. Я, наприклад, маю маленьку ідею яка буде стосуватися онлайн-магазину, на який заходять сотні тисячі покупців в день та виконують багато операції - дивляться за товаром, зрівнюють, видаляють додають і тд. Тобто, один сервер може тормозити, тому видавати інформацію повну кожному користувачеві не дуже оптимально. Тому можно зробити, щоб користувачеві видав сайт по його бажанням(як це зроблено у spotify["сортує" аудіо по вподобанням]).

Чи стосується такий додаток до теми чи ні? Можливо, є якісь ідеї, які могли б допомогти? Дякую!

*UPD: але вважаю, що такий приклад є банальним, бо кожний рік - сдаються бакалаври с проектами онлайн-магазинів.

2

Re: Проєкт на диплом

маєте 10 баксів?

3 Востаннє редагувалося frz (27.09.2021 20:39:51)

Re: Проєкт на диплом

Мікросервіси - це про сервіси де дані розділено за певною ознакою аби зберігати їх на різних серверах.

Скажімо, є гігантський магазин (бо в першому повідомленні йдеться про онлайн магазин, а інші ідеї придумуйте самостійно), де часто переглядають каталог, інформація для цього зберігається на окремому сервері. Бо переглядати - не обов'язково означає купувати, тому на видачу з бази даних результатів пошуку в каталозі витрачаються значні ресурси; тож якби ця ж база (гігантська і високонавантажена) використовувалася для оформлення замовлень, то це б створило незручності.

Тож задля спрощення нехай це буде shopCatalog і shopOrder.

Насправді поділ на сервери може бути значно більшим, скажімо окремо будуть сервери shopInvoice, shopCustomer, shopInventory.

Головне при проектуванні - щоб між цими серверами були логічні зв'язки. Між серверами не може бути Foreign Key, тому на рівні об'єктів бази видимих зв'язків не буде, однак на рівні якоїсь тулзи для проектування, скажімо LucidChart, ці зв'язки повинні бути позначені. І, найголовніше, зв'язки повинні бути діючими, аби була можливість виконати пізніше запит до каталогу і той же код товару повинен фігурувати в замовленні; той же код адреси повинен теж бути в замовленні і т.д. Відповідно після завантаження всіх даних з мікросервісів в dwh щоб можна було зджойнити таблиці з різних мікросервісів за цими зв'язками.

4

Re: Проєкт на диплом

FakiNyan написав:

маєте 10 баксів?

Звісно, є якісь пропозициї?)

5

Re: Проєкт на диплом

laketych написав:
FakiNyan написав:

маєте 10 баксів?

Звісно, є якісь пропозициї?)

так, йдете на udemy, там шукаєте .net microservices, і дивитесь на контент тих курсів, якшо там є приклад проєкту такого, як вам треба, то купуєте той курс, і вчитесь по ньому. Назву самого проєкту зміните під себе, щоб воно виглядало "унікальним".
В процесі ви навчитесь в 1000 разів більше, ніж вас навчили в універі, будете чітко розуміти, як то все працює, і матимете готовий дипломний проєкт.

Подякували: laketych1