1

Тема: Що перспективніше у навчанні - Java чи Node.js?

Зараз навчаюсь на третьому курсі і все ніяк не можу вибрати мову, вибір стоїть між java та node.js, хочу саме backend розробку, що можете порадити, що з цього більш перспективне у найближчий час, де більше зп та попит на фахівців? Цікавить як усе відбувається в СНД та на західному ринку

2

Re: Що перспективніше у навчанні - Java чи Node.js?

vewaxil121 написав:

Цікавить як усе відбувається в СНД та на західному ринку

Не знаю навіть, чи ви законно зможете працювати з замовниками зі Співдружності «Незалежних» Держав. Хіба з Казахстаном. А в Казахстані якісь жирні клієнти є? Не чув. Мені лише один казаський банк якось стукався з пропозицією.

Коли що, Україна, ніколи не була членом СНД (лише «асоціативним»), а після 2014 розірвала всякі зв'язки з цією організацією.

На західному ринку і Java, і Node.js ходові.

Java середовище більш стабільне й усталене в ентерпрайсі. Як не дивлюся щомісячний звіт Джина по найдорожчих наймах, Java завжди згадується на перших місцях. До прикладу, за серпень:

https://i.ibb.co/1n1SjT9/Screenshot-2022-09-01-at-15-39-31-Post-Feed-Linked-In.png

Node.js більш динамічне, юне, напевно доведеться часто вчити нові фреймворки, і то часто не тому що вони ліпші, а бо в цьому фешн-сезоні нові тренди.

Плюс почалися розмови про смерть JavaScript. До таких заяв варто ставитися скептично, але маєте знати, що Джаваскрипт як мова не супер, і вам з 90% ймовірності доведеться вчити TypeScript і супутню екосистему.

Для Джави зазвичай достатньо Джави, інші базовані на JVM мови на кшталт Scala чи Clojure це вже розцінюється як інший напрям — і радше вони вимагають знання Джави (її ліб передусім), а не навпаки.

У всякому разі, це лише моя думка, вирішувати вам.

Подякували: vewaxil121, leofun012

3

Re: Що перспективніше у навчанні - Java чи Node.js?

Java виконується на 3 мільярдах пристроїв з того часу, як я був студентом.

Подякували: wander1

4

Re: Що перспективніше у навчанні - Java чи Node.js?

koala написав:

Java виконується на 3 мільярдах пристроїв з того часу, як я був студентом.

Прихований текст

https://i.imgur.com/YSFTXaX.png
:D

Подякували: karmeljuk, kisilam2