2 761

Re: Сьогодні я дізнався

Vortex це сучасний відкритий колонковий формат зберігання даних, розроблений для швидкої аналітики. За опублікованими бенчмарками DuckDB, Vortex виконує TPC-H запити приблизно на 18% швидше за Parquet v2 та 35% швидше за Parquet v1. Водночас це відносно новий формат, який лише набирає популярності, тому його підтримка в інструментах, платформах і середовищах обробки даних наразі ще суттєво поступається Parquet.

2 762

Дізнався, що пісня "Ніхто мене не любить, ніхто не приголубить, піду я у садочок, наїмся хробачків" насправді в оригіналі англомовна і походить з 1906 року (принаймні тоді з'явилася перша друкована згадка).

Nobody likes me,
Everybody hates me,
Guess I'll go eat worms...

https://www.youtube.com/watch?v=6TmHFMlFGao

переклад українською від ґпт

Ніхто мене не любить, всі мене цураються,
Мабуть, піду хробачків їсти, хай не дивуються.
Довгих, коротеньких, товстих і худеньких,
Тих, що звиваються й повзають швиденько.
Відкушу голівку, висмокчу нутрощі, шкірку відкину,
І ніхто не знає, що я їх їм щодня без упину.

В'ються-в'ються, ой, в'ються, гей!
В'ються-в'ються!
В'ються-в'ються!

Зачекайте, щось мені недобре...
Схоже, я хробачків наївся занадто багато.
У мене є друзі, хоч іноді сваримось,
Та вже завтра ми знову помиримось.
Я знаю, що люблять мене, не всі мене ненавидять,
То, мабуть, не варто вже їсти хробаків.
Та цю пісню співати так весело й легко,
Вона піднімає настрій, хоч і трохи дивна!

Ніхто мене не любить, всі мене цураються,
Мабуть, піду хробачків їсти, хай не дивуються.
Довгих, коротеньких, товстих і худеньких,
Тих, що звиваються й повзають швиденько.
Відкушу голівку, висмокчу нутрощі, шкірку відкину,
І ніхто не знає, що я їх їм тричі на день без упину.

В'ються-в'ються!
В'ються-в'ються!

Наскільки я розумію, бо спробував пошукати, в Україну ця пісня прийшла через діаспору, а саме скаутську організацію Пласт. Я з Пластом ніколи в житті не стикався, однак звідкись знав цю пісню приблизно вже в 5 класі, а вчителька української мови підтвердила що теж її звідкись давно знала.

Прихований текст

Ну а потім цю пісню фактично вкрало чудо під назвою вєрка сєрдючка і споганило своїм іменем.
*WALL*

2 763

Моя мама стверджує, що чула цю пісеньку чи віршик ще від мене з сестрою, коли ми в дитсадок ходили. Не думаю, що в київських дитсадках часів щербиччини діяли осередки Пласту. З маминої точки зору, це ми самі її й придумали (що малоймовірно — скоріш, від когось почули), хоча я взагалі не пригадую нічого про цю пісеньку в ті роки.

2 764 Востаннє редагувалося HetmanNet (14.07.2026 22:05:19)

Сьогодні ще раз дізнався, що більшість рейтингів замірів процесорів то наї******.
Ось простий приклад, більшість наслідують gamenexus та роблять замір на DDR5 6000МТ/с, що спотворює суттєво результати на останніх процесорах: де наприклад старіший amd ryzen 7 9800x3d розриває легко intel ultra 7 270k plus.
Якщо глянути в характеристики то побачимо що перший розрахований на 5600МТ/с, а останній на 7200МТ/с, тому виходить перший розгоняють вище гарантованого номіналу, а другий гальмують нижче номіналу. Але взявши 8000МТ/с та підібравши скільки лиш зможе пережувати перший, і давши максимум останньому вже немає такого ефекту і старіший проц логічно займає нижчу позицію за новіший.

P.S. Якщо дуже спрощено, то кеш L3 то компенсація повільності пам'яті, відповідно якщо швидкість пам'яті більша то для того самого рівня компенсація швидкості треба кешу менше і навпаки. Тому більший кеш непорятував.

Подякували: wander1

2 765

HetmanNet написав:

Сьогодні ще раз дізнався, що більшість рейтингів замірів процесорів то наї******.
Ось простий приклад, більшість наслідують gamenexus та роблять замір на DDR5 6000МТ/с, що спотворює суттєво результати на останніх процесорах: де наприклад старіший amd ryzen 7 9800x3d розриває легко intel ultra 7 270k plus.
Якщо глянути в характеристики то побачимо що перший розрахований на 5600МТ/с, а останній на 7200МТ/с, тому виходить перший розгоняють вище гарантованого номіналу, а другий гальмують нижче номіналу. Але взявши 8000МТ/с та підібравши скільки лиш зможе пережувати перший, і давши максимум останньому вже немає такого ефекту і старіший проц логічно займає нижчу позицію за новіший.

P.S. Якщо дуже спрощено, то кеш L3 то компенсація повільності пам'яті, відповідно якщо швидкість пам'яті більша то для того самого рівня компенсація швидкості треба кешу менше і навпаки. Тому більший кеш непорятував.

Бачив тести 270K з 8800 памʼяттю, якщо не помиляюсь він все ще програвав 9800X3D в середньому на 20-30 кадрів. Вищі частоти дають буст 270K, але не настільки, щоб перегнати X3D, принаймні в іграх. Маю 270K це все ще гарний процесор за хорошу ціну.

2 766 Востаннє редагувалося HetmanNet (15.07.2026 22:56:13)

wander написав:
HetmanNet написав:

Бачив тести 270K з 8800 памʼяттю, якщо не помиляюсь він все ще програвав 9800X3D в середньому на 20-30 кадрів. Вищі частоти дають буст 270K, але не настільки, щоб перегнати X3D, принаймні в іграх. Маю 270K це все ще гарний процесор за хорошу ціну.

На 4К з 5090 переганяє X3D.. навіть не питайте як, то магія.
На FHD все навпаки, там X3D переганяє.
На 2К там взагалі жанр на жанрі різниться, тож в середньому нічия.

Трохи чітерства: або ввімкнення Intel APO або вимкнення e-core і в частині ігор intel вже має нічию замість програшу. Це не розгін, але усуває одну проблемку: зайві ядра яких немає x3d.

Якщо не таємниця, в щось граєте? Який конфіг? В що? І які там результати?

2 767

HetmanNet написав:

На 4К з 5090 переганяє X3D.. навіть не питайте як, то магія.
На FHD все навпаки, там X3D переганяє.
На 2К там взагалі жанр на жанрі різниться, тож в середньому нічия.

Трохи чітерства: або ввімкнення Intel APO або вимкнення e-core і в частині ігор intel вже має нічию замість програшу. Це не розгін, але усуває одну проблемку: зайві ядра яких немає x3d.

Якщо не таємниця, в щось граєте? Який конфіг? В що? І які там результати?

Ну, не знаю, з власних порівнянь (обмежених, звісно) не дуже віриться. У 2/4K загалом, мабуть, 270K може близько підбиратись або бодатись майже на рівних, але переганяти, хз. Маю 4K монік, правда, у мене 9950X3D, а у ПК дружини стоїть якраз 270K Plus. Я ганяв його в 4K (чисто в академічних інтересах), то він програвав моєму X3D, але це і не зовсім чесне порівняння. Тестити процесор у 4K — дивне рішення.
На жаль, особисто обʼєктивно не можу провалідувати ваше твердження. Я б міг відключити бомж-ядра (АРО я ввімкнув), але в моєму випадку це не допоможе Інтелу.

Щодо ігор, то наразі намагаюся грати, коли є трохи вільного часу, хех. Граю у різне: новинки і не дуже. От нещодавно на розпродажі взяв 2-гу частину Людини-павука. Зараз потроху проходжу.

Прихований текст

Конфіг мій особистий: 9950X3D + 5090, якщо цікавить детальніше - можу скинути.

2 768

wander написав:

правда, у мене 9950X3D

Ну так, щось підказує там пам'ять мабуть далеко не на стокових 5600, ну бо було би дивно такий проц тримати на стоці.

wander написав:

у ПК дружини стоїть якраз 270K Plus

Якщо згадати монстра вище то скромно.
Вона в що грає?

wander написав:

Я ганяв його в 4K (чисто в академічних інтересах), то він програвав моєму X3D, але це і не зовсім чесне порівняння.

На скільки у %?

wander написав:

Тестити процесор у 4K — дивне рішення.

Чого?

wander написав:

Я б міг відключити бомж-ядра (АРО я ввімкнув), але в моєму випадку це не допоможе Інтелу.

Якщо різниця в fps суттєва, то є сенс пробувати, бо то часто ознака проблеми що на бомж-ядрах працює. Наприклад при порівнянні з 9800X3D ознакою було коли різниця перевищує 15%.

wander написав:
Прихований текст

Конфіг мій особистий: 9950X3D + 5090, якщо цікавить детальніше - можу скинути.

Цікавить.

2 769

HetmanNet написав:

Ну так, щось підказує там пам'ять мабуть далеко не на стокових 5600, ну бо було би дивно такий проц тримати на стоці.

Все вірно підозрюєте: пам'ять у мене на 6000 MHz ЕХРО-профілі (тобто +400 від зазначених у AMD-спеці).

HetmanNet написав:

Якщо згадати монстра вище то скромно.
Вона в що грає?

Та теж у різне грає (Sims, Брама Балдура, Clair Obscur Expedition 33 тощо). Але ПК для роботи + ігор.

HetmanNet написав:

На скільки у %?

Тут цікаво, насправді. Тому додам більше контексту, як тестив:

• 9950X3D — на 6000 MHz ЕХРО-профілі з андервольтом та налаштованим PBO.

• 270K Plus — тестив у двох режимах на 6000 MHz ХМР-профілі vs 7200 MHz ручний розгін з андервольтом + APO + 200s Boost + Intel PPP. З моїх результатів 6000 vs 7200 у 4K майже не відчутно, залежно від гри +0–5 FPS, правда, вибірка була невелика. Тому вирішив даремно не мучити пам’ять і надалі тестив на 6000 MHz.

Тепер до порівнянь, з моїх спостережень, і коли я тестив, це було десь місяців 2–3 тому, різниця залежно від гри могла бути від незначних +2–5% (у Crimson Desert, наприклад) до майже +30% (у Clair Obscur Expedition 33) по середньому FPS у 4K на користь 9950X3D. Схожа тенденція була і по 1% Low, проте 0.1% Low стабільно був кращим у 9950X3D.
Не претендую на об'єктивність, можливо, десь щось і криво протестив, бо не мав багато часу. Тестував Інтел на імпровізованому тест-бенчі перекинувши AIO з мого 9950X3D на 270K. Що ще помітив: на дефолтних налаштуваннях 270K просто огидно "оптимізований", дуже прожорливий (не бачив жодного разу, щоб жер менше 100 ват) і гарячий.

HetmanNet написав:

Чого?

Бо у 4K відеокарта має більший вплив. Думати, що взяти 270K чи 9800X3D безглуздо — обидва добре почуваються у 4K. Тут вже питання, яку відеокарту взяти: 5080 vs 5090 vs 4090 тощо, бо саме вона дасть відчутний приріст. У 4K на якійсь 5050 не поганяєш.

HetmanNet написав:

Якщо різниця в fps суттєва, то є сенс пробувати, бо то часто ознака проблеми що на бомж-ядрах працює. Наприклад при порівнянні з 9800X3D ознакою було коли різниця перевищує 15%.

Ну, я такої різниці на користь Інтел не бачив. Теоретично я б міг завести пам'ять на 8000, банки Hynix M-die v2 дозволяють, та відключити бомж-ядра, але це доведеться повністю розібрати ПК дружини, а це дуже гєморно (там дуже компактна збірка у 10л корпусі), тож найближчим часом не зможу. Та й, чесно, окрім цікавості, особливого сенсу у цьому не бачу. Задушений мною 270K у ПК дружини дає просратись фактично всім не X3D (і навіть деяким молодшим X3D) процам на всіх напрямках робочих/ігрових.

HetmanNet написав:

Цікавить.

Прихований текст

CPU: AMD Ryzen 9 9950X3D
AIO: Lian Li GA II Lite 360 RGB Black
MB: ASUS ROG CROSSHAIR X870E APEX
RAM: G.Skill Trident Z5 Royal Neo Silver DDR5-6000 CL28 2x32GB
GPU: ASUS ROG Astral GeForce RTX 5090
SSD: Samsung 9100 Pro 2TB, Samsung 980 Pro 2TB
PSU: Seasonic PRIME TX-1600 Noctua Edition
Case: Antec FLUX

2 770