1 581

Re: Росіяни почали наступ

ReAl написав:
P.Y. написав:

Як завжди, з запізненням. По-моєму, мода на «росію» з малої букви вже потихеньку починає відходити. Хоча рік тому було б саме вчасно (бо саме так здебільшого й писали).

Можливо, в мені занадто багато магічності мислення, але мені ця мода від початку не подобалася.
Як на мене, вона піднімає слово "Росія" від власної назви чогось одиничного конкретного і загалом минущого до чогось на зразок явища природи, яке завжди буде (ураган, землетрус, ...).

Якщо слово «росія» стає загальним, то чи можна поширити його і на інші країни-агресори, подібно до того, як це було зроблено зі словом «орда»? Напр., «У 1941 році рядянська армія вступила у війну проти німецько-фашистської росії».

Подякували: ReAl, flatliner2

1 582

Re: Росіяни почали наступ

frz написав:
Національна комісія зі стандартів державної мови дозволила написання назв Росії, РФ та Москви з маленької букви. З 15 вересня написання топонімів та інших пов'язаних з країною-агресоркою слів з малої літери не буде кваліфікуватися як помилка, повідомили у прес-службі Нацкомісії у середу, 20 вересня.

Ну накінець-то важливий закон! Отепер переможемо москалів!!!

Подякували: Tarpan87, bebyk2

1 583

Re: Росіяни почали наступ

Можна привітати громадськість з розморозкою - почалися запитання до керівника розвідки, чому він з екрану зомбоящика розповідає про плани ЗСУ.

1 584

Re: Росіяни почали наступ

BBC News Україна - Ракети по готелю в Одесі (видиво, uk)

1 585

Re: Росіяни почали наступ

BBC News Україна - Росія знищила прикордонний пункт пропуску з România (видиво, uk)
Daily Mail - Вибух на кордоні біля Дунаю (видиво, en)

1 586

Re: Росіяни почали наступ

привітання для Гетьмана
Д.Калинчук (Вовнянко) написав:

Петру Порошенко - 58. І незважаючи ні на що, Порошенко - в Україні.
Ба-більше: щойно він поїхав на фронт - повіз грандіозну партію техніки на 50 млн.грн..

А пам'ятаєте, як смерділи ротами ненависники Олексійовича у 2019 році? Як розповідали, що Порошенка посадять, пустять по миру, що він уїде з України і його прибічники будуть масово перевзуватися, що...

Та чи потрібно повторювати всю ту маячню, яку генерувала ЗЕботва всі три роки перед вторгненням, про загрозу якого не раз казали порохоботи?

Знаєте, пройдуть роки і образ Петра Порошенка буде сприйматися як образ української мрії. Подумайте самі.
Людина, яка створила прибутковий бізнес, перетворила зачухану совкову кондитерську фабрику на європейський бренд, заробила мільйони.
Людина, яка була одним з лідерів ДВОХ революцій.
Ще Дмитро Чобіт писав, що без телеканалу Порошенка, Помаранчевий Майдан ніколи не відбувся б.

Порошенко - Президент, за якого була зупинена російська навала і були здобуті ПЕРШІ в історії Незалежної України перемоги української регулярної армії.
Звільнення Слов'янська та Краматорська, Костянтинівки, Авдіївки - вони й досі наші.
Звільнення Маріуполя, Бахмута, Сіверодонецька та Лисичанська - вони були втрачені, за того хто шукав мир в очах Путіна.

Порошенко створив сучасну українську армію.
При Порошенко, армія вдягнулася в укропіксель і берці на мембрані, які носить досі.
При Порошенко, армія отримала сухпай у вакуумпакетах - я не бачив іноземний сухпай який був би кращім.

Зрештою, саме при Порошенко гасло "Слава України - Героям слава" стало офіційним.

При Порошенко була запущена децентралізація.
При Порошенко Нафтогаз і Укрзалізниця стали перибутковими. При Порошенко прибутки показав навіть океанський флот. Можна лише уявити скільки там крали до Порошенка.

При Порошенко Україна припинила купувати російський газ і злізла з російської газової голки. При Порошенко Газпром став винний Нафтогазу, хоча завжди було навпаки.

При Порошенко, Україна отримала безвіз з Європою.
При Порошенко Україна здобула Євроассоціацію. При Порошенко Україна стала країною-аспірантом НАТО. Банківська система Україна показала рекордні прибутки теж за Порошенка. В Україну прийшли інвестори, найбільш видомий - РейнЕйр.

Зрештою, "проЗЗоро" та Е-декларування запущені були також при Порошенко.

Про автокефальну церкву навіть згадувати незручно. Зараз багато говорять про очищення України від Московських попів. Я подивився б, як би це вдалося робити без Православної Церкви України, визнаної Вселенським патріархом і низкою інших патріархій?

Зрештою, відставка не стала для Петра Порошенка фіналом - він досі в грі.
Європейська Солідарність - найбільша опозиційна партія - і лишається такою попри весь тиск влади.
За чотири роки, у ЄвроСолідарності не виявилося жодної "тушки" - це вже говорить багато про що.

За Порошенком - партія. За Порошенком - фракція у парламенті. За Порошенком - соратники і партнери. За Порошенком - мільйони прибічників і виборців.
Чотири роки влада застосовувала весь свій арсенал - оббріхували, викликали на допити, чинили свавілля. Причепилися навіть до картин з колекції Петра і Марини Порошенко.

Заблокували дружні телеканали. Намагалися перешкоджати відрядженням за кордон. Але Порошенка все це не зламало. Порошенко купував апарати ШВЛ та костюми біозахисту під час пандемії КОВІД. Порошенко забезпечує ЗСУ вантажівками ДАФ, автонавантажувачами Фоден, безпілотниками "Посейдон" і "Валькірія", броньовиками Шилд, і ще багато-багато чим.

І прибічники і вороги називають його коротко і влучно - гетьман. Одні з повагою, другі з ненавистю.
Але. Не кожного в Україні так назвуть, навіть коли ти не голова держави.

Що побажати Петру Олексійовичу? Певно, здоров'я. Міцного. Залізного. Бо все інше він забезпечить собі сам. Собі і нам.

Політиків судить історія, а в історію Петро Порошенко себе уже вписав великими літерами.

1 587

Re: Росіяни почали наступ

Це випадок, коли я хотів би поставити, щось накшталт лайку, а оскільки пан їх відімкнув, я маю про це написати текстом: "Абсолютно згоден".

Хоча... Мабуть оце трохи перебільшення:
"Ще Дмитро Чобіт писав, що без телеканалу Порошенка, Помаранчевий Майдан ніколи не відбувся б."

1 588

Re: Росіяни почали наступ

BBC News Україна - Kaja Kallas (прем'єр-міністр Естонії) про війну Росії проти України (видиво, uk)

1 589

Re: Росіяни почали наступ

В Словаччині перемогла на виборах вата і військову допомогу нам ця країна припинить (гуманітарну допомогу продовжить).

1 590

Re: Росіяни почали наступ

Вони взяли щось 30% місць в парламенті. Не думаю, що вони зможуть коаліцію сформувати.

1 591

Re: Росіяни почали наступ

Там до хору вже підспівують наступні за кількістю голосів, тож шанс на коаліцію є. Я давно ще колись був в Словаччині декілька разів і був вражений їхньою ностальгією за совєтами наче серед не старих словаків.

1 592 Востаннє редагувалося frz (03.10.2023 10:53:32)

Re: Росіяни почали наступ

огидний суржик
але варто

епічний дзвінок від ЗСУ в "службу підтримки" виробника танків в запоребрику

https://www.linkedin.com/posts/marijnma … 38145-Eq9N

(і це ще скорочена версія, подейкують що в оригіналі ЗСУ отримали конкретні технічні поради)

Ніколи не починай війну проти людей, які володіють твоєю мовою, знають твою "культуру" і тактику (с) Сунь Цзи

1 593 Востаннє редагувалося P.Y. (03.10.2023 14:13:29)

Re: Росіяни почали наступ

frz написав:

Там до хору вже підспівують наступні за кількістю голосів, тож шанс на коаліцію є. Я давно ще колись був в Словаччині декілька разів і був вражений їхньою ностальгією за совєтами наче серед не старих словаків.

У словаків є причини ностальгувати за Чехословаччиною (яка, взагалі-то, виникла ще до комуняк, і тільки після війни стала соціалістичною). Порівняно з СРСР, ЧССР мала більше спільного з рівним союзом двох народів (зокрема, чехи вчили словацьку мову так само, як словаки чеську, і, наприклад, професор з Братіслави міг читати лекції у Празі своєю рідною мовою) — пригнічення домінуючою культурою словаки тоді відчували не більше, ніж зараз у ЄС. Розпад Чехословаччини й перехід до ринкової економіки відбулися приблизно одночасно — Чехія від того виграла, а менш економічно розвинена Словаччина отримала щось більш схоже на те, що було в нас. Українська ностальгія за совком розбивається об голодомор і русифікацію, словаки ж отримали більш комфортний варіант соціалізму, по-справжньому ненавидіти який у них просто нема причин — не більше, ніж у галичан причин ненавидіти австрійський період.

1 594

Re: Росіяни почали наступ

P.Y. написав:
frz написав:

Там до хору вже підспівують наступні за кількістю голосів, тож шанс на коаліцію є. Я давно ще колись був в Словаччині декілька разів і був вражений їхньою ностальгією за совєтами наче серед не старих словаків.

У словаків є причини ностальгувати за Чехословаччиною (яка, взагалі-то, виникла ще до комуняк). Порівняно з СРСР, ЧССР мала більше спільного з рівним союзом двох народів (зокрема, чехи вчили словацьку мову так само, як словаки чеську, і, наприклад, професор з Братіслави міг читати лекції у Празі своєю рідною мовою) — пригнічення домінуючою культурою словаки тоді відчували не більше, ніж зараз у ЄС. Розпад Чехословаччини й перехід до ринкової економіки відбулися приблизно одночасно — Чехія від того виграла, а менш економічно розвинена Словаччина отримала щось більш схоже на те, що було в нас. Українська ностальгія за совком розбивається об голодомор і русифікацію, словаки ж отримали більш комфортний варіант соціалізму, по-справжньому ненавидіти який у них просто нема причин — не більше, ніж у галичан причин ненавидіти австрійський період.

Не знаю, бував там в Словаччині тричі і не помітив ніякої ностальгії за спільною державою з Чехами. Для українців чеська складніша, а от словацька за умови володіння хоча б базовою польською - майже повністю зрозуміла. Словаки кажуть що _поки що_ їм перекладачів з чеської не потрібно. Що саме в них там коїться в головах що вони змінюють ставлення щодо підтримки України - незрозуміло. А от щодо переможців на виборах - "чув на базарі", що партія називається якось схоже на "смер(д)" і вони активні антивакцинатори, прихильники теорії змов і такого іншого. Коротко кажучи, деградація виборців відбувається по всьому світі, включаючи трампістів в США і прихильників ЗЕ в Україні.

1 595

Re: Росіяни почали наступ

frz написав:

Не знаю, бував там в Словаччині тричі і не помітив ніякої ностальгії за спільною державою з Чехами.

Вони можуть ностальгувати за соціалізмом, хоча комфортні умови їм забезпечувала, не в останню чергу, взаємодія з чеською економікою. Якби ринкова Чехословаччина зберегла цілісність, то, можливо, ностальгії за соціалізмом у словаків було менше.

frz написав:

і вони активні антивакцинатори, прихильники теорії змов і такого іншого. Коротко кажучи, деградація виборців відбувається по всьому світі, включаючи трампістів в США і прихильників ЗЕ в Україні.

Деградація виборців обумовлена деградацією партій — причому, обох основних таборів. Ви ж самі регулярно постите відео про ту ідіократію, навколо якої трампісти здебільшого і вибудовують свої теорії змов. Але люди йдуть на вибори й вимушені вибирати між прогресивним лібералом, прихильним до «ідіократичних» суспільних змін, та його опонентом з популістичними гаслами та теорією всесвітньої змови трансґендерних рептилоциган, і ще, можливо, кількома міноритарними партіями, які нічого не наберуть.

Проблема для нас ще і в тому, що до влади західних країн можуть приходити як перші, так і другі, але в нас діалог налагоджено переважно тільки з першими. Європейські антиваксери не були б для нас проблемою, якби це були проукраїнські європейські антиваксери.

1 596 Востаннє редагувалося frz (03.10.2023 15:21:24)

Re: Росіяни почали наступ

P.Y. написав:
frz написав:

Не знаю, бував там в Словаччині тричі і не помітив ніякої ностальгії за спільною державою з Чехами.

Вони можуть ностальгувати за соціалізмом, хоча комфортні умови їм забезпечувала, не в останню чергу, взаємодія з чеською економікою. Якби ринкова Чехословаччина зберегла цілісність, то, можливо, ностальгії за соціалізмом у словаків було менше.

frz написав:

і вони активні антивакцинатори, прихильники теорії змов і такого іншого. Коротко кажучи, деградація виборців відбувається по всьому світі, включаючи трампістів в США і прихильників ЗЕ в Україні.

Деградація виборців обумовлена деградацією партій — причому, обох основних таборів. Ви ж самі регулярно постите відео про ту ідіократію, навколо якої трампісти здебільшого і вибудовують свої теорії змов. Але люди йдуть на вибори й вимушені вибирати між прогресивним лібералом, прихильним до «ідіократичних» суспільних змін, та його опонентом з популістичними гаслами та теорією всесвітньої змови трансґендерних рептилоциган, і ще, можливо, кількома міноритарними партіями, які нічого не наберуть.

Проблема для нас ще і в тому, що до влади західних країн можуть приходити як перші, так і другі, але в нас діалог налагоджено переважно тільки з першими. Європейські антиваксери не були б для нас проблемою, якби це були проукраїнські європейські антиваксери.

Так весь цимес у тому, що антиваксерство корелює із проросійськими поглядами. Іншими словами, без зайвого вибирання слів - тупі за запоребрик. А людство тупішає.

1 597

Re: Росіяни почали наступ

frz написав:

Так весь цимес у тому, що антиваксерство корелює із проросійськими поглядами.

Бо росіяни вкладають гроші у своїх проксі серед антиваксерів, а українських проксі як явища нема — ми все ще сподіваємось на милість західної демократії, нічого не роблячи для того.

1 598

Re: Росіяни почали наступ

P.Y.

Вам ще аргументи якісь потрібні в дискусії? Для пана frz cтатистика існує лиша така, яка особисто йому подобається, а якщо хтось наводить статистику, яка йому не подобається, то він має родичів у р@шці і відстоює р0сняві інтереси. Не ганьбіться такою дискусією.

https://kropyva.ch/b/src/1678432112.798949-.jpg

1 599

Re: Росіяни почали наступ

P.Y. написав:

Бо росіяни вкладають гроші у своїх проксі серед антиваксерів, а українських проксі як явища нема — ми все ще сподіваємось на милість західної демократії, нічого не роблячи для того.

Бачив багатотисячну телеграмову групу антиваксерів з рашки, яка виступала не просто за прпинення війни, а й поширювала серед москалів матеріяли українською.

1 600 Востаннє редагувалося frz (04.10.2023 23:09:34)

Re: Росіяни почали наступ

США переводять тисячі одиниць вилученої зброї з #Ірану в Україну

Politico повідомляє, що ця поставка 1,1 мільйона боєприпасів калібру 7,62 мм для українських збройних сил готувалася місяцями.

☝️ Військово-морські сили США спочатку конфіскували боєприпаси до АК-47, коли їх перевозили через Аравійське море.

Корабель перевозив зброю від Корпусу вартових Ісламської революції Ірану до Ємену для хуситів.

Уряд США вилучив боєприпаси в рамках цивільного позову Міністерства юстиції проти КВІР.

Дуже креативний спосіб продовжувати озброювати Україну

Я припускаю, що Іран тепер технічно... озброює обидві сторони?

(c) Marijn Markus

https://media.licdn.com/dms/image/D4E22AQGekRGjrGqX5g/feedshare-shrink_1280/0/1696450283022?e=1699488000&v=beta&t=0S8x-Pkr5WkJsLUDQo5Iwao6Hz6Jv2gXs9Hayoo0Lio