1 201

Re: Росіяни почали наступ

Tarpan87 написав:

Зайдіть в українську книжкову крамницю - клітори на ґендерах, чороношкірі борці з расизмом та інші комуністи а також споконвічні стаждання українського народу і його гордість за обраний демократичний шлях розвитку. Ви хочете щоби цього було ще більше? Я краще з малописемними спілкуватимусь, ніж споживатиму цю культуру.

Я щойно закінчив читати Інтернат Жадана. Чудова книжка, ніяких гендерів, чорношкірих борців з расизмом і споконвічних страждань з гордістю. Таке враження, що ваш основний ТБ-канал це Г+Г, інакше не можу пояснити таку думку. У мене купа чудових україномовних книг.

Подякували: leofun01, flatliner2

1 202

Re: Росіяни почали наступ

Бахмут все?

1 203

Re: Росіяни почали наступ

Yola написав:

У мене купа чудових україномовних книг.

Скільки з них на тему програмування? У книгарнях бачив тільки двійко перекладів Дядька Боба (обидва маю), дурниці по скраму/піемству й жабоскрипти для дітей. Певне існують ще якісь старопердунські підручники з інформатики і такого іншого, але в книгарнях ніколи такого добра не бачив.

Можна хоч завтра готувати до друку готові переклади: як отой по Rust від Коали і Ко., або по Гаскелю від чоловіка з Британії. Українцям звісно ж актуальніше бороти расизм проти 15 негрів, яку тут живуть, аніж заробляти кілобакси, працюючи програмістами.

1 204 Востаннє редагувалося Yola (06.03.2023 03:38:54)

Re: Росіяни почали наступ

bebyk написав:
Yola написав:

У мене купа чудових україномовних книг.

Скільки з них на тему програмування? У книгарнях бачив тільки двійко перекладів Дядька Боба (обидва маю), дурниці по скраму/піемству й жабоскрипти для дітей. Певне існують ще якісь старопердунські підручники з інформатики і такого іншого, але в книгарнях ніколи такого добра не бачив.

Можна хоч завтра готувати до друку готові переклади: як отой по Rust від Коали і Ко., або по Гаскелю від чоловіка з Британії. Українцям звісно ж актуальніше бороти расизм проти 15 негрів, яку тут живуть, аніж заробляти кілобакси, працюючи програмістами.

Ну, я стверджую, що расизм і страждання це не те чим можна описати середню україномовну книжку. Якщо хтось саме це бачить у книгарнях, то це означає, що йому це вклали в голову деінде і він лише шукає підтвердження своїм упередженням або просто людина любить понити.

І з чого ви взяли, що українцям українцям на часі бороти расизм проти 15 негрів? Коли був BLM, то так, люди говорили про це, як говорили і про Байдена з Трампом, а перед тим про інші події в США, бо США займає значну частину медіа-простору.

Книжок з програмування дійсно мало. Їх дорого перекладати, важко відбити. До названих вам додам

https://starylev.com.ua/pryshvydshenyy-kurs-python
https://kis.prom.ua/p1532783546-tomas-k … ritmi.html
https://books.google.com/books?id=HkzYD … frontcover
https://nashformat.ua/products/head-first.-java-926792
https://fabulabook.com/info-head-first- … 28938.html
https://fabulabook.com/info-head-first- … 01968.html

1 205

Re: Росіяни почали наступ

Yola написав:

Книжок з програмування дійсно мало

Як і технічних загалом. В такому разі нема предмету розмови, бо художня література — це про смаки, а про смаки не сперечаються. 99% решта в книгарнях — це саме те що описав Тарпан, якщо звісно зважити, що його слова це метафора з дрібкою іронії.

славним патріотам зі слабкими нервами не читати

IMHO, проза Жадана — це цілковитий непотріб, по стилю, по сюжету, по темах. В інших успішних Sprachraum, де існує критична маса письменників, які вміють писати, таке ставлять у кращому випадку на дальні полиці з ширужитком, а частіше просто не приймають до друку.

1 206

Re: Росіяни почали наступ

На злобу дня:

Цинічні теорії

https://i.ibb.co/bmFnGZc/signal-2023-03-05-190704-002.jpg

Забрав останню з полиці. Видно, актуальна тема.

А ось полиця з навколокомп'ютерною темакою:

Прихований текст

https://i.ibb.co/16zfCtr/signal-2023-03-05-190704-004.jpg

Понуре видовище, звісно. Все сподіваюся, що там з'явиться щось бодай трохи цікаве. А його все нема і нема.

І це ще нормальна книгарня, де продають Фоліо. У ВСЛ і книгарні Є справи приблизно як описав Тарпан.

1 207 Востаннє редагувалося P.Y. (05.03.2023 20:42:20)

Re: Росіяни почали наступ

Yola написав:

Мені тільки прикро, що Захід не хочу допомагати саме українству, наприклад, фінансуючи культурні проєкти - фільми, книжки, якісь мистецькі простори україномовні тощо. Адже саме це врятувало їх від того, щоб Україна здалась чи швидко посипалась.

Щоб Захід фінансував нашу культуру, він повинен її бачити в принципі, а також розуміти, для чого це потрібно.
Ви не можете чекати, що інвестори самі прийдуть і профінансують ваш проект задуманого підприємства на порожньому місці — так само й тут. Поки українська культура лишається річчю в собі для західного світу, він просто не розуміє, навіщо туди класти свої гроші — може, це шахрайська схема якась. Щоб зробити її видимою, ми маємо вкластись у неї самі, показати результат.

Але навіть якщо, уявімо, ми нашкребемо грошенят і понавидаємо перекладів сучасних українських авторів для західного читача, це буде незовсім те представлення української культури, яке нам потрібне. По-перше, мова опиняється за кадром. По-друге, придатність цієї літератури для сприйняття поза українським контекстом (де наші мовні конфлікти між поколіннями в русифікованих містах так само незрозумілі й неактуальні, як для нас — захист 15 негрів та півтора трансґендера від расової та ґендерної дискримінації). Якщо ж це буде перевидання англійською тих грантоїдів, що займалися тут расово-ґендерною тематикою, то це буде, фактично, зворотній переклад перекладу, з деякими втратами в процесі перекладу, але не більше — Захід не відкриє в них нічого для себе нового. Чи це будуть автори, що спеціально пишуть для західної публіки (і, можливо, зразу пишуть англійською, минаючи україномовну стадію твору) — можливо, дехто з них швидше достукається до Заходу, але  це незовсім та творчість, що дає реалістичне уявлення про українську культуру. По-третє, а чи справді є у що інвестувати — чи цікаві топові україномовні автори хоча б українському масовому читачеві? Бо  якщо їх читають тільки через «спасибі, що хоч щось українською» чи тверду патріотичну позицію автора, то поза українським контекстом цього буде недостатньо.

Якісь успішні україномовні  речі, донесені до західної публіки, в минулому були (згадаймо «Щедрик» Леонтовича, наприклад), але це переважно музичні твори, незрозуміла мова яких не є перешкодою для сприйняття іноземцями. І, знову ж, це не те, що має тягнути на себе інвестиції з Заходу, а, скоріш, спосіб гідно показати Україну, реклама, візитівка, засіб формування позитивного образу нашої країни за кордоном. В принципі, такою ж візитівкою могла б стати і література (але це складніше — див. вище), і кіно (але це дорожче), і багато чого іншого.

Українську культуру ніхто, крім нас, не профінансує. (Випадок з ґендерними штудіями до уваги не беремо — метою грантодавців було не посилити позиції української мови,  а інтродукувати свої ідеологеми на нашому ґрунті; приблизно це ж можна сказати і про переклади духовної літератури від різних західних церков, і про україномовну рекламу західних брендів, і  т.д.). Питання в тому, чи готові ми самі фінансувати культурні проекти під час війни так само, як збираємо гроші на дрони та бронежилети? Якщо ми цього не робимо, чому за нас це має робити Захід? В принципі, культурою мала б опікуватись держава, але після подолання радянського тоталітаризму, держфінансування культури перетворилось на суцільну корупційну схему, тому, ймовірно, нічого путнього ми там не побачимо аж до наступного тоталітаризму. Хіба що держава могла б посприяти спрощенню й здешевленню реалізації культурних проектів, виступивши не як інвестор, а як регулятор правил гри. Бо якщо, наприклад, механізми авторського права використовуються, щоб завадити створенню україномовних продуктів, то виникає питання, чи справні ці механізми в нашій реалізації.

Узагалі, що нам заважає створювати культурний продукт для самих себе швидко, дешево і в достатній кількості?

Подякували: flatliner1

1 208 Востаннє редагувалося frz (05.03.2023 23:07:52)

Re: Росіяни почали наступ

Західному бізнесу потрібно, в першу чергу, впевненість у фізичному захисті, про що нема мови під час війни. Ну так, є інформація що певна компанія готова збудувати в Україні військовий завод, навіть не чекаючи закінчення війни, але це швидше виняток. Українське айті не загнулося з тієї причини, що айтішник з ноутбуком доволі мобільний, а також тому що героїчно кодять навіть в підвалах з ноутами на колінах - але масштабувати це в межах країни на всі сфери дещо складно, тому про бізнес як такий зараз говорити в цілому поки що рано.

Далі - потрібні прозорі правила ведення бізнесу і впевненість, що ці правила залишатимуться незмінними впродовж десятків років. Ха. В нас і без війни це нереально. Пропоную у вільний день почитати (менше часу воно не займе, гарантую - якщо читати не по діагоналі) закон про ПДВ із усіма змінами й доповненнями. Я дуже сподіваюся, і для цього є підстави, що після війни в нас будуть сидіти радники з Заходу із вагомим правом голосу у всіх ключових державних органах, і врешті покладуть цьому кінець.

А вже потім, значно далі йдуть вже культурні нашарування - західні компанії хочуть аби звичний для них мікроклімат в колективі зберігався і в іноземних представництвах. Є винятки, такі як представництва в Арабських Еміратах, але туди підуть все одно, там магніт інший - колосальні гроші.

На жаль, в нас оці західні культурні нашарування біжать поперед локомотиву. Думаю, що так буде і надалі, причому ще з більшими темпами. Країна повністю залежна від допомоги колективного Заходу (тут я мимоволі транслюю запоребриківську методичку, але...) і тому з величезною вірогідністю прогнеться під будь-яку вимогу запровадити ґендерну ідеологію і т.д. І вищезгадані радники цьому сприятимуть - ця палка має два кінці...

Upd: Аби взяти від колективного Заходу лише те що нам дійсно потрібно, і рішуче відкинути оте "ге" - ґендер і подібні штуки, потрібно по-перше розуміти що воно таке до того як його запровадять, ну й щоб суспільство було в цьому одностайне.

В Польщі, наприклад, вдалося - але цікавим чином: ті територіальні громади котрі відкинули ґендерну політику, позбавлені фінансування від Євросоюзу і відповідно можуть розраховувати лише на бюджет громади і держави Польща.

1 209

Re: Росіяни почали наступ

Гадаю, Україна в умовах війни сама по собі впливає на світовий «порядок денний», однією з рушійних сил якого є мігранти. Цим ми подібні до арабського світу, що дотепер постачав мігрантів до країн інклюзивної ідеології — ніхто не вимагає від сирійських поміркованих мусульман дотримання інклюзивної ідеології, бо вони самі розглядаються як потенційний об'єкт захисту цієї ідеології. Якщо ти негр, можеш бути гомофобом і сексистом — якось так. До певної міри, ми теж стаємо неграми.

1 210

Re: Росіяни почали наступ

P.Y.
А от і ніфіга, бо діти українських біженців в західних країнах йдуть до державних шкіл (на приватні школи дуже в небагатьох біженців є кошти) і там їм вливають в вуха всю цю ґендерну ідеологію. Я живу в одній з територіальних громад, котра офіційно відкинула це "ге" і на вступній зустрічі з батьками директор школи офіційно про це всіх повідомив.

1 211

Re: Росіяни почали наступ

frz, «порядок денний» не є чимось сталим і може змінюватись. Складно поєднати інтереси різних дискримінованих груп в одній ідеології, якщо ці інтереси суперечать одні одним. Рано чи пізно якісь із фракцій цієї «коаліції вовка, кози й капусти» опиняються в задніх рядах (приклад: євреї, проблеми яких після напливу мусульман перестали сприйматись як першочергові). Виникають внутрішні конфлікти (напр., феміністки проти трансґендерів). Якщо коаліція вбирає нові й нові групи дискримінованих, то якісь із раніше включених груп стають «менш рівними», якісь із раніше актуальних проблем стають малоактуальними. Як довго священною коровою №1 будуть ЛГБТ+? Невідомо.

1 212

Re: Росіяни почали наступ

P.Y.
Зараз нам головне вижити під час війни, але потім ці питання все одно постануть. Ну як постануть... Десь в УКУ у Львові вже постали - там вже впроваджують це на "ура". А за 20 км в якомусь патріархальному місті районного значення Пустомитах як гнали поганою мітлою, так і гнатимуть - тільки за це стануть принаймні символічно карати. Потім дійсно після ґендеру знайдеться щось інше.

1 213

Re: Росіяни почали наступ

Yola написав:

Книжок з програмування дійсно мало. Їх дорого перекладати, важко відбити. До названих вам додам

В половини студенті, що сюди приходять проблеми з уявленнями про запис чисел, не розрізняють цифру та число, їм невідома українська абетка, не можуть здолати цілочисельне ділення... Жодної книжки по арифметиці для дорослих людей я не бачив. Звісно, існують якісь книжки штибу для повторення шкільної програми, але тут нема "повторення" жодного. Доступний підручник це індус з Хан Академі. Пінчук задонатив на переклад деяких відео звідтіля, але... тепер я починаю розуміти ефективність Пінчука та тієї студії перекладу, яка за це взялася. Мордою посвітив перед пресою який він благородний, що українцям кістку кинув... на цьому все і зупинилося.

Десь на початку 2000х років я мав змогу піти до дитячої бібліотеки та почитати про теорію ігор та клітинні автомати. Я не розумів навіщо ці математичні абстракції були потрібні, але книжки були цікавими. Зараз цього і близько нема.в книжкових крамницях, старі книжки списують, а нового подібного не друкують, англомовні видання ніхто в дитячу бібліотеку не закупить. Перемога!

1 214

Re: Росіяни почали наступ

Yola написав:

Книжок з програмування дійсно мало. Їх дорого перекладати, важко відбити.

Якщо так, то, схоже, офіційний український переклад зі збереженням імені та прав автора — хибний шлях. Як щодо оригінальних українських видань (хоча б умовно-оригінальних компіляцій з різних джерел)? Має ж бути якийсь легальний спосіб обійти ці абсурдні обмеження, які українці самі собі нав'язали...

1 215

Re: Росіяни почали наступ

Я думаю над якимось віртуальним вчителем. Типу надбудови над тим ж chatGpt. Де начання йшло би у вигляді якоїсь гри, як у дуолінгво.

Кілька років робив таке для вчителів математики, то мої діти з радістю сиділи на комп'ютері вчили математику самі.

1 216 Востаннє редагувалося frz (06.03.2023 10:37:10)

Re: Росіяни почали наступ

Vo_Vik

Офтоп, але погрався трохи з тим GPT, воно часто відверто бреше і часто не виправляється, навіть якщо звертати на це увагу. А часом каже правду. А часом виправляється після зауваження. З такою імовірністю я б поки не довірив йому вчити моїх дітей. Навіть математику, де здавалося б, комп'ютер повинен бути вкрай точним. Може в наступній версії GPT буде краще.

Загалом же, щодо навчання, то років ще 20 тому читав фантастичний твір, де було описано якраз тодішнє уявлення AI-вчителя. Знайду - покажу. На жаль, воно хоч західного авторства, але когось з ліваків і відповідно відверто пропагує комуністичну ідеологію. З позитивного - той AI-вчитель самостійно визначав сильні сторони дитини і відповідно розвивав у цей бік (цілком індивідуальні програми навчання).

Для дітей ще не вистачає поки, крім точності відповідей, також обробки голосових команд, ну й відповідей теж голосом. Та й якась візуальна подоба-аватар людини-вчителя не завадила б. Хоч і позитивного з вигляду робота теж було б достатньо. Всі ці складові вже є тут-і-там, залишилося зібрати докупи. І тоді, через декілька років, можна сказати що люди-вчителі в основній масі вже будуть непотрібні.

1 217

Re: Росіяни почали наступ

На quora знову промосковські боти, однак тепер більшість підписана китайськими іменами. Це в Ольгіно аутсорсинг налагодили чи дружня допомога Сі?

1 218 Востаннє редагувалося frz (06.03.2023 13:20:19)

Re: Росіяни почали наступ

На кворі сильно залежить які спільноти переглядались досі, кого лайкали і т.д. Я так наче на зовсім іншій кворі сиджу, всі запоребриківські боти з західними іменами, є з екзотичними але не з китайськими.

1 219

Re: Росіяни почали наступ

bebyk написав:

IMHO, проза Жадана — це цілковитий непотріб, по стилю, по сюжету, по темах. В інших успішних Sprachraum, де існує критична маса письменників, які вміють писати, таке ставлять у кращому випадку на дальні полиці з ширужитком, а частіше просто не приймають до друку.

Які з його книжок ви прочитали? Що не так там зі стилем, сюжетом і темами?

Зайдіть статтю про нього в Вікі і подивіться на розділ переклади. Там купа перекладів. І я б зрозумів якби вони були 2022 року, бо з'явилась цікавість до України, але ж їх багато і 10+ років тому. Щось не сходиться.

1 220

Re: Росіяни почали наступ

P.Y. написав:

Щоб Захід фінансував нашу культуру, він повинен її бачити в принципі, а також розуміти, для чого це потрібно.

Це потрібно для того, щоб було більше українських націоналістів, які будуть готові гинути заради збереження України у війні проти Росії. Звісно, що багато західних політиків воліють знищити українців як етнічну націю, але ж я такі які не хочуть. Але так, тут у них дилема.

P.Y. написав:

Якщо так, то, схоже, офіційний український переклад зі збереженням імені та прав автора — хибний шлях. Як щодо оригінальних українських видань (хоча б умовно-оригінальних компіляцій з різних джерел)? Має ж бути якийсь легальний спосіб обійти ці абсурдні обмеження, які українці самі собі нав'язали...

Плата за права це дуже мала частина від вартості перекладу. Основна проблема це оплата роботи перекладачів і редакторів. Це більше половини вартості з усього, включно з друком.