1 Востаннє редагувалося Yola (19.01.2023 04:05:05)

Тема: Підкажіть приклад шифрування в укрліті

Мене цікавить саме шифр підставляння. Це для статті в дитячому часописі. Якщо будуть інший тип шифру, то теж трохи цікаво.

Можна не тільки в укрліті, можна й якісь цікаві українські історичні події пов'язані з шифруванням.

РЕД. Один є - шифр гетьмана Пилипа Орлика.

Подякували: Tarpan871

2

Re: Підкажіть приклад шифрування в укрліті

GPT-4 написав:

Шифр підставляння є одним з найдавніших методів шифрування, який використовується для приховування інформації. У цьому методі кожна літера або символ відкритого тексту замінюється на іншу літеру або символ відповідно до певного правила або ключа.

Ось декілька цікавих прикладів шифрів підставляння та інших типів шифрування, пов'язаних з українською історією:

Шифр Цезаря: Цей шифр підставляння був названий на честь Юлія Цезаря, який, як відомо, використовував його для передачі секретних повідомлень своїм генералам. Шифр Цезаря передбачає зміщення літер алфавіту на фіксовану кількість позицій. Цей шифр може бути застосований до українського алфавіту також.

Шифр Віженера: Цей метод шифрування, розроблений у XVI столітті, є поліалфавітним шифром підставляння. Він використовує кілька алфавітів, що зміщуються відповідно до ключового слова. Шифр Віженера був використовуваний у багатьох країнах, включаючи Україну, для передачі секретної інформації.

Шифр "Скиталець": Цей давньогрецький шифр був використовуваний Спартою для передачі військових повідомлень. Шифр полягає в записуванні тексту вздовж спеціальної решітки, а потім зчитуванні його по рядках. Цей метод може бути застосований для української мови.

Шифр Бебіного кордону: У XVIII столітті в Україні відбувалися військові дії між Російською імперією та Остромадською республікою, зокрема в районі Бебіного кордону. У цей період секретні повідомлення передавалися між військовими командирами та військовими відділеннями обох сторін з використанням різних методів шифрування, включаючи шифри підставляння.

Криптографія у часі Української Повстанської Армії (УПА): УПА була військовою організацією, яка діяла в Західній Україні під час Другої світової війни та післявоєнного періоду. УПА використовувала різні методи шифрування для передачі секретних повідомлень та інструкцій між своїми частинами. Один з таких методів був шифр підставляння з використанням ключових слів.

Шифр "Книга шифрів": Цей метод шифрування заснований на використанні спеціальної книги, в якій кожному символу відкритого тексту відповідає унікальний код або послідовність символів. Цей метод може бути використаний для шифрування української мови та історично використовувався для передачі секретної інформації.

Цікавими прикладами шифрування пов'язаними з українською історією можуть бути використання криптографії в різних історичних періодах, таких як Київська Русь, часи Богдана Хмельницького та інших гетьманів, а також під час визвольних змагань.

3

Re: Підкажіть приклад шифрування в укрліті

GPTbot про симфонію Лисенка і оркестр Чайковського.