1 Востаннє редагувалося Мишко (11.09.2020 09:15:31)

Тема: Перевстановити Kubuntu

Доброго дня! Чи можливо перевстановити Kubuntu 18.04 "згори" (так, щоб не перевстановлювати потім усі наявні програми - як у Windows)? Причина: не завантажується (стільниця не з'являється). Якщо прибрати графічну заставку під час завантажування (натиснувши {ESC}), то останніми рядками на екрані з протоколювання процесу завантаження є такі:

[OK] Stoped Network Name Resolution.
[FAILED] Failed to start Network Name Resolution.
See 'system tatus systemd-resolved.service' for details.
systemd-user-sessions.service
setvtrgb.service

2

Re: Перевстановити Kubuntu

Ні. Лінукс треба не перевстановлювати, а лагодити.
У лінуксі є кілька віртуальних консолей, доступних через Ctrl+Alt+F1..10 з графічного режиму (Alt+F1..10 без нього), сама графіка зазвичай на 7-й консолі (Alt+F7). Тобто натисніть Ctrl+Alt+F1, вас має спитати логін і пароль. Якщо не спрацює - Ctrl+Alt+F2.
Далі треба залогінитися без графіки і знайти проблему. Network Name Resolution - це проблема з мережею, вона не має впливати на графіку і завантаження системи, причина глибше.

Взагалі з чого почалася помилка? Що було зроблено в системі останнім? Можливо, якісь невдалі оновлення? Що в dmesg?

3

Re: Перевстановити Kubuntu

Звісно, ви можете спробувати експортувати список пакетів і перевстановити їх усіх після оновлення, але звідки вам відомо, що збій не в одному з них?

4

Re: Перевстановити Kubuntu

Ні, процес завантажування зависає десь на початку. Доступна лише перша консоль (текстова). До логіна/пароля справа не доходить.

5

Re: Перевстановити Kubuntu

В мене щось схоже було колись давно, років 6 тому. Пропоную встановити іншу стільницю з консолі.

Потім можна буде перевстановити ту стільницю, котра глючить.

6 Востаннє редагувалося bebyk (11.09.2020 23:22:36)

Re: Перевстановити Kubuntu

Мишко написав:

Ні, процес завантажування зависає десь на початку. Доступна лише перша консоль (текстова). До логіна/пароля справа не доходить.

У текстовій консолі (TTY) і можна залогінитися. Або як порадив koala, або вибрати recovery mode на екрані grub (це те, що запускається після біосу, задовго до стільниці).

Саме в TTY ви зможете видалити стільницю, у даному випадку KDE. Якось так:

apt purge kubuntu-desktop

Гляньте сюди по більш детальні інструкції.

UPD. Закачурив вашу помилку. Дечого є по темі. І там, до речі, людина доступно пояснила, що TTY не варіянт. Зате й розказала, як вирішила проблему:

Update: I was able to turn it on after unplugging everything. So I change my question to "what happened and how can I prevent it in the future"

Подякували: leofun011