13 061

Re: Тема для розмов

для тих хто під час війни продовжує кодити і отримувати зарплату (спойлер: не треба цього соромитися, навіть навпаки)

Війна це дорого. Дуже і дуже. Війна в Іраку 2003го року обійшлася американцям в 1.1 трлн доларів. Один день війни за різними оцінками обходиться росії приблизно в 20 млрд доларів. Я думаю, що не менш значуща цифра властива сьогодні й для України, і ми теж витрачаємо не менше 3-4 млрд в день.
На сьогодні ми маємо:
- практично повністю зупинену міжнародну логістику: аеропорти закриті, порти закриті, кордони прикриті
- основні логістичні склади в нас знаходилися під Києвом -- там зараз все заблоковано, а значить майже вся внутрішня торгівля, особливо онлайн, теж зупинилася
- Україна експортувала метал і зерно через порти, а вони заблоковані
- посівна кампанія, як і сільське господарство під тотальною загрозою: основною "житницею" для нас є Південь, де вирощують соняшник і пшеницю -- основний наш експорт
- міжнародні компанії такі як Fujikura та Bader змушені згортати виробництво через логістичні складнощі та високі ризики, а значить десятки тисяч людей лишаються без роботи
- більше мільйона людей покинули свої домівки, і з ними робочі місця, а значить вони випали з економіки і перестали в неї вкладатися.

Тому прошу вас про наступне, хоч може на перший погляд це звучить незвично і навіть дико:
1. ПЕРЕСТАНЬТЕ волонтерити, жертвуючи робочим часом: якщо у вас зараз є робоче місце, і там є робота -- то це і є ваша основний рубіж оборони Батьківщини!
2. Поважайте, ба навіть боготворіть, підприємців та бізнес, який пробує стабільно працювати в цих умовах: вони зараз хребет економіки!
3. Подолайте у собі почуття провини вижившого (це оте "чому я в теплі, якщо інші на передовій"): не можуть всі люди, особливо чоловіки, піти на фронт. Якщо так станеться, то вже за 48 годин армія почне здаватися ворогу через голод! Кожен має своє місце у цій війні і кожен має вести оборону на своєму рубежі!
4. Продовжуйте обертати гроші: заплатіть рахунки, заплатіть податки, замовте випічку у вашої знайомої, як ви це робили до війни, зробіть манікюр, стрижку у барбершопі, купуйте продукти у тому ж магазинчику, як і раніше, заплатіть за квартиру, оплатіть заняття з терапевтом, з тренером йоги і так далі. Старайтеся тримати оборот коштів максимально можливим і це буде ваш вклад у боротьбу! І це нормально!
5. Підприємці, при найменшій можливості, тримайте бізнес відкритим! Особливо на Заході України, де загрози війни мінімальні. Це дуже критично зараз.
6. Тим, хто виїхав за кордон: шукайте роботу і негайно приступайте до неї. Ваші пожертви на армію і перекази в Україну, навіть мінімальні, будуть дуже цінними для нас!
7. Окремо звертаюся до ІТ-шників: зараз ви чи не єдиний працюючий канал валюти в Україну.

Кожен раз, коли вам стане боляче і нахлине почуття провини "чому я не там", повторюйте: "Я працюю! Це моя боротьба! Це мій рубіж оборони моєї Батьківщини! Я не здам його і здамся сам(-а), бо моя Україна -- понад усе!"

Всім нам перемоги!

Роман Павлюк

13 062

Re: Тема для розмов

будь-які українські організації, які зазнають атаки, можуть подати заявку на безкоштовний захист у рамках проєкту Galileo

13 063

Re: Тема для розмов

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що Захід підготує аналог «плану Маршалла» для відновлення України після розв’язаної росією війни

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom … onson.html

13 064

Re: Тема для розмов

Популярний в Польщі інтернет-портал Onet створив українську версію:

https://ukraina.onet.pl/

13 065

Re: Тема для розмов

У Краківській політехніці навчатимуть українською мовою

https://ukraina.onet.pl/u-krakivskij-po … yu/tvkx278

13 066

Re: Тема для розмов

Винищувачі для України

Польща готова розмістити всі свої винищувачі МіГ-29 на авіабазі Рамштайн та безкоштовно надати їх у розпорядження США

про базу Рамштайн (Німеччина)

13 067

Re: Тема для розмов

Російські військовополонені працюватимуть на відновлення економіки України - МВС

https://www.unian.ua/war/rosiyski-viysk … 35464.html

13 068

Re: Тема для розмов

McDonald's зловив хвилю хейту і нарешті роздуплився - але йому це зайняло чимало днів щоб усвідомити

McDonald's через війну в Україні закриває усі свої заклади в Росії

https://tsn.ua/groshi/mcdonald-s-zakriv … 03032.html

13 069

Re: Тема для розмов

Підкажіть ліміт на переказ по карткам такий і залишився, 5 тисяч?

13 070

Re: Тема для розмов

Xrom mynuv odnu vixu:

Розпакування google-chrome-stable (100.0.4896.60-1) над (99.0.4844.84-1)...

13 071

Re: Тема для розмов

Лайножерство у наших внз продовжується.

В університеті Каразіна викладач відмовляє студентці викладати українською. До того ж їй зараз надходять погрози від інших студентів.

Детальніше тут у пості

Подякували: koala, FakiNyan, dot, leofun01, flatliner5

13 072 Востаннє редагувалося dot (05.05.2022 23:23:14)

Re: Тема для розмов

wander написав:

Лайножерство у наших внз продовжується.

В університеті Каразіна викладач відмовляє студентці викладати українською. До того ж їй зараз надходять погрози від інших студентів.

Детальніше тут у пості

Це реалії в якому я маю житти, сьогодні чула на лекції ну так їдь до Львову тоді, а тоді запитують чому Харків російськомовний

Koly take — todi jêdj do Moskôvščyny — kažutj moskôvsjkomovnomu v tomu ž Ljvovê, to počynajutj nabêhaty zaxysnyky, ščo takyx treʼ prostyty i zrozumêty, ne na časê, skažy take vojakam itp.

13 073

Re: Тема для розмов

Десь чув що в часи Союзу міста заселялися росіянами і це одна з причин чому російська мова вважається прстижнішою. Це правда?

13 074

Re: Тема для розмов

javascriptIsLife написав:

Десь чув що в часи Союзу міста заселялися росіянами і це одна з причин чому російська мова вважається прстижнішою. Це правда?

Take bulo.

javascriptIsLife написав:

це одна з причин чому російська мова вважається прстижнішою

Jakščo take i bulo, to pryčyna deščo tak sobê, xoč i mala mêsce buty. Prestižnoju vona bula nasampered čerez taki faktory:
– Maskva, kudy vse tjahaly, bula značno bohačoju za hynši regijony; v menšôj mêrê todi Lenjingrad.
– Za učbu moskôvsjkoju davaly bôljše hrošôv; hrošovu perevahu takož otrymuvaly, xto mav spravy z avditorijamy.
– No i za moskôvsjku movu [i kulturu] menša imovêrnôstj nažyty problem: za Ukrajyno, rôdno zemle lehko pomreš v tjurjačcê, bo kljatyj nacijonalist, koly za Rasjija, moja ljubimaja rodjina čy jak tam — nê, bo patrijot.

13 075

Re: Тема для розмов

javascriptIsLife написав:

Десь чув що в часи Союзу міста заселялися росіянами і це одна з причин чому російська мова вважається прстижнішою. Це правда?

Часткова правда. В СРСР московитська мова була а) державною, б) мовою міжнаціонального спілкування. Пункт б) трохи цікавіший. Він означав, що, наприклад, українсько-грузинського словника не мало існувати, бо спілкування українців та грузинів мало відбуватися московитською. А далі центр переміщував фахівців. Випускників намагалися розсилати подалі від дому. А якщо ви опинилися на заводі, де один співробітник - латиш, другий - бурят, а третій - московит, то якою мовою ви з ними спілкуватиметеся? Особливо за умови відсутності словників? Наступна деталь - московити складали половину населення СРСР. Тобто їх у середньому усюди було більше після розподілу, ніж будь-кого іншого. В результаті міста заселялися якщо не етнічними, то точно культурними московитами - людьми, що перейшли на московитську мову, байдуже яка була рідна. І їхні діти вже не знали інших мов.

Подякували: leofun01, P.Y.2

13 076 Востаннє редагувалося wander (06.05.2022 13:17:27)

Re: Тема для розмов

Ще найбільше дивує, як молоді люди (цвіт нації?) починають травити за мову, в яких рускій іх радной язик, це що за хня? Бабця говорила українською, мама суржиком, а в неї рускій радной язик, тьху, гидота.

Прихований текст

Там вже старости, файною українською почали писати, що людина хоче хайпу і цькує бідного невинного викладача, який викладав російською, бо в них більшості все підходило. В мене ще питання, про іноземних студентів, які казали, що в них є якісь договори, що їм викладатимуть російською, втф?

dot написав:

v tomu ž Ljvovê, to počynajutj nabêhaty zaxysnyky, ščo takyx treʼ prostyty i zrozumêty, ne na časê, skažy take vojakam itp

Люди, які так кажуть є всюди. Але у Львові українську ніхто не продасть, просто іноді в нас теж заходять задалеко. Все ж, люди рідко змінюються, як бачимо, деяким навіть іскандери не допомагають, хоча є і ті, кому допомагають. А, що робити з першими складне питання, точно не варто йти їх бити, як вже пропонують деякі радикальні особи у Львові, як і узагальнювати, що всі такі. Все ж, люди інколи змінюються )

Щодо зросійщення є отака стаття (не зі всім там можу погодитись) - Гра в реверсі: звідки взялися російськомовні українці

Подякували: flatliner, leofun012

13 077 Востаннє редагувалося frz (06.05.2022 21:39:21)

Re: Тема для розмов

koala написав:

наприклад, українсько-грузинського словника не мало існувати, бо спілкування українців та грузинів мало відбуватися московитською

Щось схоже чув від своєї бабусі про дублювання польських фільмів російською під час совєцкого періоду. Це було для неї якимось знущанням, але я це повністю відчув лише коли подорослішав. Мало того що польська ближча для носія західноукраїнської говірки ніж російська, так ще й переклад був неточним і не відображав усіх нюансів. Ну й зважаючи на те що до польського кордону лише 70 км, а до запоребриківського - ~тисяча, то цей "общєпанятний" дубляж виглядав для нас як подвійний переклад (чую на фоні значно ріднішу польську, гучний дубляж староболгарським суржиком, далі в голові перекладаєш українською).

13 078

Re: Тема для розмов

Народ понакупляв так звані розумні телевізори (убогі штукенції) і не може втямити як там дивитися порно. Пробують шукати на Утупчику.

Подякували: leofun011

13 079

Re: Тема для розмов

Викладача, який відмовлявся вести заняття українською, звільнили.

Подякували: FakiNyan, flatliner, Chemist-i, wander, leofun01, dot6

13 080

Re: Тема для розмов

frz написав:
koala написав:

наприклад, українсько-грузинського словника не мало існувати, бо спілкування українців та грузинів мало відбуватися московитською

Щось схоже чув від своєї бабусі про дублювання польських фільмів російською під час совєцкого періоду. Це було для неї якимось знущанням, але я це повністю відчув лише коли подорослішав. Мало того що польська ближча для носія західноукраїнської говірки ніж російська, так ще й переклад був неточним і не відображав усіх нюансів. Ну й зважаючи на те що до польського кордону лише 70 км, а до запоребриківського - ~тисяча, то цей "общєпанятний" дубляж виглядав для нас як подвійний переклад (чую на фоні значно ріднішу польську, гучний дубляж староболгарським суржиком, далі в голові перекладаєш українською).

Такий недодубляж однієї слов'янської іншою важко сприймається і десь ближче до поребрика. Польська, якої тут ніхто толком не знає, все одно лишається частково зрозумілою. Сумарно виходить як мішанина двох мов, рівновіддалених від української, але двома голосами і з випадковим порядком слів.