13 201 Востаннє редагувалося frz (21.11.2022 14:08:07)

Re: Тема для розмов

magistr написав:

Нещодавно шукавши відповідь на своє запитання -"Як писати висновок у дипломі?". Я натрапив на цю статтю. Почитайте - url deleted

Гарна спроба просунути свій сайт на "пів шишечки" вище.

13 202

Re: Тема для розмов

Пробував кирзові чоботи (1986 року виробництва) і це божественно.

13 203 Востаннє редагувалося frz (03.12.2022 20:40:03)

Re: Тема для розмов

Кому війна - а комусь треба терміново освоїти кошти
У Львові в грудні почали чистити озеро в парку Горіховий гай
Знайшли час, погоду і відповідні обставини...

В планах почистити сім озер в місті. Благоустрій бомбосховищ, житло для біженців, оснащення армії вже мабуть профінансовані на 100% або ж менш важливі саме зараз...

https://zaxid.net/u_lvovi_pochali_chist … u_n1553895

13 204

Re: Тема для розмов

Чим хто займався у вільний час до ери інтернету?
Я пригадую що перечитав всю доступну вдома фантастику і також ходив до бібліотеки читати фантастику. Ми також у дворі мали чергу на свіжу фантастику, при цьому позичали книжку лише на один день, тому нерідко книжку доводилося читати вночі.
Доводилося читати також книжки які були очевидно куплені зовсім не для читання, а для гарного вигляду. Ну як читати... погортав і поклав на місце.
І все одно цього не вистачало і бувало що просто тинявся з кутка в куток. Це я, звісно, про моменти коли погана погода, бо інакше в дворі щось підпалювали, лазили по залізничних коліях, розплющували поїздом копійки і таке інше.

13 205

Re: Тема для розмов

Ви плутаєте доінтернетні та докомп'ютерні часи. В доінтернетні часи я грав на комп'ютері більше, ніж в інтерентні. Інша справа, що в досмартфонні часи треба було запускати компа, не погортаєш сайтики так просто. За новим софтом треба було йти або на стихійний ринок, де стильний продавець схожий одночасно на Зерга зі старкрафту та на Едді з обкладинок альбомів Айрон Мейден продавав старі піратські дискию Ще існував флопінет, а от ФІДО я не користувався, хоча в моєму місті були користувачі цього чуда. В доінтернетні часи розвиненого кучмізму я зачитувався книжками з бібліотеки та я мав якийсь диск з бібліотекою, там стіки фантастики та різноманітної порухи (текстом) було, що аж досі згадую це. Я читав це таємне знання в Norton Commander, а всі файли на диску називалися латиницею та мали довжину назв 8.3 як для ДОСа. Звичайно, що я підпалював щось надворі, купався в ставку де заводи скидають відходи та допомагав бабусі по господарству.

Подякували: bebyk, leofun012

13 206

Re: Тема для розмов

frz написав:

Чим хто займався у вільний час до ери інтернету?

Тим самим, що й Тарпан — грався на ПК у відеоігри днями і ночами.

Коли ще не мав комп'ютера, то багацько читав, теж фантастику і фентезі. Доступ до відеоігор 24/7 зменшив попит на книжки, доступ до помегабайтного інтернету майже знищив потребу читати, а високошвидкісний інтернет прикінчив книжки як факт (хоча я читав дечого на компі, то сатанинські статті, то онлайн-книжки маргіналів з рунету).

Подякували: Tarpan871

13 207

Re: Тема для розмов

Я до того веду, що за компом тепер проводжу набагато більше часу, і це не обов'язково про роботу. Таке враження що раніше було більше різноманітних занять. Зараз вони теж є, але щоб робити щось інше, потрібно докласти певне зусилля, а от сісти за комп або взяти до рук інший ґаджет виходить само собою по дефолту.

13 208

Re: Тема для розмов

frz написав:

Я до того веду, що за компом тепер проводжу набагато більше часу, і це не обов'язково про роботу. Таке враження що раніше було більше різноманітних занять. Зараз вони теж є, але щоб робити щось інше, потрібно докласти певне зусилля, а от сісти за комп або взяти до рук інший ґаджет виходить само собою по дефолту.

Ви так кажете, наче це щось погане. В ідеалі ми маємо жити у віртуальному просторі, а в «реалі» тільки їсти, пити та ходити в туалет.

13 209

Re: Тема для розмов

http://replace.org.ua/extensions/om_images/img/639623ee3bb50/73y741.jpg

До теми про розробку бравзера .

13 210

Re: Тема для розмов

frz написав:

Чим хто займався у вільний час до ери інтернету?

Майже тим самим що й зараз. А зараз, коли електрику почали відключати надовго, годинами вештаюся околицями, слухаю подкасти, з розумнофона дивлюся фільми до яких все ніяк не доходили руки. Пробував загітувати людей на якісь сумісні дії, але як виявилося, їм не цікаві ні прогулянки, ні велосипедні прогулянки, ні басктебол, ні качалочка, ні настільні ігри (наприклад нарди). Робота, телевізор, TikTok, YouTube, Instagram, Facebook. Срані овочі. Якщо на роботу йти не треба або немає можливості тичити в екранчик розумнофона, то вони щось роблять по дому і тупо лягають спати. Дегенарити.

13 211 Востаннє редагувалося frz (11.12.2022 21:18:53)

Re: Тема для розмов

javascriptIsLife написав:

вони щось роблять по дому і ... лягають спати

Тобто в людей вдома прибрано, дверні завіси змащені, крани не течуть, а люди отримують не менше 8 годин сну? Ото диваки, звідки тільки такі беруться...

13 212

Re: Тема для розмов

Тут є такі люди що полюбляють читати сидячи на унітазі? Я максимум що встигаю це перевірити пошту. Читати щось більше саме в цих географічних координатах не вистачає ні часу, ні бажання, ні сенсу. Знаю принаймні одного шо так вміє. Але не міг допитатися, ну як це взагалі виходить. Хіба настільки цікаво сидіти в смороді? Чи своє не пахне? Чи процес дефекації загалом триває в декого справді довго і тоді дійсно треба чимось змістовним заповнити цей час бо це вимушено?

13 213

Re: Тема для розмов

Це все якась дурня. Береш і читаєш. Все.

13 214

Re: Тема для розмов

javascriptIsLife написав:

Це все якась дурня. Береш і читаєш. Все.

прохання уточнити:

frz написав:

Хіба настільки цікаво сидіти в смороді? Чи своє не пахне? Чи процес дефекації загалом триває в декого справді довго і тоді дійсно треба чимось змістовним заповнити цей час бо це вимушено?

чи зміст прочитаного настільки важливий/цікавий що це необхідно робити саме в тому місці?

13 215

Re: Тема для розмов

ТГ профіль одного зі "студентів", який відписався на форумі:
http://replace.org.ua/extensions/om_images/img/63967cad29b78/1668994678238.jpg

13 216

Re: Тема для розмов

У мене в одного друга була операція якась на пузі, там шрам величезний, то він у туалеті по пів години і більше сидить. Дуже розумний лобуряка. Може розповісти про все на світі - зорі, історію, культуру тощо.

Подякували: Tarpan871

13 217 Востаннє редагувалося frz (13.12.2022 01:06:05)

Re: Тема для розмов

frz написав:

Чим хто займався у вільний час до ери інтернету

В сусідньому дворі старші від нас підлітки закопали в землю стіл і лавки, далі проводили постійно там турніри з гри в дурня на щалбани шахів. Дідусів на лавочках на головному проспекті міста за цим заняттям бачив постійно, а щоб підлітки - це щось було новеньке.
Лазили через паркан у найближчу військову частину. Там ходили на турніки і бруски. Чомусь в дворах ці причандали були рідкістю. Нас ловив патруль зі службовим псом, але відпускали коли пояснювали про фізкультуру, казали лише ходити нормально через КПП, але там було далеко і лазили далі через паркан.
Бігали на найближчому стадіоні і з одного кола впродовж багатьох місяців дійшли до восьми кілометрів за один раз. Це було непросто через таку банальну зараз причину - вдома нас сварили що й так нема чим годувати, а ще й зганяємо зовсім незайві калорії за таким тупим заняттям (поїхав би в село до родичів копати бульбу натомість).
Збирали металеві кришки від пляшок і в залежності від зображень на них це були наші "гроші", які ми вимінювали на різний непотріб що лежав на антресолях, це був наш "базар" в дворі. Потім один з нас додумався малювати гроші на папері. Так як діяльність центру емісії не була належним чином врегульованою, то скоро наш ринок усвідомив суть інфляції ще до того як дізналися про цей термін.
Будували замки з піску, там були вікна з битого шкла і після цього благоустрою ми туди урочисто приводили квартирантів - ними були слимаки.
В найближчому гуртожитку був вільний вхід і ми там набирали воду в прискалки (в кого був водяний пістолет той був олігархом, зазвичай просто пляшка з-під шампуню із продзюравленою кришкою) аби йти в битву.
Лазили на найближчій недобудові посеред арматур, якимсь чудом постраждалих не було.
В найближчій голуб'ятні під час відсутності власника добудували халабуду і там тусувалися. Потім наше несанкціоноване будівництво було ліквідоване. Але та спільна діяльність цілого двору добре запам'яталася.
Писали повідомлення лівою рукою і відправляли сусідам без зворотньої адреси, на марки не шкодували тих декількох копійок аби все було автентично.
Ходили табунами повитріщатися у магазини для рибалок і мисливців - гроші на такі ножички та інші скарби все одно дуже мало в кого були.
Ходили по залізничних коліях далеко щоб знайти куди вони ведуть, назад йшли коли вже зовсім замахалися йти. Коли їхав потяг, втікали набік лише за декілька метрів від локомотиву, машиніст шалено гудів. Ноги були в мазуті, бо його возили в цистернах і він протікав на колію.
Розклеювали оголошення від опери і за це отримували безкоштовні білети під самою люстрою.
Лазили в підвалах з ліхтариками.
Лазили на дахах.
Кидали тенісні м'ячики хто вище докине і чи докине на дах.
Класична гра м'ячем в "квадрат" - але тоді квадрат був намальований багато де фарбою, а цеглою ледь не на кожному вільному шматку асфальту достатнього розміру.
Скручували два болта і гайку, всередину насипали сірку з головок сірників, на один з болтів чіпляли кульок і зав'язували ізолентою, підкидали щоб впало на асфальт. Мені особисто не прилітало, але чув що декому діставалося болтом в чоло. Звук був класний.
Хто знаходив карбід, той у спрощеному варіанті просто кидав у воду, дуже шипіло і булькало. Складніший варіант - продзюравити металеву банку від напою під назвою "кава" (де кави практично не було, натомість був якийсь ячмінь і різна гидота), насипати туди карбід, плюнути і почекати поки зашипить, тоді в дірку піднести запалений сірник. Бахкало класно.
Коли з тополь нападало пуху, то ходити з запальничкою і його підпалювати.
Ходили телефонувати з таксофонів за допомогою вирізаної лінійки, яку запихали в роз'єм для копійок аби вона ввійшла глибше - таксофон дозволяв телефонувати; або ж робили дірку в копійці і прив'язували за нитку, але часом нитку затискало; це все не мало великого сенсу бо все ж домашні телефони були в багатьох, але було по приколу зателефонувати на шару.
Лінійки згинали і нюхали, якщо в місці згину специфічно смерділо - вони йшли на димовухи, які чомусь виходили саме коли запакувати пластик в папір, підпалити і загасити; тоді в шкільний туалет довго неможливо було зайти.
Продавали газети або ще крутіше - ходили збирати підписку на дорогі журнали. Цим займалися одиниці. Чомусь вважалося чимось з чого будуть інші сміятися. Хоча майже всі були однаково бідні і такий дрібний заробіток суттєво змінював ситуацію навіть для сім'ї.

Це був час коли купа енергії тупо прокакувалася на ці заняття, майже всі з яких були безцільними. Було весело, майже весь вільний час проводили на свіжому повітрі. Хоча свіже повітря поблизу однієї з центральних вулиць - поняття відносне. Але якби тоді було теперішнє розуміння і доступні зараз онлайн інтерактивні курси, то життя би було кардинально іншим. Бо очевидно з цього списку, що шукали хоч щось аби вбити час. Зараз не бачу варіантів як це можна було б у доінтернетні часи переграти. Сухе читання спеціалізованих книжок без інтерактиву мені ніколи не давалося, та й знайти щось толкове, а головне - знати що саме читати і навіщо, ось це було проблемою.

13 218

Re: Тема для розмов

Не стоїть моя шняга.

13 219

Re: Тема для розмов

frz
Дякую, цікаво. Тіки я там ні бухла ні наркоти не побачив. Якщо в це я ще повірити можу, то в те, що ви не крали щось мені складно уявити.

frz написав:

доступні зараз онлайн інтерактивні курси

Вважаю, що від цих навчальних інтерактивних курсів та відосиків більше шкоди, ніж користі. Школяр, якого я навчаю, каже що в його класі такі просунуті, що деякі стверджують, що Python то дитячі забавки, а от С++ це круто. При чому ці просунуті далі геловорлда не пішли, але вони обов'язково навчаться в майбутньому С++, гггг. Моє навчання в доінтернетну еру куди краще проходило, бо я читав книжку і на жодні віконця не відволікався. В місцевій бібліотеці були пристойні книжки науково-популярні, здебільшого московською. Наприклад, тоді я познайомився з такими математичними поняттями, як клітинні автомати та теорія ігор і зрозумів, що математика це краса, а не якась гидота для знущань над школярами.

13 220 Востаннє редагувалося frz (15.12.2022 19:06:22)

Re: Тема для розмов

Tarpan87

Бухав і крав, також стояв на стрьомі. Наркотиків якось не довелося спробувати жодного разу - річ у тім, що в мене поверхом нижче в 90х дядько варив на ацетоні шмурдяк, сам коловся і також це була "точка" і під під'їздом часто бували вгашені які приходили поправити здоров'я і стояли в зігнутому стані (антиреклама на все життя). Бував в приміщеннях де курили драп в студентські часи, бульбулятори і все таке, але дивлячись на те як по-дибільному вони ржуть буквально з пальця, скуштувати ніколи не захотілося. Також мешкав із наркоманом-початківцем протягом року, він сидів на колесах, але я тоді вже почав ходити на зустрічі де читали Біблію і спробувати теж не було бажання.

Інтерактивні курси тим хороші для мене, що хоч дають дуже поверхневе розуміння предмету, однак дозволяють у певному сенсі поринути у середовище. Далі, звісно, треба поглиблювати знання у різний спосіб, звісно що читаючи документацію, хоча зараз це не обов'язково повинна бути друкована книжка чи навіть pdf, онлайн документація по розділах. Плюс вузькоспеціалізовані форуми, irc та slack канали - це зараз безумовне досягнення цивілізації. Книжки читають "справжні" програмісти, до числа яких я себе не відношу. Що, зрештою, не заважає товкти копійку.