21

Re: Хочу перейти на Debian

Зараз щось таке ж, PageHit, який не може показати реальну популярність. Тим паче, що коли діє ефект здивування. Типу "ого, Solus на 7 місці, що то взагалі таке?" - і клікають, тим самим роблять черговий візит на сторінку.

22

Re: Хочу перейти на Debian

pluszz написав:

Хочу перейти на чистий Debian. Протягом довгого часу я коистувався Arch потім Manjaro. І був задоволений поки одного разу я  незабув кілька раз обновитися і в мене не поломалися залежності. Після чотирьох днів намагань привести все до нормального стану я вкурвився і поставив lubuntu
(не тому що комп не тяне просто мені подобається lxde a lxqt ще краща). Воно живе на моїй машині вже третій місяць все працює, але чомусь мені суб'єктивно не подобається. Зараз думаю або повернутись на arch або спробувати чистий Debian. Ось питання чи варто пробувати той Debian. Прошу поділитись своїм досвідом роботи з цим дистрибутивом.

Вчора встановив замість Убунти 18 чистий Дебіян. (Давно це планував зробити приблизно з тих же причин, що ви перерахували в ОП-пості + Убунта видалася доволі забаґованою на новому лаптопі).

Не пожалкував, а навпаки радий.

Спершу мені не запускався ні GUI, ні wifi, я довго ламав голову й шукав рішення, аж поки не допер, що навіть остання стабільна десятка доволі застаріла зі своїм ядром 4-ої версії.

Отже, апґрейднувся до Bullseye (поточна тестова версія Дебіяна), перевстановив firmware-realtek і firmware-linux-nonfree під нове 5-е ядро для вайфаю — і все працює чудово.

Я велосипеда не вигадував і поставив собі Ґнім. Дебіянський (певне близький до оригінального) Ґнім виглядає набагато свіжіше за Убунтівський: це й гламурніший дизайн, і плавкіша хода, і продуманіший UX — око радіє, а мозок не відволікається на дурниці.

Не можу сказати про більш технічні деталі, але навіть за відчуттями одного дня прудкіше працює сон і темний екран. В Убунти взагалі бувало, що екран не вмикається як відкрити лаптоп.

ОС запускається й вимикаєься швидше.

Нема всяких Snap'ів-срепів, які встигли в мене за місяць Убунти поламати залежності.

http://replace.org.ua/extensions/om_images/img/5ea692718e964/2b4rQnM.png

Подякували: plusxx1