0xDADA11C7 написав:А що не так? Чому я маю любити Київ, якщо до Києва йдуть всі гроші з важкої промисловості, залишаючи на місці лише попіл, яким я дихаю.
А, ну так, лише Київ в усьому винний.
Він ще з сільського господарства все витягує, залишаючи на місці виснажені поля і гербіциди, які я п'ю (ну ок, не я, але багато моїх родичів).
От не пам'ятаю вже, чи то 2004, чи то 2010, але у черговий сплеск галасу «Донбас годує Україну» я взяв і знайшов на сайті ВР табличку проекту бюджету на наступний рік.
І якщо пройтися по поверхні — взяти надходження в бюджет від областей, то так, всі області, де багато важкої промисловості, дають у бюджет ого-який плюс, всі інші області в мінусах.
Тільки там далі йти треба. Бо окрім обласних бюджетів є районні, є міські, ...
І ситуація така (спойлер — зрештою в невеликому плюсі були здається Полтавська та Одеська області, всі інші в невеликому мінусі, різниця покривалася за рахунок загальнодержавних надходжень типу митних та акцизних зборів).
У "промислових" областях якийсь великий завод (шахта), навколо якого є якесь місто, має обласне підпорядкування.
Всі гроші того заводу йдуть у область (навіть не в обласний центр, великі заводи якого теж обласного підпорядкування а не міського), а не у Київ. Вже область відстібує податки на Київ.
Потім Київ виділяє гроші тому району, в якому місто, і тому місту, які само по собі в глибочезному мінусі, бо у них окрім таких заводів обласного підпорядкування лише перукарні та гастрономи, з яких навар невеликий.
Ну й винний в усьому Київ, який не може віддати навіть все, що отримав від області. Це ж область сказала "отой ваш завод — не ваш, а наш".
Область пограбувала місто. А винний Київ.
А в "непромислових" областях практично все — районного, міського чи взагалі сільського підпорядкування. З відповідним місцем утворення податків.
Там навпаки — вся дрібнота в плюсі, область в мінусі.
І якщо ото брати лише (абсолютно чесні!) числа областей, то виходить наче Київ все позабирав у "промислових", віддав "непромисловим".
А якщо посидіти декілька днів, збираючи з різних сторінок райони, окремі населені пункти, ... і вивести загальні суми, то картина рівна.
Плюси і мінуси невеликі, не пам'ятаю точно, але щось там чи не 3-5 відсотків від того, що виходило якщо брати лише обласні.
Ну так, Київ вибивається, він у відносно великому плюсі, бо монстри типу ДТЕК розмістили центральні офіси у Києві і податки сплачують там, але чи Київ у цьому винний?